Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Програмиране на батерия (IBM T30) 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Програмиране на батерия (IBM T30)
Става въпрос за батерията на лаптоп IBM T30.
Батерията държи 10-15 минути. Докато търсих доставчици на нови батерии , реших да потърся и елементи за старата.

В крайна сметка елементи намерих, защото са стандартните LC18650 (3,7 В 1800/2900/2200 ma/h).
Докато търсих разбрах, че батериите имали брояч на зарядите, който се намира в самата нея., т.е ако сменя елементите може да се изненадам наново с 10-15 минути. (В някой от случаите ако ресетнеш брояча доста се съживявала със старите елементи. Дали е така незнам, но мисля да пробвам ?)

Отворих на бързо батерията и намерих вътре 24C01. Прочетох съдържанието и (естествено го записах).
Изчистих 24-ката, но батерията вече не работи въобще. Вероятно ако върна съдържанието на паметта ще се оправи.
Тъй като имаше сравнително доста записани клетки, вероятно има някоя служебна информация без която неможе.
Как да разбера най лесно в кои клетки се записва брояча? Чрез опити ?!?!?!
Намерих и програмка, която ресетвала батерията, но е платена. Някой сблъсквал ли се е с този проблем
Ако някой се интересува ето и линк към програмката http://be2works.com/

Освен чрез неин хардуер, програмата работо и със бин файлове., т.е от оригинален може да ти направи ресетната бин.
На сайта има и демо версия, която ми разпознава файла. (разбрах от manual-a, който се получава след инсталирането на програмата).
Индикатора D светва в зелено. Пробвах с друг файл , който не е от батерията и не го разпознава !!!

Съб Юни 13, 2009 1:32 pm
Профил

Мнение 
Между другото видях, че имало подобна тема http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... 0%E0%ED%E5 . Съжалявам вече бях пуснал тази .....

Върнах старият еепром и изненада !!! Преди това батерията имаше заряд 20%-на , а сега показва 0%, но успокояващото за мен е че изписва charging, а преди (с празната памет) въпреки че батерията си беше на място, нямаше информация , че я зарежда и лаптопа нещеше да пали (без зарядно) , А сега въпреки 0% си пали.

Предполагам се е ресетнала като съм набил празната памет.

Съб Юни 13, 2009 2:27 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 2 мнения ]