|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 5:46 pm
Защита на електрическа верига от високо напрежение?
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами в тоя случай и обикновен ценер става.
Иначе по въпроса който димитър засегна, половин секунда също не е страшно, но не бих сложил прост пртедпазител ако се очаква нещо такова, иначе за точно такива цели, но приложение в самолети правихме едни сензорни бутони, които в поеследствие дори бяха сертифицирани за приложение в авиоиндустриата, т.е. са минали всички тестове, там при номинал 24 В, теста беше с пикове на 48 и 60 ако се не лъжа, някои доста големи. Решението беше супрестор, възстановяем предпазител, но и един резистор. Консумацията на самата електорника не беше голяма, сега не ми се рови да отварям схемата, но мисля някъде 10 Ом беше резистора.
|
| Нед Юли 19, 2009 5:27 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз пък колкото повече решения гледам толкова по-нерешим ми изглежда проблема (все пак не е в ръцете ми).
Затова пак ще напомня: реле на тази допълнителна букса (пък защо не на цялото захранване) което да се включва при над 18В. За да се избегне евентуалния толеранс то може да е по-нисковолтово и с ценер в намотката. Оттам нататък контактите ще включват ли, ще изключват ли...
Във всеки случай това решение е тъпо и упорито и е трудно да не си върши работата. Само не съм наясно доколко се побира в бюджета.
|
| Нед Юли 19, 2009 6:43 pm |
|
 |
|
BONGO
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 1:06 am Мнения: 161 Местоположение: Нова Загора
|
Буксата е една - въпроса в какво бутат вътре - ако не е щатното захранване - да си гори бушона безотказно ( много добре си пише с колко волта се захранва)  Пък не могат да се правят промени в конструкцията. И аз се сетих за реле, ама ми излиза от бюджета, пък и тук въпроса е да се знае кой е бутнал друго захранване
Чакама да дойдат от Дигикея диодите и ще докладвам за тестовете 
|
| Нед Юли 19, 2009 6:49 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Колеги, май се води един малко безмислен спор до момента, тъй-като никой до сега не спомена за стандарти за автомобилна електроника, а се говори май само по принцип...
"INTERNATIONAL STANDARD ISO 7637-2
Road vehicles — Electrical disturbances from conduction and coupling.
Electrical transient conduction along supply lines only."
По неблагоприятно место за работа на електронно устройство от това в автомобил - трудно би се намерило (даже индустриалните условия са доста по-благоприятни в някои отношения). Не стига пиковете по захранване (стигат до над 200V по стандарт), ами температурен обхват, вибрации и влага ...
Дайте да дефинираме точно за какво ни трябва защитата, да видим съгласно стандартите какви напрежения(и с каква продължителност и полярност) трябва да се сборят - и чак след това да мислиме как и с какви средства.
tgi е абсолютно прав за "транзилите". Те точно за това са направени, но си имат и своите особенности. Има такива за 5000W/1mS, но всичките те страдат от недостатъка, че за разлика от характеристиката на ценера - тяхната не е толкова стръмна. Например трянзил за 33V започва да провежда 1мА при 33.5V и ограничава напрежението (до мах. допустимият кламп ток през него) до 58V
Не забравяйте, че тези "източници" на смущения които генерират тези "пикови" напрежения си имат вътрешно съпротивление, което е от 0.1 - 50 ома ...
Освен това в стандартите няма начин да не се описват и в какви случаи устройството трябва да остане "работоспособно" (без да му гори предпазителя) ... И това е важно, нали ?
А иначе ако трябва да се включа в разговорите "по принцип" - и аз съм за вариянта тиристор + ценер или LM431.
|
| Пон Юли 20, 2009 10:47 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами аз точно това се опитах да спомена по-горе. По стандарт за 12 волтови системи пика, който може да се генерира от алтернатора, останал без товар е до малко под 100V за 0.5 сек. а при 24 волтовите системи е почти 200V. Всяка автомобилна електроника минава (в Европа е задължително) сертификация и изпитания по въпросния стандарт и трябва да остане работоспособна. Супресорите, както спомена и ти въобще не са точни и не стават за тази работа, така че най-удачния вариант (а и стандартно така се решава в автомобилната електроника) е да се разкачи плюса или пък масата при достигане на определено напрежение. Най-просто това става с няколко транзистора и ценер. Може и просто да се ограничи напрежението с един транзистор с ценер в базата, но това става само за пикове и не за постоянно включване към два пъти по-високо напрежение, защото транзистора при въпросните 3А консумация трабва да е с доста голям радиатор  .
|
| Пон Юли 20, 2009 3:55 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Добре де...
Само аз ли съм разбрал, че на колегата му трябва защита от включване на погрешно захранващо напрежение?
Друг е въпроса че 78хх в място където има огромни смущения като автомобил си е престъпление да се ползва. 
|
| Пон Юли 20, 2009 5:55 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии, ако давам тригодишна гаранция на изделието пък те го включват на 24В и ми го връщат след седмица стандартите не биха ме стоплили.
|
| Пон Юли 20, 2009 6:29 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Колегата спомена че това се захранва от захранващ блок и тия 14 В са гарантирани, т.е. това не е захранване от автомобилна уредба, иначе това за което говорех по горе е сертифицирано за самолет, ако погледнеш стандарта ще видиш че кажи речи е 1:1 с автомобилното захранване.
