|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:06 am
Помощ за графичен дисплей 128х64
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да COG (chip on glass)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Юни 17, 2009 10:18 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Благодаря! Предполагам, става въпрос за TFT-тата. Не видях никъде цени. Понеже казжаш, че си вземал от там, да кажеш някакви ориентировъчни цени, та да преценя дали да ги търся.
|
| Сря Юни 17, 2009 10:57 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не става въпрос за TFT.
По принцип uni98(petrex) внасят през glyn - DISPLAYTECH. По принцип държат и на скалд известно количество 12864 с RGB подсветка. Това е STN дисплей с що годе интелигентен контролер. Вграден бустер, отвън му закачаш само кондензатори. Аз лично си го управлявам директно през SPI, щото пестя жица (ама ако ти е по кеф може и по 8 битова шина да го драйвиш), а и проца ми има DMA, и така рефрешването на екрана става много просто. Е контролера на дисплея има една неприятна особенност, адресния брояч се увеличава самичък, но само в рамките на страница (1/8 от екрана), което значи че за всяко опресняване 8 пъти трябва да се спира DMA-то.... ама пак бива, някаква що годе прилична автоматизация си има. По принцип в glyn има три размера 12864 според големината на пиксела. Тук мисля че има на склад в момента само най-едрия. Дисплея си иска само едно захранване 3.3В.
Ей го на: http://www.glyn.de/data/glyn/media/doc/64128l-rgb_series-v11.pdf
Цената е относително понятие. То с тия плаващи курсове.... По принцип някъде около 30лв за най-едрия единична бройка, до около 10лв за най дребния само стъкло (без подсветка) при 100тина бройки. Общо взето не е супер ниска, по скоро нормална. По принцип имам завършено изделие с тях. Т.е. ако се нуждаеш от помощ там - било като схема, било като софтуер - ще помагам.
Между другото на скоро DisplayTech смениха доставчика на контролера. Стария беше същия като функционалност но има малки разлики в пинаута. Достатъчно малки, за да не може да се ползват двата на една и съща платка. Та тука ми се търкалят 2 от стария пинаут. Ако някой му трябват (иска да прави нещо в една бройка), давам ги срещу бира.
Иначе внасят и TFT на EDT и OLED на CMEL, ама там говорим за цветове.... т.е цената е доста по различна. А и си иска много сериозна машина отдолу да го драйви.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Юни 18, 2009 9:48 am |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
А да попитам - нещо за touch screen някой ползвал ли е? Гледам в ebay има доста на много добраи цени.
|
| Чет Юни 18, 2009 10:10 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Цецо, благодаря за инфото. Цените наистина са приемливи. Като ми остане малко време, ще им дрънна един телефон. Ще се побутам и ако нещо се запъна, ще ти се обадя за помощ.
|
| Чет Юни 18, 2009 1:19 pm |
|
 |
|
getzata
Ранг: Минаващ
|
Притеснява ме че май не е с контролера http://www.lcd-module.de/eng/pdf/zubehoer/lh155.pdf , кайкто пише в пдф-то на дисплея поради две причини.
контролера който е на дисплея е с 36 крака , докъто lh155BA5 e с много повече
и на платката на дисплея пише 629A 108B , което мисля че е някаква разновидност на популярния контролер KS108B
|
| Чет Юни 18, 2009 1:32 pm |
|
 |
|
Цецо
|
къде виждаш контролера на твоя дисплей? Аз на снимките не го виждам.
|
| Чет Юни 18, 2009 2:34 pm |
|
 |
|
getzata
|
Не са ли изводите на контролера черния кабел излизащ от стъклото и запоен на платката.

|
| Чет Юни 18, 2009 2:48 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Една много малка част от тях - тези които са за интерфейса и тези които са за тези кондензаторчета - другите изводи просто не се виждат. То на обикновен буквен дисплей контролера има 100-тина крака ... камо ли на този.
|
| Чет Юни 18, 2009 4:21 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
До колкото съм виждал на живо такива дисплеи контролера е точно под черното петно дето има надпис на него в средата на кафявия лентов кабел... От там излизат на едната страна връзките към дисплея и на другата интерфейса навън... При доста от LCD матриците за ноутбуци и монитори е точно такова изпълнение.... Погледни внимателно между лентовия кабел и платката и ще го видиш...
ЕДИТ: Ще видиш само контролера но не мисли че има надпис с типа му... 
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Чет Юни 18, 2009 4:40 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Колегите са прави. Контролера е точно черното петно под надписа "13AVDAC".
С тия капацитети не прилича на старите KS107/108. По скоро наистина е нещо с вграден бустер, като LH155 или подобно (лошото е че подобните са сигурно 100).
Свери пиновете на оня pdf с тези на кабела. Ако подсветката, земята, захранването отговарят, има голяма доза вероятност това да е верния pinout. Закачи един и виж. Най много да гръмне  Виж ако това е верния дейташит - идея си нямам какво да правиш с Vo пина.  В мойте представи при такъв тип контролер той не трябва да излиза навън.
Абе това с неизвестните дисплеи е голяма свинщина. Както казах имам поне няколко подобни смъквани отнякъде дето нищо не можеш да правиш с тях....
|
| Чет Юни 18, 2009 6:17 pm |
|
 |
|
getzata
|
Да точно както са в пдф-то са пиновете на захранването: http://www.ic-on-line.cn/IOL/viewpdf/PG ... 334756.htm
1-ви пин "VSS"
2-ри пин "Vdd"
17-ти "А"
18-ти "К"
вързах го не гръмна  , светна само подсведката и при 5в. общата консумация е 60ма.
То даже са вижда че са така изводите на захранването и след проследяване на пистите по платката(Vss e вързано към Катода на подсветката).
Според мен Vo се вързва през тример към маса за задаване на контраста като на буквеноцифрените (предположение само). Притеснява ме също извода CS , немога да разбера как се избира за коя половина на дисплея се подават сигналите.
|
| Чет Юни 18, 2009 6:34 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми или се връзва към маса, или към захранване. Или към отрицателно напрежение  Ба ли му мамата. Аз залагам към VCC. Нали ти казвам, според мен не трябва да е там
Относно CS-a, какво те притеснява? Това не са 2 броя KS107, тоя контролер LH155 си драйви целия екран наведнъж. Затова имаш един CS. Виж си дейташита на контролера, по различно стоят нещата от KS-a (и по добре според мен). Имаш диаграмки и схеми на свръзване накрая, в зависимост дали го ползваш като 80 или 68.
|
| Чет Юни 18, 2009 6:52 pm |
|
 |
|
getzata
|
Почвам да са съмнявам дали е с този контролер дисплея.
Някой от изводите дадени в пдф-то на свързване на контролера се различават от това в пдф-то на дисплея , визирам "R/W" (на дисплея са отделени) и "Е" (на дисплея го няма)

|
| Чет Юни 18, 2009 7:55 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ей човек, прочети най-накрая дейташита на контролера внимателно. Стандарт при този тип контролери е да подържат 80-family, 68-family и SPI. Може да работи както с отделни R и W така и с R/W и Е. Зависи как го конфигурираш дали за "80" или за "68".
|
| Чет Юни 18, 2009 11:33 pm |
|
|