| Автор |
Съобщение |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 ?
Защо не пробваш както те посъветваха да си боднеш там едно контролерче да си мери на място и да предава еднопосочнo по този кабел ?
Ще си спестиш хилядите главоболия от шумове, няма начин да не влизат при тези слаби сигнали.
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пет Май 29, 2009 12:41 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Предаването на 200 м по коаксиален кабел не е най-приятното нешо в живота, 485 е неприложим, трябва да е несиметричен интерфейс, някакъв токов кръг ... ще се поизмъчи, не че няма да стане, едно време правехме едни пожарнио централи, та там по несиметрична двойка си се предаваше и на по 300-400 м но .......
|
| Пет Май 29, 2009 7:11 am |
|
 |
|
i_dachev
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Ное 16, 2004 3:29 pm Мнения: 108 Местоположение: София
|
 ама това е един прост датчик ,който трябва да покажа относително на коя посока е завъртяна антената.
Да слагам отделни контролери да мъдря програми за приемане предаване е просто безмислено за тоя проект.
Интересуваше ме как да сметна нещата дори и да измеря кабела ама ясно ще се четат
Иначе филтъра си го има просто по теоретично ме интересува с две три прости формули
как да си изчисля филтъра примерно ако съм измерил кабела.
|
| Пет Май 29, 2009 8:46 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Защо му мътите главата на момчето с тия шумове?  Неговият сигнал, който ще предава на практика както разбирам е с много тясна честотна лента, направо постоянно напрежение. Така, че ако се сложи един стабилен нискочестотен филтър според мен няма да има проблеми. Освен това той може и с контролера да прави някаква софтуерна филтрация.
|
| Пет Май 29, 2009 10:14 am |
|
 |
|
i_dachev
|
Да реално чета в някакъв интервал от около 0.15~4.80V и тоя интервал го деля на 36
и където попадне светвам диод. Чета 5 пъти входа и го усреднявам.
|
| Пет Май 29, 2009 4:19 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Това дали има шумове зависи от ЕМ обстановка. Ако някъде по трасето работи електрожен, който пък и по случайност е заземен на същото място, на което е замасен и радиоапарата....
Разбирам желанието ти към прости решения, но това, което искаш с две-три формулки в университета го четат за 70 часа, ако предположим, че си наясно с описанието на сигналите и системите.
Най-общо ти трябва един нискочестотен филтър- как ще го реализираш си е въпрос на избор. За да си сигурен направо направи един двузвенен LC филтър с печатни дросели и неелектролитни кондензатори (1мкФ например). Имай предвид, че колкото по-сръмна е предавателната характеристика на филтъра(по-големи са стойностите на индуктивността и кондензатора), толкова по "плавна" ще е и преходната и импулсната характеристика. Това за теб
означава, че ще трябва да въртиш бавно антената или на малки стъпки с известни паузи, защото изходния сигнал ще се изменя много бавно.
Извинявай, ако леймърското ми обяснение те обижда.
|
| Пет Май 29, 2009 11:09 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Защо точно 5? Когато имаш избор винаги ползвай точни числа, т.е. 8,16,32,...
Така деленето ще става просто с преместване на регистъра. Освен това според мен 5 е малко.
|
| Съб Май 30, 2009 11:02 pm |
|
 |
|
i_dachev
|
dan: Такова обяснение ми трябваше  за сега всичко работи добре а антените предават с около 1-2kW мощност.
За бавното въртене няма нужда, идеята на устройството е като спре да се върти антената просто да
покаже на коя посока е оставена, а не плавно да мигат диодите  .
За деленето на 5, да най добре е на четни за да може да се ползва шифта, но аз тук правя една голяма
формула с общо сумиране, умножение и делене за да не се губи точност и няма значение колко го правя.
|
| Пон Юни 01, 2009 9:42 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
1-2 kW мощност??? в кой обхват излъчваш?
|
| Пон Юни 01, 2009 9:40 pm |
|
 |
|
BONGO
Регистриран на: Сря Ное 10, 2004 1:06 am Мнения: 161 Местоположение: Нова Загора
|
И аз да питам - радиосигнала по 200 метра коаксиал ли минава ? Щото ми се вижда доста като разстояние... И друго нещо - максимално разрешената мощност в антената е 1000вата ! Така поне пише в закона... 
|
| Пон Юни 01, 2009 10:00 pm |
|
 |
|
dan
|
А би ли уточнил и в кой обхват ще ги излъчваш тези 1000 Вт...
|
| Вто Юни 02, 2009 3:45 am |
|
 |
|
i_dachev
|
Кабела е само за моята жажда всичко друго е отделно и работещо отдавна.
