Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Странно поведение на Pb акумулатор. 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Странно поведение на Pb акумулатор.
Преди дни ми се наложи да зареда един акумулатор оловен 12V 7,5Ah и какво установих.Акумулатора мисля е стоя дълго време без да се употребява. Води се, че е слаб и ще го слагам да се зареди на един токоизправител. Меря го дава 12 волта натоварвам го с 3 Ампера ток напрежението пада съвсем малко по което съдя, че е зареден но все пак ще го слагам да се до зареди. След 1 час опити и странно поведение се чатнах, че всичко му е точно, но поляритета му е в обратна посока от тези на изводите (в първия момент си помислих, че така е излязъл дефектен от производителя) но собственикът ме увери, че си го е ползвал нормално преди това и не са били обърнати полюсите. След продължителна употреба в обратна посока акумулатора си се държеше нормално (въпреки че, е скапан сигурно). Някой може ли да ми обясни защо така се получава (За първи път се срещам с такъв случай)?

Нед Авг 02, 2009 1:35 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Е ти поляритета как го определи - на око ли? Няма как да си го ползвал в обратна посока защото той си има собствено едн. Единствено ако се мъчиш да го зареждаш наобратно ще има проблем и то САМО ако е напълно разреден (всъщност ти не си го зареждал а си го разреждал, но е важно дали си стигнал до края). Скапаните херметични оловни обикновено след пълен заряд държат 1-2 часа и падат(сиреч капацитета им е на 10-20% от нормалния).

Нед Авг 02, 2009 4:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
Е ти поляритета как го определи - на око ли?

С мултицет след което направих опит с светодиод и той светна като е свързан в обратна посока спрямо тази на изводите. Като пиша, че напрежението е с обратен поляритет спрямо изводите на акумулатора значи е установено някак :) . За разряда си прав. След като го вързах към токоизправителя ми (още не бях загрял, че е с обратен поляритет) всъщност съм го разреждал. Въпреки всичко накрая закачих консуматор и акумулатора си се държеше наред. Навярно е дефектен вече, но все пак изпълняваше ролята на акумулатор с разликата, че напрежението е с обратен поляритет. На другия ден захранваше устройство в продължение на 4-5 часа и нямаше проблем. За щастие от цялата ситуация ТЕС-а ми остана невредим само с тая разлика, че малко по прегря крайния транзистор (след 30 мин работа в нечовешкия режим).

Нед Авг 02, 2009 6:59 pm
Профил

Мнение 
За оловните акумолатори незнам , ама този номер съм го пробвал с Никел-Кадмиева батерия лесно можеш да и смениш поляритета.
След това батерията се поскапва , но става може би и при оловните е така.

Нед Авг 02, 2009 9:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
@the_bull,
Няма никакъв начин да обърнеш поляритета на оловен акумулатор! Това значи да пренапишеш електрохимията - задача, достойна за Нобелова премия! Но ако наистина си го постигнал - дерзай! Близо си до нея! :D

Нед Авг 02, 2009 10:16 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus написа:
...

Повярвай ми поляритета на акумулатора беше с обратен поляритет от този на клемите. И за мен това е нещо ново и нетипично но е възможно. Като причина не съм аз виновен да се обърне поляритета това си е феномен на тези акумулатори.Ето цитат от друг форум:
Цитат:
Явлението - "обръщане на поляритета" при определен тип акумулатори и батерии при определени условия и достигане на дълбок (само)разряд не е новост.

Така, че не съм единствен на който му се е случило и не е нещо ново. Но така или иначе никой не може да даде някаква теоретична обосновка на това явление.

Нед Авг 02, 2009 11:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
От къде го взе този цитат? Интересно ми да разбера как се обяснява този феномен?

Нед Авг 02, 2009 11:28 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитатът е от един друг форума за електроника, който навярно познавате:
Forum
И други приятели ми обясниха за подобни случай.Но теоретична обосновка до момента липсва. :)

Нед Авг 02, 2009 11:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
електродите на оловния акумулатор са от олово и двата, което ще рече че подлежи на обръщане. в напълно разредено състояние акумулатора е със симетрична конструкция, двата електрода са оловен сулфат. за повече подробности тук
на практика мисля че скапването при пълен разряд идва от факта че акумулатора е с повече от една клетка, едните изпреварват другите и става няква боза.

Пон Авг 03, 2009 9:11 am
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
електродите на оловния акумулатор са от олово и двата, което ще рече че подлежи на обръщане. в напълно разредено състояние акумулатора е със симетрична конструкция, двата електрода са оловен сулфат. за повече подробности тук
на практика мисля че скапването при пълен разряд идва от факта че акумулатора е с повече от една клетка, едните изпреварват другите и става няква боза.

Тцъ! Прочети внимателно за устройството на положителния електрод с (PbO2) на повърхността на оловната решетка и на отрицателния с гъбесто олово (Pb). Ако бяха еднакви никава реакция не би настъпила.

Пон Авг 03, 2009 12:59 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
каквито и разлики да има, те са технологични, а не принципни.

Пон Авг 03, 2009 1:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
zaphod написа:
каквито и разлики да има, те са технологични, а не принципни.

Напротив, разликите между двата електрода са точно принципни. Иначе това чудо, наречено акумулатор няма да работи.

Пон Авг 03, 2009 2:47 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Lupus, двете ЗАРЕДЕНИ плочи имат различен химичен състав ( олово : оловен двуокис ), олово с нулева валентност : олово с валентност +4.
След пълно разреждане и двете плочи стават с еднакъв състав на активното вещество : оловен окис, т.н. олово с валентност +2. Енергийната основа на прибора е фактът, че енергията за преминаване на оловото от +4 до +2 е по-малко от енергията за 0 до +2. Веществото оловен окис PbO частично се свързва със сярната киселина от електролита, което е причина за намаляване на гъстотата му.
Веднъж разреден, акумулаторът може да се зареди отново. Двете разредени плочи имата ЕДНАКЪВ химичен състав и коя накъде ще тръгне, зависи само от поляритета на приложенито външно напрежение. Друг въпрос е, че плочите могат да имат различна механична конструкция, поради което акумулаторът с "обърнат" поляритет може да е по-неефективен.

Химичните основи на оловния акумулатор са 3:
- оловото може да проявява три валентности ( 0, +2, +4 ). Това е основната енергетика на акумулатора.
- сярата може да проявява две ( +4, +6 ). Това е преносителят на кислородни йони от едната към другата плоча.
- оловните окиси и чистото олово не се разтварят нито в сярна, нито в серниста киселина. Затова акумулаторът не ръждясва.

Пон Авг 03, 2009 4:30 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]