|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:12 am
Писане на multithreaded applications
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
аре ся от Пишките да се върнем на Нишките
|
| Чет Юни 04, 2009 10:15 pm |
|
 |
|
zaphod
|
хехе, тги, реших да ти видя страницата най-накрая! ама харесва ми мотото на фирмата ти "light years ahead..."
едно такова скромно и непретенциозно
както и да е....какво да ти кажа човек, принципно обичам да издевателствам над "непризнатите гении", но в твоя случай ще се въздържа. и това е защото не съм убеден че при други обстоятелства не е можело да изтърва влака като тебе. преди 15 години говорех разни неща смущаващо подобни на нещата които говориш сега ти. виндовс ли? пълна боза, ще го напиша за три месеца. охо, и го правех, или поне заблудено така си мислех тогава. РСта ли? задушени от технологична бюрокрация едва тътрещи се динозаври, аз ще направя пъти по-бърз компютър само с ТТЛки. и го направих, и се кефех колко съм велик понеже видите ли чертаеше множеството на манделброт за 10тина секунди, а на 386тицата отиваха минути. за мое щастие успях да се излекувам от тия "гениалности" и успях да стана обикновен прилично платен роб на корпорациите, осъзнаващ собствената си нищожност. за тебе обаче едва ли има такава надежда, като гледам здраво си затънал.
|
| Чет Юни 04, 2009 11:23 pm |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Нищо ново под Слънцето - Пазара vs Катедралата. Преди време като обсъждахме добавянето на кошче към форума си мислех че подобни теми ще останат в историята. Явно има още много мръсна кръв да изтече докато това се случи.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Чет Юни 04, 2009 11:46 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Зейфоде, благодаря за интереса.
Всъщност съм бил и добре платен роб - с доста степени на свобода - на фирма
извън БГ преди да се впусна в tgi проекта насериозно. Преди това пък - през 80-те, преди
windows да се появи - имах сглобена система с каквото познати и приятели можеха да заделят
за мене, CPU-то беше 6809 - и на нея написах първия си графичен редактор.
Можех да правя удобно платки с него преди това да стане възможно в PC света.
Дори и сега го имам - емулиран в DPS прозорец - ще взема да сложа и един такъв
screenshot (sxga, най-първият оригинал беше 320х240, 2 бита на точка... 85-а май
беше  ). http://tgi-sci.com/tgi/vscs3.gif .
Дали съм гений не знам  , но не съм чак непризнат. В ядрената електроника - където са
продуктите ми - ме знаят по света. Е, има какво да постигам още като пазарни
резултати и т.н., скоро ще пускам нови продукти, който иска да се моли с мене  .
Тоя уебсайт, дето си го видял, не съм го обновявал сериозно от над 5 години.
Дали съм затънал - не мисля. Няма да се откажа просто защото съм свикнал да
извеждам битките до победен край; не е да не съм могъл или да не мога да
се откажа и сега. А и имам вече достатъчно налично, та да виждам края.
Естествено, че и аз си го представях по-лесно преди 15 години, но пък и
не си представях тогава, че ще имам всичко това, което вече имам.
Но това е лична работа и няма много общо с техниката, за която си приказваме
тук.
Моята теза за многонишковия хардуер е, че се налага да се прави на калпава архитектура.
Ако архитектурата е скроена както трябва (преди всичко достатъчен брой
регистри с общо предназначение, но и други неща) няма какво да се изстисква
по-нататък от хардуера. Например най-старата power версия в обращение, 603е, успява
да свърши в един цикъл до 2 и кусур инструкции (една integer, една FPU и
отчасти един branch, сиреч кога станало, кога не).
