Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Ladder & PIC 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Прав е Никола за чалгата, повсеместна е и далеч не се ограничава само с БГ,
когато става дума за техника.
Една от причините е наличието на огромни маси (няколко милиарда) напълно неграмотни
потребители.

Езикът на Никола е обикновено доста по-директен от обичайното, но човекът
по този начин си пести време. Не цели да те обиди, просто ти казва същото, което
и другите: какви PLC езици какви глупости в контекста на програмиране на процесори.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Юни 04, 2009 12:10 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
tgi написа:
какви PLC езици какви глупости в контекста на програмиране на процесори.

Ей най-накрая някой да го каже в едно изречение. Браво.

Чет Юни 04, 2009 12:12 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
И аз съм срещал големи боклуци правени от европейски фирми но те са изключение по скоро. И се появиха в последните години най вече.

Пък ти Наско вземи се замисли върху това което ти казва народа и не си търси извинения за собствения си мързел и мундарлък :).

Ами и аз имам няколко осрани проекта от времената когато започвах с контролерите. С единия от клиентите оправихме положението преди известно време,направих му системата отново за моя сметка,на друг му пренаписах софта пак за моя сметка. Но с останалите положението си е такова каквото съм го засрал. Просто от ония времена всичко по сложно което правих беше оливане. Така че и аз имам малко принос за лошата слава ;) Ще си копам по обичайните си неща засега :)

Според мен трябва да помагаме на колегите да се развиват. Дори от проста егоистична гледна точка. Според повечето клиенти всички инженери които работим електроника сме в един кюп. Ако някой се олее,черната точка е за всички. Колкото и да е тъпо на практика съм забелязал че става така. Малко са клиентите които преценят хората поотделно :):).

В последните 1-2 месеца си търсих някакъв читав по голям проект да хвана. Наложи се да търся клиенти извън обичайните с които си имам утвърдени отношения че нещо при тях няма работа в момента. Ходих на доста места и говорих с доста хора и от шефовете и от инженерния персонал. Недоверието е просто масово към българския разработчик. Видях на много места да правят производство като влагат промишлени контролери. На повечето места ми казаха че са пробвали преди с собствено производство на електрониката или с електроника на наши фирми и им е писнало от проблеми и затова така.И не искат вече да си рискуват репутацията. Можех и да хвана нещо да правя но на ниска цена с цел утвърждаване на отношения и изграждане на доверие. Но годинките ми станаха доста и не ми се копа вече за слава :).

Колегите които работят за някого обикновенно не виждат тази част от нещата. Когато сам се занимаваш в всички неща започваш да придобиваш такъв поглед. Хората трудно се учат от опита на другите но все пак мисля че е възможно и затова понякога си губя времето да обяснявам. Един да разбере каквото искам да кажа все е полза :):)

Чет Юни 04, 2009 2:20 pm
Профил

Мнение 
Мдааа прав е Никола, аз самият съм недоверчив към БГ фирми, рядко ползвам нещо правено то такава, освен аконе си го правим сами. Примери много, ето в момент акупувма импулсни, има каталозин а 4-5 БГ фирми, но няма да купя от тях, тези които са АС/DC ще си ги купя от meanwell а малките DC/DC ще си ги направя сам, на цената на която ги продавам мога да ги купя от всяка друга фирма без да се притеснявам че ще изгубя някакви пари, да ама не искам, може да има два LM на тях, обаче нямам вяра, нито знам от къде са вземани компонентите, нито къде и как са поени. Освен това си има причини, ако си ги исера аз си знам че проблема е мой, има в моемнта от един продукт 50% дефекти в едната партида, щото платката ми я направиха RoHS, а аз ги накарат да поят с не RoHS припой вместо да пуснат нови платки които не са RoHS, сега сменям, и транспорта е за моя сметка и нереализираната печалб, и разходите по ремонта на старите, който се състои в руцно препояване на тъп USB чип, няма да говорим че като капак на всичко и едни тантали доставени от Комет се оказаха калпави и се самозапалват ....

