Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Търся български 8-битов компютър 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Търся български 8-битов компютър
Здравейте,
работя по един малък музей на българските персонални компютри:
www.pravetz8.com
Все още ми липсват някои от моделите и по-специално IMKO-2, Изот 1031, Пълдин. Търся още Правец 8Д и Правец 8S.
Много ще съм благодарен на съдействие.

e-mail: jorodr@abv.bg

Поздрави и благодаря предварително Smile
Георги Драмчев

Пет Май 22, 2009 9:40 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Браво Жоро! Не мога да ти помогна с някой от тези компютри дето ти липсват, обаче поне мога да си изразя възхищението. Това беше време, което не трябва да се забравя :cry:

Съб Май 23, 2009 5:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
В накой от ТУ университетите - ТУ - София да кажем вероятно залежава някой екземпляр...не мога да ти кажа кога...но като имам път натам ще поразпитам, който познат успея да открия....

Съб Май 23, 2009 12:24 pm
Профил

Мнение 
По-скоро в някое селско училище може да се намери-захвърлен в мазата!По градовете много се изучихме и всеки,който е намерил нещо му иска пари,и то доста вече.Аз самият преди години отминах с презрение десетина ПРАВЕЦ 8 в младежкия дом.Бяха си захвърлени и най-вероятно отдавна са влезли в контейнера!

Съб Май 23, 2009 1:03 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Имам едно C и май някъде 82, ама S май нямам. В моето училище имаше 2 S-ки ама сигурно отдааавна са изхвърлени. Д не би трябвало да е проблем щото с такива по едно време се беше понапълнило, ама понеже е "домашен" едва ли ще го има в обществени заведения. Б....и М....а кога станаха музейна ценност ....
Имам още и две изкормени Elmart флопита и едно здраво. Имам и 10MB хард за осмак (би трябвало да работи все още) ..... Ама работи с малко особенна ОС пък нея със сигурност съм я загубил.

Съб Май 23, 2009 2:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
А това би трябвало да е работа на държавата и университетите, ама кой ти мисли в момента за музеи, то какво ли ни е наред, та да се грижим и за музеите.

Съб Май 23, 2009 7:27 pm
Профил WWW

Мнение Правец 8
Ами не, че са кой-знае каква музейна ценност, но просто искам да събера максимално повече информация за всички модели. Най-вече идеята е някой ден да ги изложим, за да може младите хора да видят от къде са тръгнали нещата и при това на работещи машини. Имам уговорка с политехническия музей да направим едно представяне. За целта съм събрал доста неща, но има още доста път...
Ще съм благодарен на всякакво съдействие..

Нед Май 24, 2009 12:27 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
То и много от днешните програмисти е добре да ги видят, не може за две таблици да искаш Р8 100 Ghz с Nvidia 67839GT, а тва от доста време е практика, програмистие да плачат ми то на тая машина не става .... щото както практиката показва става, ама май иска четене ... то скоро това и за хардуеристи ще се отнася ми се струва, с тия армове на по 60 мхц за всяка пиклива мигалка, дето сорса да го подкараш да тръгне е 3 пъти повече от този който решава задачата.
Трябва да има такива музеи ама това си е неблагодарна работа.

Иначе за S аз лично такова животно не съм виждал, С имаше по училищата, но S поне в наше село нямаше. Едно време в Шумен работех в една фирма, по някакъв път бяхме изкупили някакво старо оборудване от изчислителния център, то се бяхме нанесли в самия център, та отначало имаше разни работи, за 8-ци не знам, имаше IBM големи машини, също и руски разни, плотери, принтери, дискови и лентови у-ва разни, 1-2 дърти странни 16-ки но едва ли някой пази нещо, още преди 10-на години почти всичко се изхвърли, плотерите помня че стояха, български микроника .... та си мисля по някакви такива стари учереждения, също по сервизите на изот може би още има нещо, поне този в Шумен гледам пазеха какви ли не вехтории

Нед Май 24, 2009 7:31 pm
Профил

Мнение Правец 8
Ами има нещо такова. Все пак машините тогава работеха на 1МХз, имаха 48к памет и ресурсите се използваха максимално оптимално и се правеха какви ли не трикове, за да се получават нещата. Което ме подсеща, че и всякакъв запазен български софтуер е добре дошъл...
Иначе понеже по обясними причини не мога да обикалям навсякъде по страната ще съм благодарен ако някой помогне да издирим каквото може (Особено ИМКО 2 и Правец 8S или 8VC). Бях пооставил за известно време сайта, но вече пак съм се активизирал да попълня липсите. Имам нови неща, които чакат да бъдат снимани (скоро ще има специална страница за 8" флопи) и изложени, а дизайна плаче за съпорт, ама за сега това са ми възможностите :)
Благодаря на всички добронамерени писма и на всички, които ми изпратиха хардуер, повечето от които безвъзмездно...
Поздрави

Нед Май 24, 2009 10:10 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
До преди 10 години яко се вихреше бизнеса с извличане на злато от старата електроника. Имаше си хиени които обикаляха по институти, складове и мазета и изкупуваха на безценица всякакави платки за претапяне. Предполагам ,че доста Правци са свършили в царската вода.
Но щом са толкова редки ,значи трябва да им сложиш някаква цена и да разгласиш ,че купуваш. Така поне има шанс да предпазиш от изхвърляне тия които са останали, а причина да не купиш наистина винаги може да се измисли. :wink:

Пон Май 25, 2009 12:05 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
За ИМКО2 според мен шанса е нулев. Поне доколкото си спомням него не го пуснаха в серия.
Имам приятел участвал в разработката му , ще го попитам (макар ,че годинките са му вече доста).

Вто Май 26, 2009 3:42 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Два броя ИМКО-2 имаше в техникум "Киров". Твърде вероятно е още да се пазят. Но трябва да говориш не с директора, а в тъй-наречения Изчислителен център, на втория етаж по средата на коридора. Наскоро чувах, че бил още жив.

Вто Май 26, 2009 8:42 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]