Но трябва да се съглася с тебе, че да дадеш две нишки - което май изглежда като
два процесора с общи TLB-та при intel - в ръцете на неопитен в мулти-каквото щеш
среда си е трагедия. Щом става от visual basic-и и т.н. явно има и някаъв идиотоустойчив
вариант, но вероятно оттам кодът ще е по-неефикасен от свестен еднонишков код (?).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Юни 05, 2009 12:28 am |
|
 |
|
smtp
Ранг: Новодошъл
|
tgi - имах усещането че нещо ти "хлопа дъската" - ама не знаех в какви размери !
черпя бира - ако някой ми разтълкува какво значи TGI
(офертата не важи за @zaphod - щото той знае отговора май  )
това че за 15г си се закопал ... е много поучително за всички на които и Аз им викам "пикоборци" (пик или друго - все тая)!
може би трябва да те изучават в университета (Техн. и Мед.) !?
светът се развива и да си мислиш че си най-великия и че само това което ползваш е единствено най-доброто е голяма заблуда.
"продуктът" ти има вид на 15г.-на антика - това ще ти го каже всеки!
колкото до @Цецо и компания ... трябва да се замислите защо един програмист получава повече от един "железар" !
(от @Цецо не става програмист, може в друго и да е "професионалист"!)
и понеже темата беше за многонишковото програмиране - това не е лъжица за всяка уста.
една задача може да се разпаралели по много начини - но най-добрия е според задачата и хардуера !
проблемите се детектират много по-трудно, могат да не се появят с дни и седмици, обикновенния "debug" не помага много ... и се изисква опит и добра организация на достъпа до общите ресурси, приоритети, .... и мнооого тестване
и ... без C++ или джаварските неща (C#) ... не става (C си е за MCU-тата)
|
| Пет Юни 05, 2009 9:42 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Ами smpt сбъркал си форума
може да отидеш в който форум си искаш по света - можеш да почнеш от бг-мама, да минеш през някой кулинарен, садо-мазо и т.н.
тука заглавието "МИКРОКОНТРОЛЕРИ" не ти ли подсказва нещо????
например каквото и мултитредно написване на програма ще се гледа през макарона на по-известните и достъпни микроконтролери и микропроцесори.
И като оставим на страна заядливия тон дето ползваш, аз като гледам последният ти пост не бих казал, че "челото ти е белязано с печата на мъдростта"
Умният човек, ако не намира отговорите на въпросите си на едно място, не остава там и да си избива комплексите, като пише коментари кой коко знае, ами отива в друг форум да пита:!:
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Юни 05, 2009 10:04 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Хаха, пишката ли ти е къса, че го удари на демонстрация на портфейла? Абе ти си комплексиран до патологична степен бе  :):). Седнал със заплата да се хвали, ебати жалката картинка.  :):)
То твойто си е за съжаление, ама мамка му, смешно ми е, съжалявам  :):):):)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юни 05, 2009 10:05 am |
|
 |
|
sthx
|
По-точно е да се каже: "не е да не съм могъл или да не мога да се ПРЕДАМ и сега"
Щом имаш способностите и възможностите не се предавай. И без това светът е достатъчно сив и еднакъв. Не можеш да очакваш тези кото се носят по сал надолу да те разберат. Там калъпът е офрмен по подхящ начин. Срещал съм и други хора, които се опитват да плуват срещу течението и винаги съм им се възхищавал. В края на краищата прогресът се дължи именно на тях.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Юни 05, 2009 10:13 am |
|
 |
|
zaphod
|
аз съм от тези дето се носят със сала надолу и много добре го разбирам. и точно щото го разбирам се радвам че не съм на негово място.
|
| Пет Юни 05, 2009 10:32 am |
|
 |
|
sthx
|
Е, някои пък се радват, че не са на твоето място... Въпрос на критерии.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пет Юни 05, 2009 10:34 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
smtp - най-после някой да ме разсмее с излиянията си по мой адрес.
Голям титан на мисълта се извъди - откри смисъла на най публичната инфирмация
за мене след куп постове в отговор на мои, LOL.
Повярвай ми, всъщност нямаш представа до каква степен ми "хлопа дъската" по
твоите критерии.
