Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Филтър за PIC16 АЦП захранван по кабел > 200 метра 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение ?
i_dachev написа:
Мда :) закопан си е вече просто се интересувах как да изчисля какво ще се случи с тия 0.15~4.8V
като минат такова разстояние по такава среда в каква граница да очаквам да ги чета от пика.

Като го сложим ще експериментираме и ще видим той датчика дава стабилно напрежение всеки път
там където си го завъртял там си дава и напрежението не мърда но през кабела като мине вече е друго.

Защо не пробваш както те посъветваха да си боднеш там едно контролерче да си мери на място и да предава еднопосочнo по този кабел ?
Ще си спестиш хилядите главоболия от шумове, няма начин да не влизат при тези слаби сигнали.

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Пет Май 29, 2009 12:41 am
Профил

Мнение 
Предаването на 200 м по коаксиален кабел не е най-приятното нешо в живота, 485 е неприложим, трябва да е несиметричен интерфейс, някакъв токов кръг ... ще се поизмъчи, не че няма да стане, едно време правехме едни пожарнио централи, та там по несиметрична двойка си се предаваше и на по 300-400 м но .......

Пет Май 29, 2009 7:11 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
:) ама това е един прост датчик ,който трябва да покажа относително на коя посока е завъртяна антената.
Да слагам отделни контролери да мъдря програми за приемане предаване е просто безмислено за тоя проект.

Интересуваше ме как да сметна нещата дори и да измеря кабела ама ясно ще се четат :)
Иначе филтъра си го има просто по теоретично ме интересува с две три прости формули
как да си изчисля филтъра примерно ако съм измерил кабела.

Пет Май 29, 2009 8:46 am
Профил WWW
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Защо му мътите главата на момчето с тия шумове? :) Неговият сигнал, който ще предава на практика както разбирам е с много тясна честотна лента, направо постоянно напрежение. Така, че ако се сложи един стабилен нискочестотен филтър според мен няма да има проблеми. Освен това той може и с контролера да прави някаква софтуерна филтрация.

Пет Май 29, 2009 10:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
Да реално чета в някакъв интервал от около 0.15~4.80V и тоя интервал го деля на 36
и където попадне светвам диод. Чета 5 пъти входа и го усреднявам.

Пет Май 29, 2009 4:19 pm
Профил WWW

Мнение 
Това дали има шумове зависи от ЕМ обстановка. Ако някъде по трасето работи електрожен, който пък и по случайност е заземен на същото място, на което е замасен и радиоапарата....
Разбирам желанието ти към прости решения, но това, което искаш с две-три формулки в университета го четат за 70 часа, ако предположим, че си наясно с описанието на сигналите и системите.
Най-общо ти трябва един нискочестотен филтър- как ще го реализираш си е въпрос на избор. За да си сигурен направо направи един двузвенен LC филтър с печатни дросели и неелектролитни кондензатори (1мкФ например). Имай предвид, че колкото по-сръмна е предавателната характеристика на филтъра(по-големи са стойностите на индуктивността и кондензатора), толкова по "плавна" ще е и преходната и импулсната характеристика. Това за теб
означава, че ще трябва да въртиш бавно антената или на малки стъпки с известни паузи, защото изходния сигнал ще се изменя много бавно.
Извинявай, ако леймърското ми обяснение те обижда.

Пет Май 29, 2009 11:09 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Чета 5 пъти входа и го усреднявам

Защо точно 5? Когато имаш избор винаги ползвай точни числа, т.е. 8,16,32,...
Така деленето ще става просто с преместване на регистъра. Освен това според мен 5 е малко.

Съб Май 30, 2009 11:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
dan: Такова обяснение ми трябваше :) за сега всичко работи добре а антените предават с около 1-2kW мощност.
За бавното въртене няма нужда, идеята на устройството е като спре да се върти антената просто да
покаже на коя посока е оставена, а не плавно да мигат диодите :).

За деленето на 5, да най добре е на четни за да може да се ползва шифта, но аз тук правя една голяма
формула с общо сумиране, умножение и делене за да не се губи точност и няма значение колко го правя.

Пон Юни 01, 2009 9:42 am
Профил WWW

Мнение 
1-2 kW мощност??? в кой обхват излъчваш?

Пон Юни 01, 2009 9:40 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И аз да питам - радиосигнала по 200 метра коаксиал ли минава ? Щото ми се вижда доста като разстояние... И друго нещо - максимално разрешената мощност в антената е 1000вата ! Така поне пише в закона... :)

Пон Юни 01, 2009 10:00 pm
Профил

Мнение 
А би ли уточнил и в кой обхват ще ги излъчваш тези 1000 Вт...

Вто Юни 02, 2009 3:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
Кабела е само за моята жажда всичко друго е отделно и работещо отдавна.

Антените са в Брезник там един радиолюбител е направил клуб
и правят състезания. За мощността може би е максимума по закон,
но то винаги си има толеранс.

Става въпрос за късовълновите обхвати 1,8 - 29MHz

Вто Юни 02, 2009 9:03 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Здравей, i_dachev!
Аз досега се забавлявах с темата и си траех защото си мислех, че става дума за потенциометричен датчик и все някой ще ти даде идеята (както и стана). Да, ама не - датчикът бил активен, т.е. ще трябва да предпазваш и него от смущенията.
1. Датчикът трябва да е добре екраниран. За тези честоти и мощности желязната ламарина е задължителна и корпусът заземен (да се предвиди и "четка" която да свързва оста към корпуса).
2. Жиците към датчика трябва да преминават през LC филтри. Аз бих го направил така: оплетката на коаксиалния отива на корпуса със стабилна връзка, другите два се подават на дросели поставени в отделение и след това през проходни кондензатори влизат в отделението на датчика. Масата на датчика се взема от корпуса с къса дебела жица. Между крачетата за +5В и маса слагаш 100мкФ и паралелно на него 100нФ.
Всъщност самите радиолюбители биха ти помогнали в тази насока.
3. В приемната част упражнението се повтаря ама: оплетката и +5В минават през LC филтри а сигналът през RC от порядъка на поне 100кОма/0,5Вт и 1мкФ неелектролитен. Това ще иска и високоомен буфер.

Аз обаче не бих сложил MCU в такова нещо щото си има готови аналогови схеми за 12 светодиода и това ти спестява к'во ли не. Работят на около 12В и имат настройка на минимума и максимума, т.е. можеш да ги включиш паралелно-каскадно. Ако ти е готова платката настройката става за минути и чао радини вълнения - чудо голямо, че някой светодиод се улял за части от секундата. А ако държиш на MCU: сложи и цифрова индикация за по-голяма точност. Няма начин да не затрябва.

Вто Юни 02, 2009 8:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Съгласен съм с всичко ако имаше нужда от него в момента никаква всичко работи like a rifle.
Филтрите които описа са почти това което сме сложили на входа и на изхода.

За готова схема за това което искам няма :) намерих да пали светодиодите в редица
като на тия уредби дето показват нивата ама на мен това не ми трябва.

Пак да повторя уреда е 36 диода показващи ориентировъчно, не точно, на къде е завъртяна
антената през 10 градуса. Винаги свети един диод и лесно виждаш на къде е.

Сря Юни 03, 2009 4:11 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Аналогови има все пак. Всъщност имах предвид една определена (производство на ГДР) с която съм работил доста навремето но вече не си спомням името и западния аналог. По-старите ще знаят, беше доста популярна. Сега изкопах само индикаторът MQH200 (ГДР) в който са сложени 2-е такива интеграли заедно със светодиодите, май са го ползвали в Трабанта. Тънкашът е, че ако разликата между Min и Max е под 1Волт (май) от стълбица започва да става единична светлинка.

Добрата филтрация/защита не е излишна - би ти спестила някое газене на кал или виелица :)

И все-пак ако си навит шляпни в центъра на кръга една цифрова индикация. Ще се изненадаш колко бързо ще и намерят приложение. Това ще ти усложни живота ама със сигурност ще ти е от полза.

Edit: Уф, ама аз забравих да кажа, че под "цифрова индикация" нямам предвид цифрите 0...360 а направо посоките на света.

Сря Юни 03, 2009 6:36 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2