Антените са в Брезник там един радиолюбител е направил клуб
и правят състезания. За мощността може би е максимума по закон,
но то винаги си има толеранс.
Става въпрос за късовълновите обхвати 1,8 - 29MHz
|
| Вто Юни 02, 2009 9:03 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Здравей, i_dachev!
Аз досега се забавлявах с темата и си траех защото си мислех, че става дума за потенциометричен датчик и все някой ще ти даде идеята (както и стана). Да, ама не - датчикът бил активен, т.е. ще трябва да предпазваш и него от смущенията.
1. Датчикът трябва да е добре екраниран. За тези честоти и мощности желязната ламарина е задължителна и корпусът заземен (да се предвиди и "четка" която да свързва оста към корпуса).
2. Жиците към датчика трябва да преминават през LC филтри. Аз бих го направил така: оплетката на коаксиалния отива на корпуса със стабилна връзка, другите два се подават на дросели поставени в отделение и след това през проходни кондензатори влизат в отделението на датчика. Масата на датчика се взема от корпуса с къса дебела жица. Между крачетата за +5В и маса слагаш 100мкФ и паралелно на него 100нФ.
Всъщност самите радиолюбители биха ти помогнали в тази насока.
3. В приемната част упражнението се повтаря ама: оплетката и +5В минават през LC филтри а сигналът през RC от порядъка на поне 100кОма/0,5Вт и 1мкФ неелектролитен. Това ще иска и високоомен буфер.
Аз обаче не бих сложил MCU в такова нещо щото си има готови аналогови схеми за 12 светодиода и това ти спестява к'во ли не. Работят на около 12В и имат настройка на минимума и максимума, т.е. можеш да ги включиш паралелно-каскадно. Ако ти е готова платката настройката става за минути и чао радини вълнения - чудо голямо, че някой светодиод се улял за части от секундата. А ако държиш на MCU: сложи и цифрова индикация за по-голяма точност. Няма начин да не затрябва.
|
| Вто Юни 02, 2009 8:07 pm |
|
 |
|
i_dachev
|
Съгласен съм с всичко ако имаше нужда от него в момента никаква всичко работи like a rifle.
Филтрите които описа са почти това което сме сложили на входа и на изхода.
За готова схема за това което искам няма  намерих да пали светодиодите в редица
като на тия уредби дето показват нивата ама на мен това не ми трябва.
Пак да повторя уреда е 36 диода показващи ориентировъчно, не точно, на къде е завъртяна
антената през 10 градуса. Винаги свети един диод и лесно виждаш на къде е.
|
| Сря Юни 03, 2009 4:11 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Аналогови има все пак. Всъщност имах предвид една определена (производство на ГДР) с която съм работил доста навремето но вече не си спомням името и западния аналог. По-старите ще знаят, беше доста популярна. Сега изкопах само индикаторът MQH200 (ГДР) в който са сложени 2-е такива интеграли заедно със светодиодите, май са го ползвали в Трабанта. Тънкашът е, че ако разликата между Min и Max е под 1Волт (май) от стълбица започва да става единична светлинка.
Добрата филтрация/защита не е излишна - би ти спестила някое газене на кал или виелица
И все-пак ако си навит шляпни в центъра на кръга една цифрова индикация. Ще се изненадаш колко бързо ще и намерят приложение. Това ще ти усложни живота ама със сигурност ще ти е от полза.
Edit: Уф, ама аз забравих да кажа, че под "цифрова индикация" нямам предвид цифрите 0...360 а направо посоките на света.
|
| Сря Юни 03, 2009 6:36 pm |
|
|