Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
Нагревателна плоча 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Нагревателна плоча
Здравейте , налага ми си се да правя нагревателна плоча, с размер 40см/40см. Като трябва да дава максимално равномерна температура по цялата и площ.
Ще съм благодарен, ако някой има линк към сайт или някаква литература за правилната направа на каналите за реотана.

Нед Юни 07, 2009 11:48 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Нагревателна плоча
Каква е температурата?

Пон Юни 08, 2009 7:11 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Нагревателна плоча
Nico написа:
Здравейте , налага ми си се да правя нагревателна плоча, с размер 40см/40см. Като трябва да дава максимално равномерна температура по цялата и площ.
Ще съм благодарен, ако някой има линк към сайт или някаква литература за правилната направа на каналите за реотана.

Попитай тук: office@krasco.com

Пон Юни 08, 2009 7:39 am
Профил WWW

Мнение 
то в случая не е ли определящо топлоотдаването? т.е. дори и да подаваш равномерно количество топлинна енергия, плочата пак би имала разлики в темперетурата- например в самия край ще е по-студена заради топлинния контакт с ненагряващо се тяло и досега със студен охлаждащ въздух. В центъра ще е по-висока темперетурата, защото ако няма контактна повърхност, така че да се осъществи топлоотдаване чрез топлопроводимост, то ще се разчита на топлоотдаване чрез конвекция с въздух, вече загрят от периферията и с топлоотдаване чрез излъчване. Така че в общия случай задачата ти е доста сложа. Ако има сложено тяло за нагряване с равномерна повърхност е по-лесно, но ако тялото се сваля- неизбежно центъра ще се нагрее повече от периферията. Варианта е да имаш допълнителен реотан по периферията, които да вкл. последователно на първия, когато тялото е вдигнато.
не знам дали няма да е полезно да видиш как са направени плочите за печене на катми...
От любопитство- за какво ти е това нещо?

Пон Юни 08, 2009 10:38 am
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Ако е за топъл печат, аз съм правил такава. Температурата е 120°.
Процеса на нагряване е достатъчно бавен за да се изравни температурата
в стоманата. Чувал съм, че плочата се перфорира с множество отвори, може би
това се прави за компенсиране на краевия ефект.

Пон Юни 08, 2009 11:20 am
Профил
Аватар

Мнение 
Задачка с мноого неизвестни обаче:
- Платковите нагреватели не съществуват ли вече?
- Дори в половината тостери ползват алуминиеви плочи с несложен нагревател. Ако алуминият ще се разяде: цапни му медна ламарина през термопаста или тефлонова мембрана/покритие или... Щото алуминият има и голяаам топлинен капацитет а това помага доста.

P.S.: ама наистина: признай си за какво ти трябва.

Пон Юни 08, 2009 3:14 pm
Профил

Мнение 
Благодаря на всички отговорили !
Плочата е за термо-транфер на текстил и ще работи около 180-190 градуса и ще я правя от алумин.
Няма разлика с тези за топъл печат, там пак се търси равномерност по цялата площ.
До сега не намерих нищо смислено :( а доста рових в гугъла.

Пон Юни 08, 2009 4:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Има начини да подобриш равномерността като увеличиш или обема на самата плоча, или я притиснеш върху обемиста плоча, която има добра топлопроводимост. Също, ако имаш възможност да оградиш работната зона, така ще намалиш загубите към околния въздух. Нагреватели можеш да изполваш и лентови, но малко е кофти при смяната при изгаряне на нагревател. В момента работя в предприятие, където ползваме преси с железни нагревателни плочи на около 160 градуса. Нагревателите са тръбни. В плочите са пробити отвори, в които влизат нагревателите. Но пробиването на отворите си е скъпа операция.

Пон Юни 08, 2009 4:37 pm
Профил

Мнение 
Maй тази година правих управление за такава плоча за текстил. Номиналната температура беше 170-180 градуса Нагревателите бяха "стандарни" - от фурна. Каналите бяха направени на фреза, а отгоре плочата беше затворена. Алуминият е достатъчно топлопроводим и се разчита на това, за да се получи по-равномерна температура. Естествено дебелината на плочата също помага. Общият отговор на въпроса ти е - равномерно разположение на нагревателите. Ако се усмихнеш на @zaphod , ще ти спретне уравнението на разпределението на температурата. :D
В моя случай мощността на нагревателя беше преоразмерена доста. Терморегулаторът задължително трябва да е ПИД .

Пон Юни 08, 2009 4:55 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]