Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Датчик за мозъчна активност 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение Датчик за мозъчна активност
Някой да знае какво преставлява датчика за регистриране на мозъчната активност, какъв му е принципа на работа и къде мога да го намеря.Ако някой има повече инфо по въпроса поснете някой линк.

Нед Юли 12, 2009 9:31 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Имаш проблем !!!
Ако случайно отнякъде придобиеш нещо което наистина отчита мозъчна активност то ще трябва да търсиш на кого да правиш тестове. Щото емпирично е установено че пикоборците нямат такава :):):):):):):):)

Нед Юли 12, 2009 10:24 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Датчик за мозъчна активност
max's написа:
Някой да знае какво преставлява датчика за регистриране на мозъчната активност, какъв му е принципа на работа и къде мога да го намеря.Ако някой има повече инфо по въпроса поснете някой линк.

Казва се електроенцефалограф. Принципа му е в отчитане на електрическите потенциали в различни точки на мозъка, измерени върху черепната ти кутия. :)

Нед Юли 12, 2009 10:40 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
То било шоу, бе! Тъкмо се чудех как да се избъзикам: включих уреда на 200мВ и взех да се боцкам по главата. То взе, че сработи: особено около слепоочието има стабилни потенциали над 30мВ като интересното е, че малко като го мръдна знакът се сменя. А ако бях блондинка сигурно щях да го изгоря, милият! :)

Майтапа настрана, отдавна съм забелязал явлението но си мислех, че става нещо като батерия. Ама да си сменя знака за две съседни места...
Разбира се това не е свързано с енцефалограмата (май), по-скоро с мускулните потенциали.

Нед Юли 12, 2009 11:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мозъка, все пак, е електрохимичен компютър, има химия, но има и доста ток. :)

Пон Юли 13, 2009 12:19 am
Профил
Аватар

Мнение 
Напоследък правят все по-детайлни 3D картини на активността, при това в реално време...

Не съм правил такова, но много начини да се направи няма - голям брой "антени" по главата
и сметки на базата на хванатото за да се реконструира картината на мозъчните тоци в дадения
момент.

Това ако ги има тия тоци, де (за справка поста на Никола :D :D :D ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Юли 13, 2009 12:42 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Естествено че ги има. Снемат се относително просто. Друг е въпроса как ще ги интерпретирате :):):);)

Пон Юли 13, 2009 1:26 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
bongo_x2 написа:
Майтапа настрана, отдавна съм забелязал явлението но си мислех, че става нещо като батерия. Ама да си сменя знака за две съседни места...
Разбира се това не е свързано с енцефалограмата (май), по-скоро с мускулните потенциали.

Може да е и от очните потенциали. Те хич не са малки, но чак 30 mV май не са. Ето малко инфо по въпроса:
http://www.bem.fi/book/28/28.htm

Правят се разни изследвания, дали не може електроокулографията да се използва като основа за human interface device. Има интересни разработки, ама не знам дали се предлагат комерсиални системи. Сигурно е сравнително лесно да се спретне някое и друго USB устройство, дето се държи като мишка и се управлява с очи...

А иначе, относно мозъчната активност... ако целта е само да се регистрира, може да се мине с една минимална конфигурация, с няколко канала или дори може би само един. Гледа се дали изобщо има някакви вълни (бета, алфа, делта, тета) или е "права линия". Ако трябва да се даде и някаква количествена оценка, става по-сложно. В мониторите за анестезия го има това. Там специален алгоритъм вади число от 0 до 1, като 0 значи мозъчна смърт, а 1 - буден пациент. Обикновено се гледат сигналите по няколко канала, а по-добра шумоустойчивост. Алгоритмите се базират на измерване на мощността на сигнала в различни честотни ленти и на едно нещо, наречено "биспектрален индекс". Ама това май са прекалено големи подробности в случая...

Пон Юли 13, 2009 7:20 am
Профил
Аватар

Мнение 
брех колко съм изостанал, само аз бедничкия си мисля че снемането на енцефалогарама е трудна работа, а виж ти колко лесно било - боц мултицета и айде....

Пон Юли 13, 2009 9:13 am
Профил
Аватар

Мнение 
Енцефалограми се правят от 10ки години. По същество няма кой знае каква философия - най-обикновен биоелектричен сигнал като електрокардиографския (сърцето) или електромиографския (мускулите). Естетсвено малък по амплитуда с прилична доза смущения (най-вече брум).