А относно темата, е сега имам просто у-во, много просто 3 входа два изхода, ниво на единия прави импулс на другия, ниво на втория прави импулс на същие и импулс на втория изход като имаш ниво на третия вход, това е всичко, по просто от гъбена чорба. Я сега кажи колко време ще ти отнеме да го направиш с ладера а аз ще ти кажа за колко го написх на С, като създаването на папката, и конфигурирането на процесора ми отне повече време то писането на същинският софт.
п.с. за да съм коректен да уточня че входовете всъщност са 4, единият връща схемата в изходно състояние ;)

Чет Юни 04, 2009 10:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Мдааа прав е Никола, аз самият съм недоверчив към БГ фирми

Ами какво очаквате? Кажете ми колко БГ-фирми имат работеща ефективна система за входящ контрол на елементи, материали, и т.н. и колко правят изпитвания на крайния продукт и как. Мнозина и идея си нямат за това - работи ли? Работи! Давай тогава да бълваме и да продаваме. Продадено, платено и забравено.
Ся, не ми говорете за ISO. И сертифицирана по ISO-фирма може да изкарва боклук.

Пет Юни 05, 2009 9:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
Desert Leo написа:
Ся, не ми говорете за ISO. И сертифицирана по ISO-фирма може да изкарва боклук.

Оф, то ако нещата ставаха със сертификати, то китайското щеше да е върха. Те имат сертификати и от марсианския държавен стандарт.... ама.

Абе истината е, че българите сме племе калпаво. То и стоките ни са такива. Даже и да има една стока с качество, то това не гарантира, че ще остане също толкова качествена след време.

Така е и в нашия бранш. Отдлено, че и динамиката на пазара в момента е такава. Трябва да правиш евтино, за да се бориш с жълтеницата. А евтино значи, евтини компоненти, претрупан девелъпмънт и пр.

Аз много пъти съм го казвал - най-обичам да правя скъпи уникати. Тогава залагам на качество, защото знам че има кой да го плати. Ама все по рядко ми се случва.

Отделно и клиента е 100% виновен. Идва и иска да стане за вчера и на цена под китайската. За качество не говори грам при първоначалния пазарлък. За сметка на това като минем на автърмаркет, говори само за качество, а забравя колко е платил първоначално.

Между другото това не е български проблем. Това е световен проблем и виновна е жълтеницата. Най пресния ми пример е осцилоскопа Agilent който купихме наскоро и който се оказа такова говно, че ме е срам да го показвам на колеги. А е сравнително висок клас, струва една кофа пари. :evil: :evil: :evil:

Пет Юни 05, 2009 10:15 am
Профил ICQ

Мнение 
Да ISO няма нищо общо, по исо може и лайната на кравта си да сертифицираш, сутрин яде, обед яде сере кога и дойде, храната е от фирма сертифицирана по ISO лайната се товарят с челен товарач, у тракторъ и се извозват в лайнохранилището, на клиент се продават на кг, отивам и сертифицирам процес за производство на кравешки лайна. кво яде крават аняма значение, мое и с луканка да я храня, мое и с камчийски камъни, стига да има сертификт доставчика, па и да няма ....

Относно входящият контрол на компоненти, да почти никъде го няма, ама не е само в BG за съжаление. От друга страна компонентите станаха доста сложни, едно е да тестваш пасивни компоненти и транзистори, айде и някои по прости аналогови схеми подлежат на сравнително лесен тест, ама как да тестваш USB хъб ..... а и друго, купуваш ти USB хъбове, и получавша все една партида, и хоп в един момент ни ще .. бре мама му, ни ще шото ние проверяваме при нас всяка платка, някои не проверяват, а то ни ще щото г-н китаец пуснал нова ревизия, ама не казва че е нова, а от нова до стара разлика доста ....... та малко и това се обезмисля. Или пък тия кондензатори дето ми се палеха от кометци, какда го намериш, купил съм 200 броя, сглобил съм 5-6 платки тестваме работиат, светеха с дни, пускане спиране, регулиране ... слгобявам серия 100 почваме да тестваме и ми се палят в ръцете, ха сега кажи тва късмет ли е що ли ... на втория такъв смених всички кондензатори по платките, пак ръчно, щото да се запали платка при клиента не е вариант, ама ква гаранция че някой друг компонент няма да покаже някой скрит дефект. И кво сега, вече кондензатори от Mouser или Digikey ама и техните няма гаранция че са ОК.
Изобщо в днешно време факторите са много, твърде много компоненти менте, ако произвеждам масово да знам, ама като са серии по 100, 500 а не рядко под 100, ми то един път ти доставят качествени компоненти вторият път не, и много често проблема не е и в локалният доставчик. После разбира се лошото впечатление от БГ фирмите, ами нормално, всеки гледа да кара както може. Тук и друг фактор оказва голямо значение, това е останло от време оно, и се е предало и на нашето поколение в голяма степшен, а сега гледам и по младите го усвояват, това да се стъкмисва. Едно време мнго неща е нямало, и стъкмистиката е била необходимо зло, но днес има всичко, но хората не са с тази нагласа. Те си мислят, бе дай това ще го направя ей така, що да давам пари, а истината е че много неща които се правят калпаво могат да се направят за минимално повече пари както трябва. Това масово касае механични решения, в следствие на които страда и електорника и продукта като цяло. Примери много, къде ще търсим пластмасови крачета или подходящи болтчета, дай ето тук тоиа пулнител ще го резнем, ето ни втулки, и от прототипа това отива в производството. Или абе от де да търсиа такъв детайл, ей тука тая ламаринка ще я огънем .... просто е срамно, да има всичко около теб, да е пълно и с лазери и с центри, които не вземат токова скъпо и да с еправят подобни стъкмистики .... масово е без нзачение колко струва и какво е усилието. Скоро пусках един генератор 800 kva с 460 kva UPS-и, та доставчика е на тоя принцип, дай ще стъкмисваме, добре че сам си окабелих почти всичко, остана му да окабели м-у UPS-те само, е няма два еднакви кабела, и ако го бях оставил и другото да свърши както е по оферта не знам как щеше да изглежда. Или пък монтажа на тия UPS, дай сега тук ще им завием по една шпилка, ще я хванем за гредата .. щото трябва да са на 50 см от земята, накрая си изпроектирах, поръчах и монтирах хубави стойки и си ги симулирах преди това на натоварване, щото това отгоре е кажи речи 2 тона и всяко струва по 100 хил, на него не му пука, ама аз не искам да си купя още един след 2 месеца ... и за генератора същата работа, дай ще пускаме на тръби, тук таме палетни колички ... а инвеститора и бетона направил, и усилването .. дай сега тук да заварят те тая рампа (2 тона желязо) щото не можем да го качим иначе ... е купих оборудване за 8 хил и си го качих сам, нито бетона повредих, нито 2 тона конструкция правих, и нямаше ни един пострадал .... щото доставчика дето продава по 5 такива на година, и печели доста сериозни пари от тях му свидят 8 хил за оборудване .... та така, това ние голям проблем и ще си го влачим още много време

Пет Юни 05, 2009 10:20 am
Профил
Аватар

Мнение 
Толкова съм съгласен с вас, че все едно аз съм писал горните два поста.
И все пак Тони, има начин да се провери какво влиза в производство. Ако всяка даставка на даден компонент считаш за партида от този компонент и знаеш къде е вложен, при първия гаф ще знаеш, колко още можеш да очакваш.
Малко изпитвания на +/- температури плюс вибротест ще изкара на бял лошите спойки, а може и кондензаторите да започнат да се палят още при тебе. Не, че аз го правя де ... :oops:

Пет Юни 05, 2009 10:49 am
Профил
Аватар

Мнение 
Така е Leo, ама всеки контрол се калкулира в цената. Често даже може да се окаже че контрола е основно перо в ценообразуването. Защото то не е само вибромашината, трябва обучени и то съвестни хора, трябва да се прочетат документи, да се подготви тестова документация и пр. и пр., а като капак на всичко е и време, чиято цена днес е много висока.

