Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Детектори за газ - за какво друго стават? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Детектори за газ - за какво друго стават?
Колегите за щяло-нещяло сменят алармите за изтичане на газ и после ми ги подхвърлят. А те обикновено дори не са повредени. Вече съм събрал за цял битак. За каква играчка стават освен основното им приложение?

Пон Юли 06, 2009 7:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Сигурно има причина да ги сменят. Не съм навлизал надълбоко в тази сфера, но от личен опит знам че като поработят няколко години и почват да не работят както трябва. Освен това има подгряване, което според мен води до физическо износване.

Едит : сетих се - можеш да си поиграеш да си направиш дрегер за алкохол :)

Пон Юли 06, 2009 9:48 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Мнение 
С малко промяна на настройките може да се опиташ да направиш детектор на пръдня. Ще бъде убийствен продукт ценен за всеки офис и асансьор :D

Вто Юли 07, 2009 2:10 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
kiiid написа:
С малко промяна на настройките може да се опиташ да направиш детектор на пръдня. Ще бъде убийствен продукт ценен за всеки офис и асансьор :D

Браво за идеята :)
само дето повечето са за пропан-бутан,,, а пръднята по-към метан бие...
но като цяло е добре..
Например седиш и чакаш асансьора(за 12 лица - респективно 12 задника) и гледаш статуса- Червен - 12 от 12 са се изфутали, мигащ червен - 10 от 12 са се изфутали.. и бледо зелен един се е изфутал ама на предишно слизане
...
макар, че няма да е много коректно защото може да е една - но качествена (обилна вечеря: боб със зеле, броколи, ... нещо с лучена запръжка, няколко варени яйца, и една шкембе чорба за капак)... то с това меню ще падне боята на асансьора... при такива показатели направо кислородни маски да падат, като при самолетите..... не само светлинна аларма :roll:

Вто Юли 07, 2009 10:36 am
Профил
Аватар

Мнение 
Идеята е супер, особено за скрита камера =D> В претъпкан асансьор се разнася пръдня след което се чува предупредително изпищяване и светва: "Внимание! 10% от взривоопасния праг!". Повечето ще почнат да се усмихват под мустак. После обаче се разнася мощна пръдня и се включва алармата - да видим какво ще стане с усмивките :D

Иначе газ-детекторите реагират на всякакви запалителни пари, дори и на спиртните. След една тежка нощ отидох и духнах на този в работата - разписка се :) Настройват се на 20-30% от взривоопасната смес за пропан-бутана. А колегите ги сменят поради калпавост и невежество, за свързването питат мен, никой от тях не е прочел дори ръководствата в които пише, че след 5 години трябва да се калибрират а нашите са по-нови.

Вто Юли 07, 2009 6:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нямаше ли вътре радиоизотопи? :) Може да събереш за една малка бомбичка.

Вто Юли 07, 2009 9:21 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:

Цък за съжаление (щото знам в кой парламамент да забравя бомбата). В димните детектори има или поне доскоро имаше.
И е*ти димните детектори: в мазето на един хотел чистих сушилнята за пране от полепнали бали памук. Накрая за по-сигурно взех да я духам, разхвърча се к'во ли не... Тъкмо взе да се поуляга и гледам, че доста готината разпоредителка търчи към мен. Помислих си за внезапен сексуален нагон и аха да отворя ръце да я посрещна тя взе да врещи нещо за противопожарната аларма и че целият хотел бил на нокти :D

Вто Юли 07, 2009 11:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Река май доста образно си представи последната случка и премести темата.
Представете си на какви безумни идеи навежда следната картинка: наоколо бели вълма, всичко е малко неясно като в сън, по земята се стели бяла мъгла като от спецефект и срещу вас тича лятно облечен вариант на Памела Андерсън, големите и "очи" рисуват знака за безкрайност в такт със стъпките :roll:
Обаче при следващото ми посещение се затича собственичката да изключва алармата. От яд смених всички контактори заедно със трафа им, пък то искаше само настройка на датчика за налягане.

