Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Недействителна бюлетина VS негласуване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
много ми хареса македонската реклама =D>

Цитат:
с 31 гласа могат да се изберат 240 депутати

всъщност професора не е съвсем пунктуален. изречението трябва да е
с 31 гласа могат да се разпределят 240 мандата
дали ще е по Д'Онд или Хеър-Ниймаер е математическа дъвка за хора като него.
понякога се превръща в лична драма за някой конкретен кандидат-дупетат, и може да обърка някоя и друга сметка на политическите стратези. влиянието в местните избори е малко по-голямо.

донякъде не е прав и за това, че трябва да се гласува само за големи парии.
верно е, че мандати се разпределят само от действителните гласове, 4%-ната бариера се определя от броя на гласувалите (вкл. недействителните).

в крайна сметка, след 20 години усуквания и натамънявания на изборните закони се стигна до татовото полжение:
- няма никакво значение дали ще гласуваш или не
- няма никакво значение за кого гласуваш
- големите парти ще станат още по-големи
- 31 души ще изберат 240 депутати

Съб Юни 20, 2009 11:35 am
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:

Дано да стане така, защото държава в която изборите имат голямо значение е сбъркана и слаба държава.

Нито при дикататура нито при демокрация изборите нямат значение. Първото е ясно, второто обаче хората отказват да го разберат - демокрация не означава да избираш кой да яде депутатски кюфтета. Все едно на робите да дадеш право да си избират господар - голям праз!
Аз винаги цитирам една журналистка дето го каза много точно - у нас демокрация се прави с краката - само ходим до урните и толкоз... Има и друг начин на демокрация, ама за това хората трябва да се научат да си ползват и главите. Някой политици като почнат да вършат безобразия, не да ги търпим до следващите избори, ами бой по канчето или шут по задника.
Щото демокрацията означава пряко участие на народа в управлението, а не косвено като се избират управляващи. А когато има пряко участи и граждански контрол - няма никакво значение кой ще стане депутат или политик. Който и да е, ще е принуден да се събразява, а ако не се съобразява -out!

Съб Юни 20, 2009 12:04 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
ДедоБоре написа:

Дано да стане така, защото държава в която изборите имат голямо значение е сбъркана и слаба държава.
...

Ми то *е* така, можеш да си хвърляш шапката :D :D :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Юни 20, 2009 2:43 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цецо, конкретния отговор на въпроса ти е следния :
Гласът ти валиден или не се брои и влиза в сметката избирателна активност (%). Това става като се преброяват подписите в избирателните списъци (в самото начало на преброяването веднага след края на изборния ден). След като се направи организацията за отваряне на урните, се преброяват общия брой бюлетини без да се гледат коя за кого е и се сравнява с преброените подписи - засичане един вид. След което вече се отделят на отделни купчинки всички видове бюлетини - за отделните партии (кандидати) и недействителните грешно попълнени и празни. След това се броят по отделно, сумират се (чексума :)) и се попълват протоколите : общ брой гласували, брой действителни гласове, брой недействителни и съответната бройка за всяка партия(кандидат). Е, за да се докарат процентите до сто очевидно недействителните излизат от цялата тази сметка - с други думи те са само за статистика (за протокола). От там нататък в РИК и ЦИК какви магии могат да се правят не знам. Бил съм 5 пъти в СИК и фалшификации не съм виждал - трудно е пред още 8 човека (особенно пред фанатизиран почитател на Атака или ДПС) да направиш някаква манипулация. Това с подписите до имената на тези хора е напълно възможно и е много честа грешка (една от най-честите) щото пусто пенсионерите много трудно уцелват къде трябва да се подпишат, а в една градска секция има поне 30 - 40% пенсионери от които един не чул друг не видял. Списъците са с едни тесни редове, постоянно се разгръщат напред назад, и в края на деня даже се разпдат по насеченото. Аз съм имал случаи да идват да гласуват хора дето не са излизали навън от предните избори. На президентските имахме една баба дето в деня на изборите навършваше 100 години... Идват да гласуват хора със съмнителна възможност въобще да правят избор за каквото и да било - подписват ги придружителите им - луда работа.
С две думи : недействителна = негласувал. По добре си измисли някой и пусни действителен глас ако си решил да гласуваш.

Съб Юни 20, 2009 4:56 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
... 4%-ната бариера се определя от броя на гласувалите (вкл. недействителните)...

Значи въпросът е решен: както каза tgi да се гласува за ситни партии. Манипулации пак ще има, напр. ако на въпросната партийка се паднат 1.55 човека. Обаче грехът ви ще е по-малък: вкарали сте в парламента идиот и половина а не 10-на.
Прав ли съм?

Пък при сегашното положение мисля че е по-добре парламамента да е говорилня отколкото дремещ на стола си председател.

Съб Юни 20, 2009 7:13 pm
Профил

Мнение 
От къде сте го събрали тоя осъзнат нихилизъм...
Всичко има значение. Може и да е малко, но има. Може и ефектът да се появи след две години. Може наистина сега да няма значение, но следващият пък да има.
И недействителните бюлетини могат да имат значение. Сега са 1-2% и не им обръщат внимание, но ако 30% са гласували за всички, това вече значи нещо, ако и да няма правен ефект.
Има значение дали ДПС ще вкара 2-3 депутата повече, или по-малко от секциите в Турция, или от екскурзиантите.
Има значение гласуването и въпреки манипулациите - в Иран как е сега?
Има значение даже дали Обама е президент или Маккейн, независимо, че САЩ бяха и още са най-могъщата страна.
Има значение и че си пишем мненията тука.

Нед Юни 21, 2009 10:12 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2