Та колегата не му трябва защита от смущения а от погрешно включване.
|
| Пон Юли 20, 2009 8:27 pm |
|
 |
|
plameniv
|
Въпроса е дали ще се налага да се превключва от едното на другото захранване с букса ?
И ако е толкова ценно изделието и не е желателно да се поврежда не пречи да си има на тази платчица евтино DC-DC преобразувателче. Загубите няма да са кой знае какви в него а и така ще може да пусне 3А без да грее и ще играе като защита от повишено напрежение, дори ако има нужда от няколко напрежения в системата след трансформаторно преобразуване може да се вземат директно от него.
Един мощен диод на входа в права посока също би спасил системата от погрешно включване на поляритета.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Вто Юли 21, 2009 12:55 am |
|
 |
|
BONGO
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 1:06 am Мнения: 161 Местоположение: Нова Загора
|
И пак да кажа обстановката - захранването е 14V(стабилизирано). Устройството си има букса (стандартна букса за захранване с DC) през която се подава това напрежение. Има си мощен диод за защита от погрешно включване. Трябва защита , ако от вън се включи захранване от 24V нагоре да изгори предпазител. И да е много евтино. И да се постави вътре в устройството. Времето на сработване може да бъде около 500ms. Това е 
|
| Вто Юли 21, 2009 7:10 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Ако тези 14V са стабилизирани и не се очаква те да се вземат от автомобилната ел. инсталация - вариянта ти е предпазител, тиристор и ценер в управляващата верига на тиристора. Така с помощтта на ценера точно ще можеш да си подбереш напрежението на сработване на защитата. Тиристора е елемент, който носи на "бой" и е почти сигурно, че ще успее да укъси предпазителя без самият той да се повреди. Е, разбира се трябва да се вземе под внимание di/dt и управляващият ток да се подбере правилно и да е достатъчно голям по време на отпушването му, за да не се повреди тиристора. (тиристорите се повреждат ако комутират големи токове, а се управляват с малки такива. (виж теорията на тиристорите))
Друг е въпроса, че тази схема няма да работи добре, ако се захранва от напрежението в автомобила. При него са напълно допустими краткотрайни напреженови пикове, които нежелано биха задействали защитата, но както разбирам с това стабилизирано захранване на 14V тези проблеми отпадат ...
|
| Вто Юли 21, 2009 10:25 am |
|
 |
|
ji4ka
|
Решението е варианта с тиристора ,обаче вместо тиристор по-добре сложи транзистор защитен с резистор в колектора/дрейна до максималния му ток (примерно 24В/10А ~ 2ома). Транзистора, ако има кратки пикове, ще се включва само по време на пиковете и предпазителя няма да има време да изгори. Но ако се подаде 24в за постоянно транзистора ще се насити и ще опуши предпазителя. В случая времето за сработване се определя от времето на предпазителя което ми се струва,че е по-малко от 0.5сек , но трябва да се види х-ката на конкретния предпазител. Освен това времето може да се забавя и с подходяши RC-вериги в базата на транзистора.
Тиристорите са по-неудобни за работа при постоянни напрежения.
|
| Вто Юли 21, 2009 2:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Сакън, не забавяйте транзистора
След последното разяснение всичко си идва на мястото: с тиристор си е най-добре, за 5А напр. И един 15В ценер и шунтов резистор на управляващия електрод разбира се. Аз бих избрал този резистор да има 0.6В при минималния ток на стабилизация на ценера а оттам нататък ценерът да има необходимия запас по ток за сигурно отпушване на тиристора. Така става и за защита от повредено захранване.
Мии, можело било да изгори тиристора - едва ли, пък ако стане клиентът си плаща за гяволъка. Затова е добре и предпазителят да е ЗАПОЕН на същата платка да няма излишни проблеми с контактуването му.
Другият вариант е повредено захранване - да си плати смяната му щом му оттърва 
|
| Вто Юли 21, 2009 6:12 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе според мен много на сложно забивате, http://www.vishay.com/docs/88370/88370.pdf ето от тая серия 15 В модела е перфектен за целта, бърз, поема достатъчно импулсна мощност границата на пробив е точно каквато трябва, това съчетано с един бърз предпазител е ОК. Ако захранването е по високо, но не може да осигури нужния ток за да изгори предпазителя то след известно време това не само ще пробие но и ще окъси, и ще е до там. Един предпазител и един супрестор, цена доста под 1$ заедно с платката.
Просто, надеждно .... просто, и пак просто, транзистора лично според мен не е добро решение, особенно ако прекъсва захранването, ами ако някой подаде 100 В какво става ... а ако са 200 .. транзистора пробива, и подава това захранване към уреда ...мм не е добре. Ако е в паралел, транзистор или тиристор ... може ама не е само той, ами ако токът се окаже недостатъчен да изгори предпазител и елемента прегрее ... някой виждал ли е транзистор или тиристор който изгаря с гарантирано късо А-К или Е-К ... аз не съм, горят с къси в база, но това нищо не гарантира .....тиристора при всички условия е по подходящ, те са по корави ама пак никой не гарантиракак ще се повреди при прегряване.
|
| Вто Юли 21, 2009 10:12 pm |
|
 |
|
BONGO
|
И аз това мислех да правя, ама бях избрал друг елемент - тоя обаче е по-подходящ
Много благодаря за идеята, Тони !
Сега трябва да почакам, докато дойде от Америка, не знам дали някой в България има на склад такива ?!
|
| Вто Юли 21, 2009 10:47 pm |
|
|