Понеже темата си дойде на мястото: предложете нещо по-така!

Сря Юли 08, 2009 6:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:

Май от 241Am няма да стане бомба.
Не съм сигурен, де, знам как да им меря спектрите на такива работи, не да калъпя бомби :-) .
Но съм чувал само за плутониеви и уранови бомби, не знам може ли америций 241 да се
докара до критична маса - пък и бая събиране би паднало...

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Юли 08, 2009 7:01 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Не съм сигурен, де, знам как да им меря спектрите на такива работи, не да калъпя бомби

Мии, попитай чичко Гугъл на арабски и ще научиш :)

Ама абсурд е в газ-детектора да има изотопи. А епизода с димните детектори го вмъкнах само заради мацката - нали така се пишат бестселъри: загадъчност, секс и опасности :D

Чет Юли 09, 2009 12:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
bongo_x2, ти направо си роден за писател бе. 8)

Чет Юли 09, 2009 9:06 am
Профил
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Реконструктор написа:

Май от 241Am няма да стане бомба.
Не съм сигурен, де, знам как да им меря спектрите на такива работи, не да калъпя бомби :-) .
Но съм чувал само за плутониеви и уранови бомби, не знам може ли америций 241 да се
докара до критична маса - пък и бая събиране би паднало...

Цитатче от википедията:

Цитат:
This amount declines slowly as the americium decays into neptunium-237, a different transuranic element with a much longer half-life (about 2.14 million years). With its half-life of 432.2 years, the americium in a smoke detector includes about 3% neptunium after 19 years, and about 5% after 32 years.

После цъкваме на нептуния и какво виждаме?

Цитат:
Weapons applications

Neptunium is fissionable, and could theoretically be used as fuel in a fast neutron reactor or a nuclear weapon. In 1992, the U.S. Department of Energy declassified the statement that Np-237 "can be used for a nuclear explosive device".[5] It is not believed that an actual weapon has ever been constructed using neptunium. Calculations show that the critical mass is between 50 and 60 kg.[1]

In September 2002, researchers at the University of California Los Alamos National Laboratory created the first known nuclear critical mass using neptunium in combination with enriched uranium, discovering that the critical mass of neptunium is around 60 kg[6], showing that it "is about as good a bomb material as U-235." US officials in March 2004, planned to move the nation's supply of separated neptunium to a site in Nevada.

Демек, в зависимост от количеството детектори чака да се съберат 60 кила :D нептуниум, рафинира го и - напред.

Чет Юли 09, 2009 10:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
Брей, то могло бе :) :) :) .
Само да съберем достатъчен брой детектори и да рафинираме...
Е, и някой да го е произвел досега тоя "достатъчен" брой (като съм поглеждал
в такива източници не ми изглежда да има повече от някой-друг милиграм америций
вътре :-) :-) ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Юли 09, 2009 11:19 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ама стига с тия димни детектори, бре! Като толкова ви харесаха: елате тук облечени в черен костюм и тъмни очила, представете се за контрольори от Европейската служба за противопожарна инспекция. Слезте в мазето, запалете по пура под детектора и чакайте "Памела Андерсън" да се затича срещу вас!
Щото въпросната случка беше преди два сезона. Вярно, че поставих филтри и обясних на персонала как да ги чисти (рядка комбинация от съвестни българки и грузинки), ама толкова време без повреда - има нещо.

Ай пуснете нещо и за газ-детекторите де, щото ме мързи да изчислявам след колко милиона години ще мога да гръмна парламамента с димни!

Чет Юли 09, 2009 7:46 pm
Профил

Мнение 
Детекторите на горими газове са на принципа на катализаторното горене - нагрят метал при наличие на газ се загрява допълнително от горенето. Тия с радиация май ги ползваха в противодимните детектори, но има и варианти само със светлина.

Чет Юли 09, 2009 9:56 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща