Отговори на тема  [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Писане на multithreaded applications 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
tgi написа:
X86 е стара допотопна мърсотия (открай време е
последното), която обслужва масовата публика, хем да има нещо святкащо в ръцете,
хем да няма истински компютри, че те могат да бъдат и опасни.

ухаа, светна ми пред очите - кокалестите пръсти на световния заговор и до тук са стигнали! не само електрическата кола спират (за да им купуваме нефта), но и компютрите! :lol: :lol: :lol:

Чет Юни 04, 2009 3:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Зейфоде, светнало ти е то и пред очите и пред ушите :-).

Ако можеше да сравниш двете архитектури нямаше да си толкова мазохистично
ожесточен да доказваш верността на клишето за конспирациите (няма ги, има само
откачалки, на които такива им се привиждат навсякъде). То всъщност не е нищо
конспиративно, законите в щатите не позволяват изнасянето на някои неща надвишаващи
някак някаква изчислителна мощност - не знам как е точно, помня, че някакъв
производител на игри беше ударил тоя праг преди 5-6 години, не помня какъв беше
изходът.
Но дори и да е, *ти* как разбра, че не е конспирация.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Юни 04, 2009 4:16 pm
Профил WWW

Мнение 
tgi написа:
Миро, толкова много глупости накуп си изписал,та не ми се навлиза и в детайли
защо са глупости.
Прочети малко и опитай пак. Очевидно не знаеш нито power, нито x86.

@tqi дай да си стиснем ръцете, когато правим предположения за другия да не е в лоша светлина ;-)
Иначе аз винаги си ги приемам като комплимент... Със сигурност съм по-малък на години от теб, а може би и на опит. Но за мое съжаление разликата ни не е толкова голяма, т.е. съжалявам за годините, и ако можеха да се намалят, но уви...
Иначе не съм искал да засегна твоите творения и страсти. Не съм казвал че са лоши, просто темата беше за многозоадачност погледната от към теория и практика, а не от хоби светлина...
Апропо имам нялко неща правени на РРС и като хардуер и като софтуер, така че няма нужда да ми четеш лекции колко велика платформа е - познавам я от собствен опит, макар и моя да не е голям колкото твоя ;-)

Колкото до глупостите, интересно ми е какво смяташ за такава... Моята теза е, че след Адам и Ева няма нищо ново на тоя свят. Що се отнася до софтуера почти всички концепции идват от времето на мейнфремките. Сигурно и до днес щяха да идват от там, ако не бяха изчезнали... Но днес ги няма - има х86 и само х86. Това е бизнеса и там се прави прави теория и практика. И едва след това се "портва" за любимите ти архитектури. Само ти си тръгнал от нула на РРС, но ти си изключение и не си обект на темата.

Последна промяна miro_atc на Чет Юни 04, 2009 4:54 pm, променена общо 1 път

Чет Юни 04, 2009 4:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Миро,
позволи ми да не се съглася с теб. може х86 и М$ да са най-разпространените в момента, но далеч не значи, че са най-добри.

дори в чисто исторически план интел са имали уникално по-добри концепции от х86.
примерно i432 и х86 са изгрели на хоризонта по едно и също време (82-ра, примерно). но на различни планети.
жалко, че големите момчета покриха тази серия и ни оставиха с кофичките в пясъка.
по същество това си е паралелен процесор (до 63 нода) с хардуерен контекст на тасковете, който се суичва за наносекунди (80386 на 16MHz сменя контекст за 138uS)
подобна е концепцията и на моторола в 680х0. 68451 официално се води MMU, но също е уникално по рода си устройство.
в 68030 е приложена само 10% от фунциите му.

но дори и в 8086 фамилията има виждане за концепция. 8089 е IO копроцесор, което е много по-различно от DMA.
в сета на фамилията влизат и 2 малки чипчета 8288 и 8289 (бъс контролер и бъс арбитър съответно), с които фамилията изглежда вече концептуално завършена.
защо инженерите от ИБМ не са ги сложили двата чипа (стрували са <$1 тогава) е загадка. има цокъл за 8087, а 8089 са го пренебрегнали.
вместо това слагат чипове от 8-битовата фамилия и натъкмяват уникалната концепция с пейджираното DMA.
в същност нито едно от хардуерните рещения на РС-то не е читово: DMA, флопи, рефреш на паметта, видео-контролер, дори клавитурата.
по-късно недомислиците се скалират в по-развинтен вид: А20 през клавиатурния контролер, саунд, постепенен отказ от DMA, пълна мулти-процесорна импотентност.
всичкия този батак в годините достига невъобразимо заблатяване, като всичко се прави под девиза "съвместимост". което всъщност си е дрън-дрън-на-квадрат.
на практика се получи, че нищо с нищо не е съвместимо. средния живот на РС-хардуер е една година (след това стари компоненти не стават за актуална машина).
какво ли не сме видяли само в бъсовете: ISA, AT, EISA, VLB, PCI, AGP, PCIX, PCIe. всички стават от "отворени" още "по-отворени". само с изключение на първите два няма как да направиш периферен контролер с малки разходи.

