Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Дописване на програма 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Разбира се, че гледам иронично на нещата но се старах иронията да не личи :-)
Не го приемай навътре, аз самият съм минал по тоя път... Първата ми кола издържа само около 5000 км. заради множеството "усъвършенствания", които й направих :-) Но не съжалвям за нищо, това ми донесе огромно удоволствие.

Сега сериозно по темата. Потенциал има, примерно твоята кола предполагам е около 1 тон и харчи към 6/100. За сравнение един джъмбо-джет харчи 4/100 за всеки тон тегло, а дизелов локотимив харчи около 0.25л/100км за всеки тон тегло. Очевидно твоят разход от 6/100л или колкото е там, не е някаква теоретична барирера която да не може да бъде мината.

Пътища за подобрения има много, макар че тоя който си избрал от теоретична гледна точка изглежда като да си изберал болта от торбата с гайки :-) Ще ти трябва много сериозна аргументация как точно постигаш икономия. Просто термодинамиката си има закони, които никой досега не е успял да наруши. Всяко гориво има определен максимум от енергия, която може да произведе. Най-лесно е да гледаш BTU-та, които директно ти дават колко киловатчаса може да получиш. На практика обаче, като изгориш бензин за един киловатчас получаваш едва 0.3 - 0.4 киловатчаса електоенергия от нея пък с елекролиза ако постигнеш 40% кпд ще имаш водород, който е еквивалентен 0,15 киловатчаса.
С други думи влагаш 1 един киловатчас изкарваш 7 пъти по-малко... Това са нормалните очаквания от подобен експеримент. Ти обаче влагаш 1 квч изкарваш 1.2квч. Опитай се да разбереш колко голямо е разминаването ;-)

Разбира се, разминаване с теорията може и да няма. Аз не искам да иронизирам твоя експеримент преди да съм разбрал какво точно правиш, но и ти не бързай да иронизираш теорията, защото теорията си е желязна. Няма как с водород произведен от бензин да направиш икономия на бензин.
Не очаквай някой сериозно да погледне на подобно твърдение. Поне не и ако твърдиш че *винаги* получаваш такива резултати. Но виж ако попадаш в някой частен случай нещата може да имат логично обяснение. Примерно всеки знае че кпд-то на празен ход на Ото цикъла е ужасно. Проблемът е че при бензин не можеш да работиш с бедна смес, т.е. за празен ход единствения вариант е да ограничиш количеството на горивната смес, което пък предизвиква големи помпени загуби. И тук водоръдът може да помогне, защото той позволява обедняване на сместа. Само че за да се получи това на практика трябва да промениш ламбда контрола. Иначе копютъра ти няма как да предположи че имаш водород и може да се обедни сместа.
Аз затова питах какво точно правиш, щото ако не правиш подобни промени тотално ни хвърляш в оркестъра...

Друг е въпросът, че същото подобрение (даже и по-добро) при празен ход може да получиш и без водород и електролизи - казва се EGR.

Съб Май 30, 2009 5:28 pm
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Колата ми извън града гори 5л бензин, 6.5л газ.В града никога не съм имал конкретен разход(на газ никога не е падала под 10, на бензин незнам).
Кара се 99% на газ.Останалия процент е бензин за палене и евентуално до най-близката бензиностанция.Това го казвам защото на газ еку-то (колкото и елементарно да е за годините си) няма кой знае какъв контрол върху основното гориво (газ).Ламбдата пък и да пищи, че сместа на празен ход е бедна/богата "простия газов редуктор на налягане" няма как да я чуе.От експериментите си както предположи никога не съм имал два еднакви резултата.Споменах конкретно за последния си опит по горе.
Теорията наистина е желязна, но всичко си има изключения...Сега и да правим гимнастика на клавиатурите едва ли ще променим света (относно теорията като понятие).
А пък за ЕГР-а хората хубаво са го измислили но и тук не са имали предвид нас страните от 3'тия свят с "перфектното" гориво с което караме.И за това за масовия потребител който кара употребявана кола егр-а си е враг особено при турбо двигателите.Вече на две коли изолирам хардуерно клапаните (разбирай ламаринка) поради неработоспособността им.Колкото и да е селско изпълнението има смисъл.....поне тук в бг.

Чакам си поръчката от интернет (ампермера) и почвам.....

Съб Май 30, 2009 8:01 pm
Профил

Мнение 
След малко отсъствие нека Ви споделя резултатите.
Изминах между 2000-2500 км със клетката, като засичах разхода на газ на всеки 100 или 200 км.Обобщено от целия тест се оказа, че в най-лошия случай икономията е 1л/100км газ.Като оптимален ток протичащ през клетката се оказа между 8 и 12А.При повече ток количеството водород е повече но икономията е същата.
В заключение си начесах още една краста от която може да се извлече полезен опит за мен самия, но начинанието няма практическа стойност в този си вид при разлика само 1лв грубо на 100км.За сега всичко си стои по колата но не го ползвам, може би като мине време пак ще поекспериментирам.
Та така.....

Съб Авг 29, 2009 7:20 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Не го пишеш но се подразбира че вкарваш водород и кислород.
Тази смес гори много бързо. Водородно кислороден двигател с вътршно горене трябва да има закъснение ( и то голямо) а не предварение на запалването както е при бензиновите.
LPG гори по- бавно от бензин с други думи иска още предварение.
Смесвайки двете горива правиш условно казано химически аванс-процесор.
Това е обяснението на експерименталните резултатите които получаваш.
Всъщност със аванс процесор ще постигнеш сходен резултат.
При това без досадната подръжка.

Водородните клетки по думите на един познат нагазил дълбоко в тези води са се утрпали за стари дизели.
Вместо ремонт добавяш водордна клетка. Защо- вече е ясно.

Що се отнася до импулсно -резонансно разграждане на вода със схемата с двата таймера масово разпостранена в нета- Не съм виждал такъв работещ експеримент. Резултата винаги е бил пропорционален на тока тоес класическа електролиза.

Водородна клетка която сама се грижи за себе си ще се харесва повече спор няма.
Но това е екстра, същината е по високи добиви като оня дето само се говори за тях ама никой не го е постигнал.

Пон Авг 31, 2009 12:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3