|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:29 am
Датчик за мозъчна активност
| Автор |
Съобщение |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Не отписвайте магнетоенцефалографията така леко, тя не е научна фантаскика  Справка:
http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetoencephalography
Магнитни полета винаги има, щом текат тоци. Това, че са от порядъка на пикотесли, няма значение. Съвсем възможно е да се измерват, но е технически доста трудно. Използват се екранирани стаи и специални свръхпроводими бобини. Охлаждането им е много скъпо, защото се използва втечнен хелий. Засега все още не са направили такива, дето да се охлаждат с "евтин" течен азот.
Всъщност, всичките тия магнитни истории (магнитокардиография, магнитоенцефалография) не носят кой знае каква нова информация. Т.е. тия сигнали са реално нещо като електрическите. Все пак, и електрическите и магнитните полета се пораждат от едни и същи йонни тоци. Предимството на магнитните измервания е, че имат по-голяма тангенциална чувствителност. Освен това, съпротивлението на околните тъкани не оказва такова голямо влияние, както при електрическите измервания. При магнетоенцефалографията черепът не оказва никакво влияние, а при ЕЕГ той определено влошава сигналите.
В крайна сметка, магнитните истории рядко се ползват, защото са ужасно скъпи. Има ги само по университети, научни институти и някои много специализирани и големи здравни центрове в цивилизованите страни 
_________________ Manners maketh man.
|
| Пон Юли 13, 2009 3:44 pm |
|
 |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Знаех си аз, че така ги правят  . Сензорите са шашава работа, де - в тях е
голямата част от мъката, както е и логично да се очаква.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Юли 13, 2009 4:27 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Електрическата активност е физиологично обусловена.
Затова се ползва тъкмо за оценка на физиологичното състояние на мозъка - дали няма физически увреждания.
Засега няма потвърдена връзка между енцефалограмата и мислите, които може би преминават през изследваната тиква.
|
| Пон Юли 13, 2009 5:35 pm |
|
 |
|
zaphod
|
е айде сега, твърде силно се изказа. все едно да кажеш че няма връзка между излъчването на компютъра и кода който се бичи на него - има разбира се, но едва ли ще дизасемблираш нещо 
|
| Пон Юли 13, 2009 5:50 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Напоследък като ме погне параноята в по-тежка форма почвам да се чудя доколко
наистина това е невъзможно... Е, няма как с налични средства човек да подслуша до
дизасемблиране всичките цъкания на гигахерци, де, ама дали сме толкова далече
оттам... не съм сигурен (то не съм и сигурен дали физиката въобще го позволява,
де, без сметките за сигнал/шум няма как да каже човек а параноята ми не отива
чак дотам, та да почна да смятам  ).
Но параноята ми има други хрумвания... като JTAG през RF, вградено в BGA-тата,
дето ги купуваме без дори да подозираме какво има вътре... Щом wifi стига до 100-ина
MbpS, някакъв радио вариант на JTAG, с който да попреброди някой понякога вътре
каквото го интересува не ми изглежда никак непрактична идея, а щом е практична
едва ли съм се сетил първи... и едва ли никому не трябва  .
Виж, като почна да се питам дали и до главата ми няма някаква JTAG връзка
заложена от Конструктора ми, си знам, че не е параноята... тогава по-скоро ми е време
за сън  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Юли 13, 2009 6:00 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ааа, това със шпионирането на компа по излъчването е вече старо, преди години гледах някъде как го правят хората "само в лабораторни условия". Нали никой не си мисли, че е невъзможно да се разчете написаното върху CRT (най-елементарният пример) с помощта на магнитен и електрически датчик?
А това с мултицета си е загадъчно - нали уж сондите са еднакви. Преди малко на слепоочието 120мВ ми избичи, още няколко такива двойки и ще запаля светодиод  . Турих го на мускула на ръката и при напрягането му взе да се сменя плюс-минус 15мВ. Оказа се, че полярността се сменя от силата на натиск, не от напрягането.
Ще задълбоча опитите де, ама сега имам излизане.
Edit: междувременно що някой не го пробва на осцилоскопа с бавна развивка (заради брума). Интересно какво ще излезе. Ама скопа е само 1 МОм...
|
| Пон Юли 13, 2009 7:17 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Чете се не само от CRT монитора, но и от компютъра, от връзката между тях, че и от мрежовия кабел. Участвал съм в такова изследване сще с Правците след като започнаха да навлизат по-масово. На базата на него се взеха доста мерки за екраниране, филтри и други неща, когато на компа се обработва чувствителна информация.
|
| Пон Юли 13, 2009 7:33 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аз пък: оголих меден кабел, срязох го на 2-е и го навих около сондите на мултицета, стърчащия край го поогънах малко.
На слепоочията нямах проблем да задържа 20мВ стабилно (до 50мВ макс.) а на мускула на ръката до 10мВ. На ръката без проблем се сменяше полярността при напрягане без значение силата на натиск. Слепоочието ми игра повече номера но най-лесно се оказа да сменя полярността като направя "лява ръка-дясно слепоочие" но не и с проста размяна на буксите.
Мдаа, сложно нещо е човека, доста работи може. Обаче от много можене ще спре да купува хапчета а това е ужасно! Нали затова екстрасенси не съществуват...
|
| Пон Юли 13, 2009 10:12 pm |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Изказването си е съвсем точно - засега няма открита връзка между ЕЕГ и мисли. И едва ли скоро ще има. Мозъкът е нещо ужасно сложно и до голяма степен неизучено. Освен това, от колкото и канала да се записва ЕЕГ-то (май повече от 256 канала няма, ама и това не е малко кълбо жици), накрая сигналите пак са една шумотевица, формирана от хиляди неврони - къде синхронизирани, къде не. Като се добавят и шумовете, които не са никак малки, и които никога не могат да се премахнат напълно (не и без да се загуби информация и от полезния сигнал), нещата стават безнадеждни.
Добре, че при доста хора може да се каже "на око" за какво мислят, та няма нужда от ЕЕГ
Между другото, като стана дума за шумни смесици от сигнали - тук много се тачи един метод, наречен independent component analysis (ICA). С него могат да се открият и отделят независимите сигнали от линейно миксирани шумотевици. Идеята е, че колкото по-мешана е шумотевицата, толкова по-гаусово разпределение има. За независимите компоненти се приема, че са не-гаусови - повечето полезни сигнали са такива. После с разни матрични гимнастики се "размиксира" шумотевицата. Не знам реално доколко използваемо е това - дали например може да раздели прилично два гласа, или два различни музикални инструмента. Имам едни сорс кодове за Matlab, ама все не ми остава време да си поиграя с този ICA...
_________________ Manners maketh man.
|
| Пон Юли 13, 2009 10:56 pm |
|
 |
|
zaphod
|
усещам някаква миризма на църква май...
|
| Вто Юли 14, 2009 8:58 am |
|
 |
|
zaphod
|
бонго, едно е да разчетеш монитора (дори това е невъзможно, ама айде), друго е да дизасемблираш кода който цикли в момента машината.
а за мултицета - просто галванично напрежение, мозъчните сигнали са (както всички сигнали) АС, забрави да ги измериш с мултицет, даже да бяха силни.
|
| Вто Юли 14, 2009 9:02 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бонго, стига се бъзика с мултицета. Това което виждаш не е ЕЕГ сигнала, а по скоро поляризационно напрежение кожа-метал. И с осцилоскоп да пробваш, ще видиш едни 50Hz които дрейфят върху въпросното напрежение. Няма EEG.
Както ти казахме по рано ЕЕГ сигнала е с амплитуда микроволти, насложена върху различни смущения с амплитуди 10ки до 100ци пъти по големи. Един от паразитите е и въпросното поляризационно напрежение което ти виждаш. Абсурд е да видиш нещо смислено без усилвател и филтри.
Ако толкоз държиш да си играеш на чичо Доктор, започни с нещо по лесно - ЕКГ например 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 14, 2009 10:03 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ама аз само се чудех какви са тези свръхнапрежения по мойта кожа. И дали ако потренираме с жената няма да почнем да си подгряваме бойлера на аванта - щото имаше една китайка която палеше крушки с ръце
Щото това "поляризационно напрежение кожа-метал" също малко на китайски ми звучи и защо зависи от ръката с която държа сондата а не от самата сонда. Не казвам, че има общо с енцефалограмата ама като се мери толкова лесно защо не съм чувал да го ползват за нещо?!
Иначе на Чичо Доктор само с мацките си играя 
|
| Вто Юли 14, 2009 7:06 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми може да се ползва да се детектира до колко наситена с електролити е кожата. Т.е. да разпитваш децата и жената  Ама по добре вземи плоски електроди.
А зависи от ръката с която държиш сондата, защото голяма част от показанието на мултицета всъщност е просто брум. Както ти казах - перфектна антена си.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Юли 14, 2009 7:32 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Ама не ти повярвах напълно, бе Цецо! Доколкото знам в детектора на лъжата мерят съпротивление. Намекваш за батерия, и аз така си мислих докато не използвах за електроди 2-е половинки от меден кабел. И остави номера с антената щото и на електромеханичен уред действа а електронните са специално проектирани срещу брума. Пък и напрежението се променяше доста сложно - така не установих лесна закономерност обаче се научих да го държа стабилно.
Това исках да кажа де: аз отдавна съм забелязал този ефект а учените говорят само за ня'кви тънкаши. Сигурно щото като не могат да го обяснят значи не съществува.
|
| Вто Юли 14, 2009 7:59 pm |
|
|