Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
водородна горелка 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Интересно дали още се изучава Химия в основното училище? Спомням си ,че едно време тоя урок с H2-O2 гърмежите беше в 7-ми клас.

Пон Апр 20, 2009 2:06 pm
Профил

Мнение 
wolfshark написа:
Ами ясно е, но това никога няма да стане. Ти явно и понятие си нямаш от химия :roll:

п.п. Сместта от водород и кислород се освобождава само от отрицателния полюс :wink:

А бирата се отделя от положителния полюс.

Пон Апр 20, 2009 4:10 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Объркването ми дойде поради това, че направих екперимента вкъщи и мехурчета имаше само на отрицателната плоча. Иначе водород - отрицателна, кислород - положителна, забравил съм го това вече, извинявам се.

По темата - за да се разделят водорода и кислорода електродите трябва да са на сравнително голямо разстояние един от друг, което автоматично означава че цялата установка ще е много по-голяма, ефективността ще е по-малка и дебита съвсем няма да стигне за горелката. Дори и така опасност също има ако не е направено както трябва.

@ji4ka - извинявай, но такъв извод не можеш да си направиш толкова бързо, случва се човек да се обърка, ако не бях направил теста 100% щях да съм на вашето мнение. За протокола - имам доста солидни познания по химия, много от които са се изпарили със времето, странното е че такова елементарно нещо съм забравил, но помня повечето неща от органичната химия, и почти всичко от неорганичната.

@ike - това с бирата е друго :D то за това пожълтява водата :P

edit: Повторих опита - този път между плочите имаше поне 5см разстояние - на отрицателната постоянно се отделяха много балончета а на положителната - абсолютно нищо. Вярно е, че на положителната трябва да се отделят по-малко, но тук нямаше нито едно.

Пон Апр 20, 2009 5:34 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
На промишлените генератори за водород във водата слагат калиева основа за по-голяма проводимост,мисля че и сода каустик ще свърши работа ...

Пон Апр 20, 2009 6:48 pm
Профил

Мнение 
wolfshark написа:
@ji4ka - извинявай, но такъв извод не можеш да си направиш толкова бързо, случва се човек да се обърка, ако не бях направил теста 100% щях да съм на вашето мнение. За протокола - имам доста солидни познания по химия, много от които са се изпарили със времето, странното е че такова елементарно нещо съм забравил, но помня повечето неща от органичната химия, и почти всичко от неорганичната.

А бе и аз съм учил и затова добре си знам колко "помня". След като си се заел сериозно с практиката не е зле да си осигуриш един-два учебника под ръка, щото така наизуст само си губиш времето. Осен това електрохимията е доста неточна наука, процесите които стават на електродите са много комплексни, има си доста тънкости с настройка на режимите и т.н. Направо си е занаят това, не става за час -два. Иначе освен за електролита във водата както ти казаха по-горе, трябва да се подберат и неактивни електроди, може би графитни.

И все пак попрегледай какво е написал г-н Фарадей по въпроса.

Вто Апр 21, 2009 12:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
Няма значение, направих го само за да видя какво количество газ ще се отдели, няма да правя горелка, но останах изненадан че на едината плоча няма нищо. От материалите които имах под ръка използвах плочи от хард диск - оказа се че със тях реакцията е най-ефективна, може тук да е проблема, но и със железни плочи май беше същото. Другия минус е че просто пускам прав ток, около 20V, консумацията е доста ниска - не повече от 100-200mA - но толкова със две плочи

Вто Апр 21, 2009 4:51 pm
Профил

Мнение !
wolfshark написа:
Няма значение, направих го само за да видя какво количество газ ще се отдели, няма да правя горелка, но останах изненадан че на едината плоча няма нищо. От материалите които имах под ръка използвах плочи от хард диск - оказа се че със тях реакцията е най-ефективна, може тук да е проблема, но и със железни плочи май беше същото. Другия минус е че просто пускам прав ток, около 20V, консумацията е доста ниска - не повече от 100-200mA - но толкова със две плочи

Плочите трябва да са от материал който не се разгражда , най добре става от графит !!!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Апр 22, 2009 1:24 am
Профил

Мнение 
Намери си стар оловен акумулатор и го накарай да "заври" при него със сигурност ще получиш водород
но си е опасна работа.
Говорих с един заварчик с много голям опит в областта относно водородните горелки и той ми сподели че имали в стъкларски завод 3 такива и трите гръмнали с течение на времето. А за обезопасяването на горелката на изхода се поставяло платинена мрежа която периодично се подменяла след определени часове работа но поради липса на пари не ги подменяли и затова ставали авариите.

Пет Май 01, 2009 9:51 pm
Профил

Мнение 
Уаууу! Това, което показват руснаците е много интригуващо. Интересно какво използват, за да направят плазмата- обикновен въздух и електродуга или някакъв газ?

Пет Май 01, 2009 11:21 pm
Профил

Мнение 
dan написа:
Уаууу! Това, което показват руснаците е много интригуващо. Интересно какво използват, за да направят плазмата- обикновен въздух и електродуга или някакъв газ?

Водка dan, водка! :D

Съб Май 02, 2009 12:10 am
Профил

Мнение 
Цитат:
Водка dan, водка!

Сега разбирам защо заварчика трябва да носи маска- да не лъха на пламъка, че ще избухне :D :D :D

Съб Май 02, 2009 2:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3