в процесорите нещата вървят също в куца посока.
след като не можаха да подкарат двупроцесорни конфигурации с пентиуми дори в куция SMP режим, интел се принуди да почне да прави много-ядрени процесори в вграден бридж.
ако някой може да ми обясни накратко разликата между core 2 duo, duo core и xeon ще съм готов да го наливам с бира, докакто фъфли смислени неща...

за М$ не ми се отваря темата пък въобще.
за мен са чудесна (и най-добрата) платформа за всекидневен десктоп - word, excell, игрички, кадове (особено 3D). но за това вината е наполовина и на производителите на софтуер.

Чет Юни 04, 2009 4:54 pm
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
Миро,
позволи ми да не се съглася с теб. може х86 и М$ да са най-разпространените в момента, но далеч не значи, че са най-добри.

Дедо, аз никога не съм твърдял че са най-добрите, а че са де-факто стандарт. Не може да не ти е направило впечатление че някои от по-младите свързват едва ли не началото на света с х86. Примерно като кажеш "защита на паметта" и повечето се сещат за 386, макар повечето да знаем че тия неща са измислени далеч преди тоя чип. Ама от друга страна децата са прави.... с 386 защитата на паметта стана нещо масово. А без нея няма как да направиш софтуерно понятие като "процес", щото процес без защита на паметта си е нишка, а не процес.

С две думи, приноса на Интел и на М$ е не толкова в откриването на топлата вода, колкото в това че са я наложили. Но така или иначе имат някакъв принос (добър или лош) и светът е такъв каквъвто е не без техния пръст. И сега tqi да ми говори че х86, M$ не реазбирали какво е то топла вода..... е, сори ама не мога да се съглася!

Чет Юни 04, 2009 5:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
хм, що затлачихте темата в посока МС и х86? а, да, забравих, заради изцепката на тги:
Цитат:
Въобще някой да ми говори за multi-task, multi-thread или както там избере
да нарече многозадачност за един или повече процесори от гледна точка на MS
е все едно да ми говори за формула-1 познавайки само валяка като нещо на колела...

мда, горките микрософтци, живи да ги оплачеш :lol: :lol:

Чет Юни 04, 2009 5:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
tgi написа:
Миро, толкова много глупости накуп си изписал,та не ми се навлиза и в детайли
защо са глупости.
Прочети малко и опитай пак. Очевидно не знаеш нито power, нито x86.

....
Иначе не съм искал да засегна твоите творения и страсти. Не съм казвал че са лоши, просто темата беше за многозоадачност погледната от към теория и практика, а не от хоби светлина...

И откъде ти дойде на ум тогава думата "хоби". Имам системи продадени с DPS на тях от
преди над 10 години. Опитай пак. Не можеш да ме засегнеш лично, но нападайки продуктите
ми не ми оставяш избор освен да ги защитя, демонстрирайки, че говориш глупости.

Цитат:
Апропо имам нялко неща правени на РРС и като хардуер и като софтуер, така че няма нужда да ми четеш лекции колко велика платформа е - познавам я от собствен опит, макар и моя да не е голям колкото твоя ;-)

Ами постни някой линк към някой от тия продукти тогава. Ето, аз тия дни си играх,
радвайки се на новия си монитор, и направих по пътя някакъв не особено красив, но
показателен screenshot (ще го добавя и тук, и на http://tgi-sci.com/tgi/vsn2.gif ). Вижда се само върхът на айсберга, естествено,
но като покажеш достатъчно нещо, дето да е съпоставимо, може да отида и по-надълбоко
щом искаш да си сравняваш уменията с моите (аз нямам такива мераци но не мога да оставя
празни приказки по отношение на продуктите ми без отговор, съжалявам).
Ако ти се навлиза в детайли, има и един недовършен документ за DPS-а от преди
10-12 години, когато още го имах само за CPU32. Остана недовършен защото още
тогава ми стана ясно, че няма шанс да го популяризирам на платформите, за които го
имах, а на крайните потребители не им трябва и част от тия детайли. Та ако искаш
да добиеш донякъде представа къде е бил DPS-ът през 97-а, виж http://tgi-sci.com/tgi/dpspgman.htm .
Не съм спирал развитието оттогава (първия код за DPS-а, достъпа до SCSI дискове,
го писах в края на 94-та).

Цитат:

Колкото до глупостите, интересно ми е какво смяташ за такава... Моята теза е, че след Адам и Ева няма нищо ново на тоя свят.

Е и според тебе това не е тъпо клише, в което няма нищо вярно, така ли.

Тук си говорим за техника, не за това кой колко пари направил. За последното
си говорят останалите 6 милиарда.

Прикачени файлове:
vsn2.gif
vsn2.gif [ 126.96 KiB | Прегледано 5015 пъти ]

Чет Юни 04, 2009 5:56 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
според мен в интел са разбирали от топла вода преди 25-30 години много повече, отколкото сега.
сегашните процесори вървят в посока "чалга" (MMX, SSE и приятели), а не в посока истинска конкурентна многозадачност с хардуерно скалиране.
ама това търси масовия пазар...

М$ почнаха да работят с протекция чак след win98.
не казвам, че не са имали и сериозни продукти (някой помни ли xenix?) но явно чалгата и правенето на кинти бяха определящи последните 20 години.

zaphod, ако има някой за опакване, това сме ние, М$ юзерите :D
големите корпорации затова са големи и са корпорации. на тях им пука за клиента точно толкова, колкото на ЧЕЗ или ЕОН за баба на село.
или топлофикация софия за радиатора на пенсионер в люлин (визирам топлата вода)
и в същност няма никакво значение дали продваш добър или лош продукт (топла, полу-топла или дори хладка вода), важното е да продаваш и да държиш монопол.
е, идва момент, в който колата се обръща, тогава юзерите го издухват, ти обявяваш защитен фалит, ако можеш уж се реорганизираш и толкова.

купил си си опел? (масова кола) е, ние фалирахме, така че духай супата с поддръжката (това със супата става и без да са фалирали корпорациите)
набълбукал си се с лаптоп с виста? ми изчакай вин7 няколко години. или вин8...
какво да правиш с лаптопа? ми имал си пари - купил си го 8)

темата яко я разводнихме...
ама тя и май някаше как да не се разводни.
все едно да питаш: абе имам едни неща за изкуствен интелект. дали са полезни?

Чет Юни 04, 2009 6:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
tgi, тия снимки дето ги постваш удивително много приличат на прозорци в DOS, много яка системка беше DOS-а :) . Ти да не би да мааш отдолу с ядро на DOS ? Че къде ти е многозадачността ? Прозорци можеш и в една нишка да начертеш :lol:

Чет Юни 04, 2009 8:39 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Пи, ами ти как мислиш. Опита ли да прочетеш малко от нещата които
съм постнал. На английски са, наистина - ако не го знаеш, научи го, прочети и
ела с по-нататъшни въпроси.

На досегашния ти въпрос - не, няма ядро на ДОС. В това, което виждаш, както и в средствата,
ползвани за създаването му, няма нито един бит софтуер, написан извън TGI.

Къде била многозадачността в screenshota. Ама че тъпанар, почна да ми писва вече от
селениите ти.

Чет Юни 04, 2009 8:50 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi написа:
Пи, ами ти как мислиш. Опита ли да прочетеш малко от нещата които
съм постнал. На английски са, наистина - ако не го знаеш, научи го, прочети и
ела с по-нататъшни въпроси.

Чета техническа литература, коят ще ми бъдат от полза, литература за това когато Лили Иванова като дете е гонила динозаврите с пръчка в ръка не чета, морално остаряла е.

tgi написа:
На досегашния ти въпрос - не, няма ядро на ДОС. В това, което виждаш, както и в средствата,
ползвани за създаването му, няма нито един бит софтуер, написан извън TGI.

Няма лошо в това, звучи като "след мен и потоп", щото надали някой ще се зарови някога да чете битовете ти, освен някой компютърен археолог.

tgi написа:
Къде била многозадачността в screenshota. Ама че тъпанар, почна да ми писва вече от
селениите ти.

Това, че си изпускаш нервите, когато се опитваш да се докажеш с великите си творения, означава, че явно не са толкова велики, след като почти никой не ти хваща декиш :lol: Айде със здраве.

Чет Юни 04, 2009 8:58 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Пи, не си изпускам нервите. Използвам език, който намирам за уместен.

Не си прочел нищо от това, за което става дума, ама да кажеш и ти. Не знаеш
за какво говориш, ама да се обадиш. Дано сега почнеш да разбираш защо езикът,
който използвам, ти прилича на изпускане на нервите. В частен разговор просто бих
те игнорирал.

Колко работата ми хваща или не дикиш дотук те занимава само тебе и още един
форумец. Когато съм говорил за нея винаги е било в технически контекст; за втори
път - тоя път и без да съм споменал работата си - бивам нападнат и проклет да съм,
ако оставя такова нещо без отговор.

Ако си се опитвал да се пошегуваш лековато е станала грешка, но не очаквай
извинения за нея. Това е моята работа - от нея живея и не мога да игнорирам
публично изречени глупости по адрес на продуктите си.

Чет Юни 04, 2009 9:13 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
А мойта пишка е най-голяма :)

Чет Юни 04, 2009 9:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bongo_x2 написа:
А мойта пишка е най-голяма :)

Аре си ги мерим бе? Освен това не е важно големината а дебелината. Или беше дължината? Или беше миризмата?

Ай стига бе, прав е бонго. Освинихте темата.

Чет Юни 04, 2009 9:35 pm
Профил ICQ

Мнение 
виноват... за наказание отивам да изпия една бира със сламка :D

Чет Юни 04, 2009 9:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 62 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща