Отговори на тема  [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 40  Следваща
Цената на тока??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ами той проблема не е в АЕЦ-а ами в тия които го "строят". Колкото направиха магистрали толкова и АЕЦ ще построят. Те на почти готов блок през 90г. му удариха теслата ,че сега на една гола площадка ли ще се чудят? То и краденето не е лесно - правиш схеми , въртиш далавери, омазваш закони, забърсваш следи - ми не остава време за строителство. Не че нямат желание -ако хартиса от яхтите и хотелите, ще стане.
Иначе тока го намалиха - с ЦЯЛ 1%. Сега остава да видим с колко ще ни се вдигнат сметките.

Вто Юли 14, 2009 1:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
ji4ka написа:
....То и краденето не е лесно - правиш схеми , въртиш далавери, омазваш закони, забърсваш следи - ми не остава време за строителство.
...

И консултиране. Мнооого консултиране, сериозна работа е тя тая.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Юли 14, 2009 3:07 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
http://www.dnevnik.bg/pazari/companii/2 ... ec_belene/

Сря Юли 15, 2009 3:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
http://www.dnevnik.bg/pazari/companii/2009/07/15/755261_energiini_eksperti_otrekoha_proekta_aec_belene/

Тия двамата не ми ги хвали! Върни се в годините назад и ще видиш що за хора(лайномети) са . Те са против България въобще да има атомна енергетика.

Сря Юли 15, 2009 3:12 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Абсолютно си прав. Но като цяло боравят с цифри. А аз съм по склонен да вярвам на хора с цифри, отколко на хора замерящи ме с добри намерения. Щото някак си по смислено ми звучи това което те казват, вместо правителственото - "Ей пичове, сега почваме да правим един страшен АЕЦ, по свръх модерна руска технология, без пари ще ни излезе, нема се плашите. С него ще сме царе на Балканите, всички ще ни правят свирки да им пуснем малко точец. Ще го продаваме скъпо и прескъпо, а в БГ ще ни е без пари." Щото горе долу това ни казваха предишните управници. И горе долу така кухата глава на средния българин си представя този проект.

Така че какво да си говорим, 1 млрд. вече го затрихме с тоя смотан АЕЦ, без да имаме нищо срещу това. Вие си направете сметката какво можеше да се направи с тоя 1млрд. Особенно в условия на криза. Като се има предвид че непрекъснато ни се обяснва как няма 10тина млн. за ракови лекарства, как няма няколко стотин млн. за да довършат магистралата и въобще прочие дребнички сумички. А затриха вече 1 млрд. да режат бетон.

Сря Юли 15, 2009 4:00 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
http://news.ibox.bg/news/id_1216205213

Начи чета аз мнението на представителя на Парсънс (Манчев). Тия са уж консултантите по сделката, т.е. би трябвало да са най-наясно с цифрите. То мнението му е силно пристрастно, все пак човека милиони прави от тая сделка, ама я да го анализираме.

Та начи пича разправя - разходи 20млрд. За 60 години ще даде приходи 80млрд. Начи чиста кярия от тая централа - 60 млрд. за 60 години.

Хубаво. Аз не съм голям счетоводен спец. ама си мисля следното. Ако земем тия 20 млрд. и ги ръгнем в банка за 60 години. Или в някакви облигации, държавни ценни книжа, или ако щете в злато или някакъв пакет от стокови деривати. Да предположим, че в най-безрисковото начинание това би донесло 5% годишна лихва. Мисля, че това е съвсем постижимо.

Та начи по простичката формула за сложна лихва:

http://www.epi.bg/calc_lihva_slojna.php ... A%EB%E6%E8

би следвало след 60 години да имаме .... 373 млрд. И това е просто седиш и броиш мухите. Нищо смислено не предприемаш.

Или бъркам нещо? 8O Икономиката не ми беше любим предмет.

Въобще аз като гледам, това да вложиш някаква сума в бизнес и след 60!!!! години да си умножил сумата 4 пъти ми се струва меко казано "много тъпо" финансово занимание :) Бахти, че това си е трудовия стаж в един човешки живот. И за това време да увеличиш първоначалната сума 4 пъти????

После гледам тоя пича се хвали, че енергопреносните щели да получат 160 млрд. за пренос. Ама нещо не схващам тук къде е далаверата за българина, щото той нема да ги взема, а ще ги дава тия 160 млрд. :)

Въобще от мнението на тоя дето уж трябва да ме убеди, че е много изгодна тая централа, аз нещо хич не се ентусиазирам. По скоро тоя пич ми казва нещо от сорта - абе ще падне яко лапане... ама ти ще плащаш сметката.

Вто Сеп 29, 2009 6:55 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
нещо и на мен сметките не ми излизат:

годишната печалба на АЕЦ козлодуй ~55 млн. ЕУР. (дето ... "кво му плащаш" - отдавна изплатено!): http://news.expert.bg/n218811
произвели ток за 390млн. ЕУР (2008г) !!!!

за белене - тия млрд. печалба - от де ги сметнаха !?
(да не говорим че ще ги плащаме ние - дет се явяваме консуматори!)

Вто Сеп 29, 2009 7:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Тия "консултанти" в тоя сектор са най-обикновена банда ченгета (в прекия смисъл на
думата, на служба някаква са и са с чинове - толкова съм успял да схвана покрай
контактите си), които нито имат мозъка да сметнат това, което ти смяташ,
нито ги е еня какви глупости ще говорят (най-много да им се скара шефът с по-висок
чин).
Никога нищо не е било построявано или реално направено с тяхна помощ (пръснати
са по няколко "фирми", които ядат купища пари и най-добрите от тях не правят нищо,
другите просто пречат и някой после трябва да оправя стореното след тях).
А ти си се закъхарил, че сега ще построят неизгодна централа. Бе те я строят
от 20 години и ще продължават да я "строят" по тоя начин още 200, ако има кой да
ги хрантути (засега има, т. нар. "държава" го прави под формата на "консултантски",
"вносители" и подобни измами).
Ква централа :D :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Вто Сеп 29, 2009 7:44 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Че са ченгета е ясно. Но бъркаш. Много добре си смятат.... печалбите. Ама техните.

Иначе това животно консултант - де го хванеш там го трепи. По изпусната на маса информация регионалния директор на Парсънс (не е българин) се разписва срещу фишче за 2 млн. годишно и това е само официална заплатата.

Сря Сеп 30, 2009 9:58 am
Профил ICQ

Мнение 
http://mediapool.bg/show/?storyid=157966&srcpos=1

немците окончателно са аут, обаче наш'та глупост няма край: "Нямало провал, а нова възможност"

Сря Окт 28, 2009 10:55 pm
Профил

Мнение 
RWE = изпаднал германец. :D
Тия немци колкото пъти се хванем с тях , толкова пъти сме прецакани накрая.
Само дядо Иван е сериозен. :wink:

Чет Окт 29, 2009 12:22 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Жичка,
ко са ти виновни немците,че си гледат техния интерес :?:
да не искаш нашият да гледат... [-(
още повече, вчера чух по неква телевизия, че те не са обвързани с неустойки по договора...

Чет Окт 29, 2009 11:57 am
Профил
Аватар

Мнение 
Какво са ти виновни немците? Просто предишното правителство им беше наговорило едни хубавни (същите които и на нас де) и сега ония схванаха, че нито цената ще е тая, нито печалбата ще е обещаната, нито сроковете ще са тия, а пък за изпълнението - гаранция никаква.

И хората се изнесоха от проекта. Същото което и ние трябваше да направим, преди да потрошим 1 млрд за глупости.

Чет Окт 29, 2009 12:43 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
предишното правителство им беше наговорило едни хубавни (същите които и на нас де)

Ааа не! Не бяха само приказки - хората подписаха договори! И изобщо не бяха същите!

С руснаците подписаха договор, в който първо има неустойки за нас, второ има индексация на цената и трето цената не включва довършителните работи. Демек си поръчахме централка за 4 млрд. евро + доплащане при инфлация + доплащане за довършителни работи, т.е. в най-добрия случай ще ни излезе 5-6 млрд. евро.

И след това подписаха договор с немците, че ще им продадем половината централка на цена 1.7 млрд. евро, при това както става ясно без никакви неустойки и вероятно ангажименти за доплащания. Да не говорим, че дотук ние сме изхарчили вече 1.2 млрд. лева, а немците нищо. Може би и тия разходи също нямаше да си ги делим с немците...

И все пак немците се отказват... И то забележете, че те се отказват от правото да купят централа на цена 1.7 евро/ват. Докато нашия дял щеше да излезе в най-добрия случай двойно по-скъп, а можеше да стигне и до 5-10 евро/ват. Но ние не се отказваме...

Чет Окт 29, 2009 1:41 pm
Профил

Мнение 
Ами естествено ,че ще се откажат - явно далаверата с триглавата ламя започва да се размирисва и те гледат да излезнат сухи. Щото реално точно RWE щяха да намажат най-много, но щяха и да са параван за другите "частни" инвеститори (разбирай далавераджии-приватизатори).
А най-голямата смешка напоследък е ,че бизнеса гледал недоверчиво на държавни гаранции. :D Не се свършват лудите юпита, ей.

Чет Окт 29, 2009 2:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 40  Следваща