И какво после върви се състезавай в цената с жълтата сган, като той тестовете ги минава само чрез ксерокс машината...

Прост пример - не малко хора вече се парихме със менте компоненти. Всички знаем от къде идват и какъв е механизма. Това са пройзводствените линии в Китай на иначе реномирани пройзводители. Но са пуснати от китайците без контрола на въпросните фирми. И знаем резултата. Ама вносителя, като намери транзистора на 1/4 от нормалната цена - внася и е щастлив. Пука му че ти си трошиш главата после. Апропо и партидния номер не е спасение, както казах това са си оригиналните линии на истинската фирма, така че партидния номер нищо чудно да отговаря на някоя действителна серия.

Пет Юни 05, 2009 12:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
Право думаш Цецо..
ей наскоро ручах жъбета с TPS767D318(фискиран на 1.8 и 3.3 волтрег)
една пръчка с 50 такива жувотни и 12 оттях дават 3.9 волта вместо 3.3
Другите не съм ги пробал, защото ме завладя желанието да хода да ги бодна в дупарата на футурелката със се пръчката..
та ако на някой му трябва 3.9 волта регулирани... може да го уредим

Пет Юни 05, 2009 2:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ох, аман от Футурел. Вече си мисля, че и лайна да купя от тях, пак ще са менте!
От година и нещо тази фирма е ЗАБРАНЕНА да се споменава при нас, при предложение да се купува от там се уволнява дисциплинарно!

Пет Юни 05, 2009 2:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Така е Цецо ...
Но все пак съм на мнение, че трябва да се държи качество. Ясно е, че цената ще е над китайската.
А жълтурковците можем да ги бием по функционалност. Поне при мене е така. Те просто копират или дават развоя на мургавите си съседи.
Резултата е ясен - тъпо та чак вдлъбнато.

Пет Юни 05, 2009 3:33 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
.....................

А относно темата, е сега имам просто у-во, много просто 3 входа два изхода, ниво на единия прави импулс на другия, ниво на втория прави импулс на същие и импулс на втория изход като имаш ниво на третия вход, това е всичко, по просто от гъбена чорба. Я сега кажи колко време ще ти отнеме да го направиш с ладера а аз ще ти кажа за колко го написх на С, като създаването на папката, и конфигурирането на процесора ми отне повече време то писането на същинският софт.
п.с. за да съм коректен да уточня че входовете всъщност са 4, единият връща схемата в изходно състояние ;)

Може да е просто като гъбена чорба. Но дано съм го разбрал правилно . Ето това сътворих за една цигара време . Дано единия вариант е уцелил заданието.

http://beleata.hit.bg/NwA.ASM
http://beleata.hit.bg/NwA.jpg
http://beleata.hit.bg/NwB.ASM
http://beleata.hit.bg/NwB.jpg

Прикачени файлове:
NwB.ASM [10.79 KiB]
335 пъти
NwA.jpg
NwA.jpg [ 107.03 KiB | Прегледано 4468 пъти ]
NwA.ASM [7.2 KiB]
327 пъти

Последна промяна Наско на Чет Юни 18, 2009 10:33 am, променена общо 1 път

Пет Юни 05, 2009 4:03 pm
Профил

Мнение 
На тази схема, ли и викат вече ладер?

Нед Юни 07, 2009 7:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sthx написа:
На тази схема, ли и викат вече ладер?

Това е разновидност на Ladder Diagram (LAD) и се води Function Block Diagram (FBD)
въпрос на удобство и с какво си свикнал.

Прикачени файлове:
FBD_LAD.JPG
FBD_LAD.JPG [ 20.15 KiB | Прегледано 4444 пъти ]
Нед Юни 07, 2009 10:09 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща