|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:58 pm
Защита на електрическа верига от високо напрежение?
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Аз го правя така рутинно от години за 5-те и 3.3-те волта (по-надолу става малко по-сложно,
но подобно го правя) и ме е спасявало повече от веднъж докато ровя по платките (е, без да
гори бушон, защитата на тестовото ми захранване щраква  ).
Но за входящо захранване, дето толерансът е по-големичък, ползвам transorb ценери,
по-просто и съответно по-сигурно (доколкото 1 чарк е по-прост от 3, аз го правя инак
с ценер, тиристор/триак и резистор), по-евтиното не ме касае, де да имах бройките, та
да ме касаеше  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юли 18, 2009 2:37 pm |
|
 |
|
BONGO
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 1:06 am Мнения: 161 Местоположение: Нова Загора
|
Ами бройките ще са може би над 1000.....
|
| Съб Юли 18, 2009 2:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ами има си елементи за целта, аз бих препоръчал друго, тиристора е класика, но не те спасява от бързи импулси, и то големи. Гръмотевица или късо, а много често и преходни процеси в мрежата могат да ти докарат доста големи пикове. Лично аз бих ти препоръчал супрестор, а ако имаш захранваща линия която е дълга също и арестор, http://www.vishay.com/diodes/protection-tvs-esd/ ето тук може да си избереш нещо подходящо в зависимост от това какво очакваш като пртенапрежения. Добри арестори предлагат Epcos. С комбинация арестор/супрестор и възстановяем предпазител съм правил защита срешу всякакви умишлени разряди, пиезо, електрошок, 2 uF/400 V заредени .. работи безупречно.
|
| Съб Юли 18, 2009 3:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Адаш, големите наистина използват изключително тиристор но не и когато става дума за автомобилна електроника - там по-скоро би пречил, то не са пикове...
В твоят случай ценерът дори ще помага но без входен LC филтър току виж изгорил предпазителя по някое време. И за да е гаргата рошава: допълни го с диод срещу обратно включване (може и да не е шотки).
Сега се поразрових: то май ценера ти ще гори наравно с предпазителя, често ще се загрява - неприятно, току виж се нарушила спойката. Пък и при 3.5А ток не можеш да сложиш 4А бушон, значи 5А. Май ще се наложи да го комбинираш с поне 10А биполярен транзистор и тогава можеш да ползваш по-малко екзотичен ценер.
Освен ако не минеш на тиристорния вариант подходящо забавен с RC група.
Иначе: супер/арестори досега не съм срещал, поправям апаратура и не съм полицай 
|
| Съб Юли 18, 2009 6:30 pm |
|
 |
|
tgi
|
Бонго-2, а бе какъв диод ти е потрябвал, просто някой от еднопосочните
ценери (има ги наистина и двойни, двупосочни) си е диод в права посока.
Да изгори бушон от 5А с подходящ transorb ценер или както ги е нарекъл
съответният производител е тривиална задача от много години насам (помня Харис
като почнаха кампанията да ги рекламират в EDN преди близо 20 години, не знам
преди това имало ли ги е масово).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Юли 18, 2009 7:29 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Правото напрежение на ценера е по-голямо отколкото би ни се искало. Един мощен изправителен Si диод го бие отвсякъде а който иска да е сигурен слага шотки.
Иначе ценера ще изгори бушона в идеалния случай: всичко ти е за 12В, най-много 15В и изведнъж нещо се скапва и напрежението скача доста над 20В. Да ама в един автомобил идеални случки няма.
Едит: открай време ме е дразнило това: автомобилът струва почти колкото апартамент а автомобилната електроника е от началото на 20-ти век. Седнали напоследък да слагат компютри които да ми пречат на педалите обаче никой не се сеща да оправи ш*баното захранване.
Ама и Infinity отдолу не лъже 
Последна промяна bongo_x2 на Съб Юли 18, 2009 8:36 pm, променена общо 3 пъти
|
| Съб Юли 18, 2009 8:00 pm |
|
 |
|
Infinity
Ранг: Минаващ
|
Добре де,ако все пак ако е възможно защо не се направи блокировка на устройството като цяло.Например ако има микроконтролер,едно АЦП да си мери захранващото напрежение на входа и ако се повиши над XX волта за време YY, да премине в Stand-by режим и нищо да не прави.Ако се използва 5V стабилизатор,който издържа до 30-40V входно и съответно кондензатори с подходящо напрежение нищо няма да гръмне.Все пак не знам какво точно е устройството и в случай че има директно вързани към входа ел.двигател,релета,клапани този начин е неприложим,но ако се управляват от електроника - ще стане лесно.По този начин и да се скъсат от опити за повторно включване - все тая  .
|
| Съб Юли 18, 2009 8:21 pm |
|
 |
|
BONGO
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 1:06 am Мнения: 161 Местоположение: Нова Загора
|
Сега да ви кажа как стоят нещата... Тези устройства не са в България....На около 4500км са..  Аз трябва да направа малка платчица, която има функция да защитава устройството от включване към по-високо от 14 волта напрежение. При такова напрежение трябва да изгаря предпазител и устройстото става неизползваемо(носи се в сервиз) . Другото изискване е това да струва колкото се може по-евтино, защото става въпрос за хиляди бройки и трябва да се вгражда вътре в устройството. Така че мисля че номера със защитния ценер е най- проложим - и да изгори се сменя цялата платчица, а цената e под 1$, както е по задание. Знам че има и много по-интелигенти решенния, но в случая това е най-евтиното....
П.П устроството си има 7805 и издържа доста на 24волта, няма Stand-by режим....
|
| Съб Юли 18, 2009 8:44 pm |
|
 |
|
omega_plus
Ранг: Ориентиран
|
Някаква заигравка с R, L, C комбинации няма ли да свърши работа? Явно мощността е доста, а за много бързи импулси нещата биха стрували доста. А и на свръхбързи схеми слагат все неща, които колегите препоръчват 
|
| Съб Юли 18, 2009 8:53 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Не бе omega_plus, прочети по-горе.
Адаш, за ценера ще те псуват рано или късно. Като е такава далаверата ти препоръчвам резистор (малък), ценер и кондензатор (голям) и напрежението върху кондензатора отпушва тиристора. Ама както си решиш щото е мъка...
Ся се чудя едно реле за 40В напр дали няма да върши работа...
|
| Съб Юли 18, 2009 10:07 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Абе принципно идеята с ценера е ОК, но вместо обикновен ценер сложи супрестор, цената не е много по различна обаче е доста по бърз, а и поема доста повече енергия. А ако ходенето в сервиза не е от съображение за печалба, смени и предпазителя с възстановяем. А относно 7805 нещата не са никак добри, ако освен от некадърно свързване ан по високо напрежение искаш да се пазиш и от нещо като пиковете по захранването в колата, супрестора ти е задължителен щото през тоя 7805 минават все едно го няма.
|
| Съб Юли 18, 2009 10:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Bongo, това дето си го намислил няма да стане, защото в автомобилите, където има и алтернатор всеки loaddump ще ти качва напрежението доста над 14 волта и в зависимост от мощността на алтернатора тоя пик може да продължи и половин секунда, т.е. предпазителите ти ще горят като пуканки дори и да не са включили джаджата към 24-я волта. Класическа защита си е точно да сложиш един транзистор (най-добре мос транзистор заради тока ти от 3А) с един биполярен транзистор с ценер, който просто да прекъсва захранването при по-високи напрежения. Другите тактики, дето си ги намислил с мощни ценери и супресори са само повод да си вкараш доста нерви  .
|
| Нед Юли 19, 2009 12:18 am |
|
 |
|
tgi
|
Тони, ами то аз си живеех с мисълта, че тия "suppressor"-и са ценери - а те били леко различни,
ако и с много подобно действие (лавинообразни). Точно за тях обаче и аз говорех и ползвам, "transorb" ,
http://www.google.bg/search?q=transorb& ... =firefox-a ,
или "transil" (STM така им викат).
Dimitar, а бе едва ли ще е кой знае каква беля. 7805 са специфицирани до 36 волта на входа,
ако suppressor-ът подрязва на 20-ина всичко ще е наред - кратките пикове просто ще ги дава
на късо, без да гръмне нищо, а ако дойде някой с достатъчно голяма енергия ще гръмва бушона.
Предимството на тоя вид система е, че ако гръмне защитният елемент, гърми на късо (специфициран е така)
и бушонът гори, докато ако MOSFET-ът гръмне всичко защитено заминава. Ако толкова често има
нискоенергийни пикове, че чак да станат проблем за suppressor-а, ами някакъв LC или RC филтър да
ги поусмири и толкова (вероятно едни 1000 uF + съпротивлението на жиците ще са достатъчни).
[edit] Dimitar, сега прочетох пак поста ти и очевидно съм съгласен, че половин секундни
пикове не се гасят паралелно, а както ти го съветваш - серийно, ако ще са
прекалено чести та да е практично при всеки такъв да се сменя бушона . [/edit]
|
| Нед Юли 19, 2009 1:45 am |
|
 |
|
plameniv
|
След като ще е платчица, какво те бърка да бъде импулсно захранване DC-DC, ако е направено както трябва може да държи до много високи напрежения . Използвай някаква интегралка като LM2575 за по евтино и просто:
http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... T-12.shtml
Може и някаква схема с един транзистор или LM2587, като на изхода имаш трафче а не дросел и да се скапе нещо на изхода винаги ще има 0 Волта
http://www.national.com/ds/LM/LM2587.pdf
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Юли 19, 2009 2:32 am |
|
 |
|
BONGO
|
Уфф, като погледнах какво съм написал...грешка съм направил.... външното захранване е импулсно, стабилизирано на 14волта( не мърда въобще), целта е да не може да се подаде по-високо напрежение от това, защото има такава възможност (през друга захранващата букса).
Аз грешно съм се изразил 
|
| Нед Юли 19, 2009 6:45 am |
|
|