|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:47 am
Преобразувател от 380V/50Hz на 480V/60Hz, 60kW
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ако е направено фабрично няма как да е по ниска, цената на UPS решението е сходна, само дето размера е доста по малък, а и поддръжката, освен това не е мръсно и много шумно, можеш да го сложиш в съседната стая, докато двигател генератор трябва да е в мазето и да теглиш силови кабели от там. Има и друго предимство, двигател-генератор с редуктор има по ниско КПД, ако предположим че двигателе и генератора са средно по 95% редуктора ако е качествен е около 96 , ако не е може и до 93 да стигне, общо става около 87% при качествен редуктор, за сравнение един UPS хубав е с КПД nad 93%, та 6% при 60 kW са си 3.6 kW, или 2600 kw/месец ако работи 24/7. Отделно ако се монтира в помещение UPS може да мине и с естествената конвекция ако помещението е голямо, или проста вентилация, в другия случай мощноста е двойна и ще му трбява по сериозна вентилация, още мощност, в момента има UPS с КПД над 95%, което значи още по голяма икономия.
След това живота на лагерите, около 10000 часа, 416 дни ако работи 24/7, след което следва разправия ... а и като цяло тоя редуктор смяна на масла .. абе играчка, ако е за мина ОК, ще се преживее, ама за болница мисля имат си достатъчно техника за поддръжка та и една такава система да поддръжат.
Та лично според мен има много за-та за UPS и доста против разни други решения, може би най-добрия вариант е ако можеш да намериш прост инвертор, но знаейки цените на автоматиката подозирам че няма да е много по-евтин от UPS. При UPS можеш да намалиш цената редуцирайки батерии, тъй като на теб ти трбява най-вече да работи като инвертор, и 2-3 мин бекъп тайм са ОК според мен, а това значи двойно по малко батерии, а те не са евтини.
|
| Нед Юли 05, 2009 2:12 am |
|
 |
|
JoroS
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Генератор-двигател с две синхронни машини, съответно с 5 и 6 чифта полюси. Добре балансирана, системата не се усеща. Една от сериите машини на IBM от началото на 80-те се доставяше с подобна машина за преобразуване и стабилизация на захранването. Слагахме си кафето върху шкафа - не трепваше.
Бившия ЗЕМ "Васил Коларов" може и да може да го направи.
|
| Нед Юли 05, 2009 10:01 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Това и за мен е истинското решение! Всичко останало са сложнотии и скъпотии.
|
| Нед Юли 05, 2009 10:07 am |
|
 |
|
sthx
|
КПД-то не е толкова решаващо. Максималната мощност се използва само по време на работа. Непрекъснатата мощност е десетина пъти по-малка.
Като се разхлопа някой лагер, ще се чуе и ще се смени, когато е удобно. Не е проблем да се намери кой да го направи. За UPS-а това не е така - спира изведнъж и за неизвестно колко време. А системата трябва да работи почти непрекъснато, защото иначе се губи много Не, който е най-големия разход на пари. Въпреки всичките сертификати, не съм сигурен на какво ще попаднем и как това ще повлияе на измерването - става въпрос за хармоници и за смущения в мрежата. Вероятно и с UPS ще стане, но думичката "вероятно" е критична. Цената на UPS на същата фирма за същата мощност е към 30к без батериите.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Юли 05, 2009 10:14 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе за сложност не знам, за скъпотия обаче не съм съгласен от към поддръжка също .. а това какво са правили IBM 80-те е различно от това което се прави в момента .... не се и съмнявам че има сигурно добри решения, въпросът е на каква цена ... купувал съм немска механика, ценита са убийствени. Значи от немско малък планетарен редуктор, в прилично големи серии го вземахме на по 800 ЕУР, като казвам малък, наистина малък, двигателя на входа е 200 W стъпков. Та за 60 кв прецизени надежден редуктор ми се върятт едни суми в главата, дано да греша ....
Абе щом си намерил решение ДГ и ти върши работа занчи всичко е ОК, а я коажи коя фирма го предлага, може в един момент и на мен да ми потрябва, подобно решение.
п.с. само относно КПД-то, не е точно така, при ДГ тази загуба ти е константна независимо колко си го натоварил, по скоро голяма част от загубата, това което са механични загуби са постоянни, редуктор, лагери ...
|
| Нед Юли 05, 2009 10:17 am |
|
 |
|
Lupus
|
@Тони,
Това което предлага JoroS и за което съм и аз от самото начало няма нужда от редуктор. Двете машини се куплират директно. Изключително просто и надеждно решение! Такива системи работят отпреди да се роди електрониката и са се доказали.
Последна промяна Lupus на Нед Юли 05, 2009 10:47 am, променена общо 1 път
|
| Нед Юли 05, 2009 10:25 am |
|
 |
|
sthx
|
visicomm industries
http://www.50hz.com/
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Юли 05, 2009 10:26 am |
|
 |
|
Lupus
|
А преди да се направи избор на решение (въобще UPS vs двигател-генератор) трябва да се прочете това:
http://www.50hz.com/Rotary/desgn_rot.html
|
| Нед Юли 05, 2009 10:54 am |
|
 |
|
plameniv
|
Хм, аз ли нещо недовиждам ама сякаш на тоя сайт съвсем прилично си пише UPS 100KW = $120,637. 00. Да кажем че на машината и трябват 60KW ама трябва да си много найвен да вземеш точно 60KW UPS и да очакваш да свърши работа
http://www.metafore.ca/Product/Default. ... 0&Cat=1641
Та не знам как 20-30 или дори 50к двигател- редуктор-генератор може да се сравни със $120к.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Юли 05, 2009 11:34 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами това е на този производител продукта, те затова пшат че над 12 kW е по евтино, веднага ти казвам че точно преди два месеца запуснах система общо 480 kVA, продажна цена 99978 ЕУР и то с прилична печалба, 120 kVA машина е 23.000 EUR като в конкретният случай ще е нужен и трансформатор, който е окло 3500 ЕУР ако не ме лъже паметта. Само UPS без батерии и мрежови карти и други такива струва 14520 EUR ... това отново е продажна цена ... това са цени без ДДС, та аз сравнявам от тази гледна точка, а те сравняват със свои продукти.
Иначе като зачетох сайта предлагат интересни неща, и с живота който им дават ако цената е добра въобще не е за чудене.
|
| Пон Юли 06, 2009 1:28 pm |
|
 |
|
JoroS
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Юли 09, 2005 12:49 pm Мнения: 306 Местоположение: София
|
Принципно е възможна и схема инвертор-асинхронен двигател-синхронен/асинхронен генератор. Избягва сложнотиите по убеждаването да ти изработят 5-чифтополюсния двигател. Недостатъкът е мъничко по-сложната конструкция и управление - трябва тахо или енкодер за инвертора и контрол на скоростта. Ако искаш, пусни едно ЛС с телефон, може би мога да окажа някакво съдействие.
|
| Вто Юли 07, 2009 7:59 am |
|
|