И не ти е писано да я добиеш, надхвърля далеко капацитета на въображението ти...
А ние си приказваме и се чудим зашо софтуерът за windows е такава боза.
Ми гледайте на кви им плащат и им викат "програмисти". Поне той така
твърди, нали наистина ти плащат за програмист бе, smtp? Да не се окажеш
само някой wanna-be (имам предвид плащането, за програмирането
и до wanna-be не си я докарал и няма да я докараш в тоя живот, очевидно).
Но инак съм доволен, че тоя пак се обади - време беше някой да внесе
хумористична нотка в цялата работа.
Време ми е за разходка и бира днес. Не ми се излиза, ама се налага, че
не съм го правил цяла седмица. Останете със здраве и да не ме обсъждате много,
говорете си за нишки, мишки и други подобни твари  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Юни 05, 2009 11:02 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ей една умна приказка. И аз отивам на същото мероприятие. Така де, след като на такива "програмисти" се плащат големите заплати, аз явно няма да се класирам, така че кво да се напъвам  Отивам да пия една бира в работно време
tgi, викам да вдигнем тост за """ПРОГРАМИСТИТЕ""". За тяхно здраве, че иначе ще умрем от скука.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Юни 05, 2009 12:13 pm |
|
 |
|
FiTTiLA
Ранг: Професионалист
|
Скоро не бях се забавлявал толкова много  ...
Що се отнася до ""продуктът" ти има вид на 15г.-на антика - това ще ти го каже всеки! " е това направо ме скъса от смях ... Ако някога си чувал или изучавал какво е туй нещо ядрена електроника, ще разбереш, че човека е съвсем в крак с времето и са много малко хората по света, които могат да кажат нещо повече за нея от "Ммммммм ядрена електроника, кой туи нещо бре ...".
Колега smtp, т.е. по-скоро ако мога да те нарека такъв, като гледам отношението ти към хардуеристите ... очевидно не намираш общ език и разбиране от местните гамени-хардуеристи в този форум. За да не спамиме форума, не е зле да потърсиш някъде другаде, където биха те разбрали, ние се занимаваме с по-тревиални неща, висшия полотаж сме го оставили на вас програмистите .  .
Последна промяна FiTTiLA на Пет Юни 05, 2009 12:39 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Юни 05, 2009 12:18 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
философски погледнато, на почти всички тука ни хлапт дъските. на някой даже и оградата им се клати чак.
и това е хубавото, затова е този форум, за да си обменяме звука от хлопането.
станали сме прекалено много дърдорковци, но това е неизбежно - чувстваме се по-близки вече и можеме да си признаем повече неща помежду си.
от време на време се появява някой чайник, който настъпил мотиката. ако се изкаже разумно, му се отговаря с поне един разумен пост.
ако чайника е много упорит и продължава да настъпва мотиката (щото му харесва звука на удара на дръжката в чайника), става смях.
като се прибави и звука от хлопащите дъски, цял концерт става понякога.
дали е естетичен или пък има художествена стойност? не мисля, че на някого му пука.
тука май повечето хора вече са си избрали посоката в живота. или поне така си мислят.
кой на сал, кой на форд, кой на ягуар... всеки се движи нанякъде.
може да погледнем кое как става на съседния сал в съседната река. но два еднакви сала и две еднакви реки няма.
една и съща река два еднакви сала може да я преплуват по различен начин.
почти всики хора тук претендират, че са умни и образовани.
глупавия човек прави грешки. умния се учи от грешките си. а много умния се учи от грешките на другите.
пишкомеренто е за детската градина или за пионерския лагер. но е залегнало в човешката същност (май в по-голяма степен в мъжкия примат).
като пораснем, почваме да си мерим други неща, но същината е пак тази.
|
| Пет Юни 05, 2009 12:33 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
|
| Пет Юни 05, 2009 1:41 pm |
|