|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:50 am
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Пропуснал си урока по биология в не помня кой клас беше май, а?
Нишестето + йод става лилаво на цвят, примерно по останките по
кофичката от кисело мляко капваш йодна тинктура и веднага се
вижда, ако има нишесте - не можеш го сбърка.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Апр 13, 2009 12:45 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Значи въпросното 30ст-ково мляко вчера мина през стомашно чревния ми тракт. Нищо не мога да кажа за вкусовите му качества щото го ползвах като мезе за ракията. Сухото му съдържание беше солидно щото консистенцията на айрана беше с нормални показатели, а пък бая водица налях вътре.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Апр 13, 2009 8:34 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Дедо ти дамаджани си купи, сега да не си отворил бизнес и с мляко?
То хубаво да си го квасиш, ама матрял от де да вземеш, лоша работа.
п.с. ние като ходим по велинград редовно пазаруваме от юндола, последния път такова биволско мляко си купих че това във фантастико сигурно е и по биволско и по мляко, то и медът на там май отива, и тм се изхитриха.
|
| Пон Апр 13, 2009 9:30 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Хора всякакви, някои дзяпахме на госпожата краката, други са се лигавили с кисело мляко и йод 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Апр 14, 2009 4:40 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
кремвирши без месо, "разстителни" сирене и кашкавал, безалкохолна бира, безкофеиново кафе, зиро кока-кола, секс без жени ... и безжичен интернет.
прав си тони - в съвременния свят на реална виртуалност все по-трудно се намира матрал.
всичко ни е менте - и манджата, и образованието, и здравеопазването, и работат ни, и улиците, и кмета+премиера. дори и дупката на 2-та метра, дето всички завършваме в нея, и тя е менте понякога. затова човек трябва да се научи да цени истинските неща, когато понякога попада на тях.
и да ги търси - крава (една) има в съседното село до вилата ми. дано изкара по-дълго животинчето. затова и маята е суха.
от казана излиза натурален алкохол, колкото и да не отговаря на стандартите.
хляба, опечен във фурната в къщи, незнайно защо има по-друг вкус.
а пък истинските приятели са още по-голяма рядкост и от киселото мляко.
|
| Вто Апр 14, 2009 8:48 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ех .. крава си си намерил, то не че млякото ме влече много, ама като ми сеприяде и се чудя кво да си купя, другите в кущи го рупат доста, кво ли не пробвам, сега купувам някакво био, не знам колко е био, малко мяза на старото ама .... ама надявам се да е, заблизо 2 лв на кофичка даже мисля че трябва и малко мръвка от кравата да са сложили.
Иначе за домашния хляб, ти тея автоматичните фурнички ли ползваш, дето сама симеси и пече ? Мен много ми ги хвалеха, ама все не се наканвам, а и уж хляб гледам да не се яде много, че много се свиним  , ама много се изкушавам за топло хлебче.
p.s. а току що пробвах едните картофки дето ги взех от Юндола, за разлика от медът са направо перфектни, такива картофкине съм ял от мнооого време, ммм така хубаво се изпържиха .... ей ся като отворя една биричка ... 
|
| Вто Апр 14, 2009 7:44 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
да, на автоматична фурничка.
първата си я купих в япония 93-та. тогава не можех да карам без хляб и беше единствената алтернатива.
после родителите ми си правиха хляб може би поне 5 години всеки ден на село. понеже им караха хляба 2 пъти седмично, все корав хляб ядяха. та с фурната си регулираха хлебопотреблението според нуждите. пък и някаква рента им даваха тогава в брашно.
сега правим хляб за кеф. става всякакъв - бял, типов, дори чаревичен (просеник).
тесто за мекици или пици също става за минутки. полезен уред, но качваш лесно килограми.
|
| Вто Апр 14, 2009 9:17 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е аз за това не купувам хляб много, иначе ако има, особенно ако е пресен много бързо му виждам сметката, а ако си имам фурничка в къщи сигурно няма да я изключвам 
|
| Сря Апр 15, 2009 6:57 pm |
|
 |
|
sthx
|
Ето пък друга реклама - за вкисващо се мляко . Докъде я докарахме?
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Юни 16, 2009 10:00 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе то и тук се правят на традиционни производители на кисело мляко но в кремчетата си понякога и нишесте не слагат - направо брашно, хрупа
Аз намерих решение: немско кисело мляко от Lidl - накиселява и е по-евтино от кремчетата. За съжаление няма с 3% масленост, най-голямата е 1,5% обаче германеца си е стриктен - пише: пастьоризирано обезмаслено мляко и мая. Вярно, че има трайност 2-3 седмици вместо 1-а пък и досега не съм видял издута капачка ама никъде не пише, че маята е българска. И слава Богу, щото нашите кой знае какво щяха да им продадат...
Всъщност, някой знае ли дали все още някъде съществува щама на българския лактобацил или някой ден ще трябва да правя спиритичен сеанс с баба ми да я питам как правеха кисело мляко едно време? Щото за сиренето знам...
|
| Вто Юни 16, 2009 11:32 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Тук съм попадал на кисели млека, на които пише, че съдържат българската бактерия - ние купуваме едно такова на Данон  . Не съм го пробвал обаче колко време може да издържи без да се вкисне - обикновенно не се задържа повече от 2-3 дена не изядено  .
|
| Сря Юни 17, 2009 4:45 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Бактерията (закваската) се е добивала от стомашното съдържание на козите в предбалкана (сев. Б-я).
Като малък бях също много любознателен, и този отговор го имам от баба ми, в резултат на въпроса, "..а какво се прави, ако се загуби закваската?"
|
| Чет Юни 18, 2009 2:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
ми какво да кажеш на едно любознателно дете
Бактериите всъщност са няколко и се развиват естествено у хората, като една от основните - лактобацилусацидуфилус предпазва влагалището от гъбички. Както казва един мой приятел вероятно някоя докато се е пообарвала е измислила киселото мляко 
|
| Чет Юни 18, 2009 2:32 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
по тая логика мъжете трябва да са измислили сиренето 
|
| Чет Юни 18, 2009 5:39 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Да Ви имам логическото мислене 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Юни 18, 2009 9:49 pm |
|
|