|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:17 pm
Проблем със стабилизация на показанията от АЦП
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Значи... за pt100 съм ги правил тия по микрочипските АН-ове - бачкат си съвсем прилично. Другото обаче - като искаш да не играе - ами мери по рядко, например на 1 секунда - тогава играе през една секунда и не дразни толкова. Статистиката и осредняването са хубаво нещо ама ако приложението не ги изисква няма смисъл от тях. Правил съм ги - в повечето случаи излишно утежняват софтуера а и внасят инертност на отчитането. Иначе статистиката помага ако играе много и няма друг начин(има една много полезна тема във форума по въпроса). Ама това 8-9 градуса да играе си е кофти хардуер.
|
| Чет Май 14, 2009 5:42 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
AMD77, грешката ти е в ценера: може да има голям пад на напрежение обаче съпротивлението му е до няколко десетки ома, така мериш пулсациите на+5В. За резистивен мост чувал ли си?! Заменяш R1 и D12 с 2а резистора по 1.2кОма и си готов.
Пък и тримерчето ще е добре да е само 1кОм последователно на 680Ома.
Обаче с тези нискоомни резистори харчиш почти 5мА за нищо.
А диференциалният усилвател защо шунтира всичко вместо да е с поне 20кОма входно съпротивление, че и някой кондензатор в обратната връзка?
|
| Пет Май 15, 2009 12:41 am |
|
 |
|
colortron
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Май 09, 2009 6:45 pm Мнения: 29 Местоположение: Karnobat
|
схемата може да се оптимизира малко,например добри резултати дава ако датчика се захрани от генератор на ток,и после диф.усилвател.Поне аз навремето захранвах дифенциалния усилвател с двуполярно 12V .Също ако не е проблем при измерването може да се увеличи стойността на интегриращата верига на изхода.
Развързващи кондензатори от захранващите източници към маса са по правило-68n до 150nF
_________________ Не "Кой знае",а "Той знае"
|
| Вто Май 19, 2009 7:30 pm |
|
|