Особенното е че се работи с много канали - 20, 32 и пр. Но иначе са си най-нормални усилватели като за микроволти (при миливолти паразити):):):)

Пон Юли 13, 2009 9:50 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо, и не го ли правят както на мене ми се ще (множество индуктивности около
главата - под екран, та да хванат нещо и отвътре - и после бая смятане
кой ток къде в тиквата е бил)? Напоследък все току някой се хвали, че
разбрал къде в мозъка какво става, нямат ли някакви такива устройства?

Пон Юли 13, 2009 1:42 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Но иначе са си най-нормални усилватели като за микроволти (при миливолти паразити):):):)
ами ако някой е опитвал да направи такъв в домашни условия (аз съм опитвал) не би се изказал така пренебрежително. сигнала е наистина микроволти и смущенията са наистина миливолти.

Пон Юли 13, 2009 2:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Цецо, и не го ли правят както на мене ми се ще (множество индуктивности около
главата - под екран, та да хванат нещо и отвътре - и после бая смятане
кой ток къде в тиквата е бил)? Напоследък все току някой се хвали, че
разбрал къде в мозъка какво става, нямат ли някакви такива устройства?

Ми така го правят само в "СтарТрек". Или може би в някакви напредничиви и дълбокосекретни лаборатории на КГБ/ЦРУ :):):). Сигнала на повърхността на кожата е микроволти. Незнам какви бобини ще ти трябват та да "прихванеш" електромагнитно поле от подобни токове :) Пък и няма смисъл - върху кожата си имаш чист електрически сигнал, за чии ти е да го търсиш из въдуха?

Енцефалографа представялва един многоканален електрически усилвател. Спектъра на сигнала е нискочестотен до към 100Hz. Най мръснишкото тук е че в спектъра влизат 50те Hz, ама това е проблем за всички биоелектрични сигнали които се свалят от тялото, защото човека си една гадна антена със съпротивление няколко стотин килоома, брумяща като за световно. Като прибавим и мускулните смущения...

Иначе наистина няма нещо кой знае колко велико в самото "записване" на сигнала. Прави се от поне 30 години, като и в БГ по времето на социализма имаше български енцефалографи. А със съвременната елементна база пък съвсем не е проблем. Е никой не казва, че може да се налепи подобен усилвател на универсална платка :) Но при положение че се е правило преди 20 години, когато TL072 беше велик чип, а 12 битово АЦП струваше колкото ЗАЗ 968.... По скоро механичния аспект е по сложен - електроди, екранировки и пр.

Общо взето проблема е какво ще правите със сигнала после. Първо трябва да го очистите, което си налага сериозна математическа обработка. После да го визуализирате, така че да е удобен за интерпретация. И после да намерите някой която да го разчете :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Electroencephalography

Значи излъгал съм за това колко "стари" са енцефалографите. Първите опити са края на 19-ти век.

Пон Юли 13, 2009 3:04 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Ми така го правят само в "СтарТрек". Или може би в някакви напредничиви и дълбокосекретни лаборатории на КГБ/ЦРУ :):):). Сигнала на повърхността на кожата е микроволти. Незнам какви бобини ще ти трябват та да "прихванеш" електромагнитно поле от подобни токове :) Пък и няма смисъл - върху кожата си имаш чист електрически сигнал, за чии ти е да го търсиш из въдуха?

Бе и аз не знам какви бобини ще трябват, няма да е лесно със сигурност, ама би трябвало да е възможно.
После от много бобини да филтрираш малък сигнал е къде по-възможно, отколкото от една (това
по време на сметките, полезен сигнал ще трябва да сме дигитализирали някак, естествено... :-) ).

Предимството би било, че може да се рови в дълбочина, ще добием 3D карта на мозъчните тоци.
В някакъв идеален случай (не съм сигурен, че въобще някога би бил поситижим) бихме могли
да възпроизведем движението на всеки заряд - оттам нататък дизасемблиране му е майката
и дотам беше с тайните на мисълта :D :D :D

Пон Юли 13, 2009 3:35 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Напоследък правят все по-детайлни 3D картини на активността, при това в реално време...

Не съм правил такова, но много начини да се направи няма - голям брой "антени" по главата
и сметки на базата на хванатото за да се реконструира картината на мозъчните тоци в дадения
момент.

Това ако ги има тия тоци, де (за справка поста на Никола :D :D :D ).

правят го със радиоактивен изотоп мисля, не по описания от теб метод. пък и тоя метод който предлагаш е практически неизпълним, става само за малко на брой източници.

Пон Юли 13, 2009 3:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща