Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Предложение за нов раздел на форума 

Ще бъде ли полезен раздела "Любителски Проекти" за Вас
Вероятно ДА 82%  82%  [ 50 ]
Вероятно НЕ 11%  11%  [ 7 ]
Не мога да преценя 7%  7%  [ 4 ]
Общо гласове : 61

Предложение за нов раздел на форума 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение Предложение за нов раздел на форума
Здравейте,
Бих искал да се обърна към Администраторите и Модераторите на форума със следното предложение: да създадат нов раздел наречен "Любителски Проекти" или каквото сметнете за подходящо име за раздел, в който да се публикуват и споделят реализирани схеми, проекти и изобщо неща които всеки може да си сглоби и оживи сам.Може би по този начин повече начинаещи в областта на микроконтролерите и изобщо в електрониката ще могат да видят как по опитните в областта са създали свой неща.
Разбира се новия раздел ще бъде интересен ако всеки сподели безвъзмездно свой проект или такъв който е изпитал, налепил сам.
Моето мото е:"Да споделяш знания и опит безвъзмездно е благородно".
Ако пък сметнете идеята ми за глупава и налудничева, нищо, може би все още не сме готови да споделяме знанията и опита си безвъзмездно.

Надявам се да Ви е харесала идеята ми.
С Уважение
Линоко

Вто Яну 22, 2008 5:49 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Амии... всички или поне по-добрите сме тръгнали от любителски схеми по списанията. И не само любителски :!:

Вто Яну 29, 2008 11:58 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Отдавна имам такава идея, но още не мога да измисля какъв да е формата. Обикновен форум май не върши работа, по-скоро трябва да е някакъв вид блог, в който автора да публикува развитието на проекта си, а страничните наблюдатели да коментират и да дават съвети.

Приемам всякакви съвети относно този раздел

Чет Яну 31, 2008 2:33 am
Профил

Мнение 
На кой му пука за "любителските" проекти? Ще стане нещо от сорта: "Искам да си направя ей туй - я ми кажете как?"

Предлагам новия раздел да е "Работещи проекти (модели/изделия)".
В него задължително трябва да се описват работещи устройства - фабрични или лична разработка (за който има желание). В описанието задължително трябва да има някаква техническа информация (не потребителска) като - принципна схема (или поне част), принцип на работа, използвани части, хакерска информация (как се разглобява и/или преправя/ дооправя) , снимки на разфасованото хайванче и т.н. и т.н.
От така формулираните теми ще има няколко ползи:
1. Образователна полза - как са направени работещи неща.
2. Вид сервизна информация.
3. Обсъждане на избраното техн. решение и сравнение с други варианти / модели.
4. Удобно място да се изгавриш с колегите конкуренти (най-вече с китайските другари). :D

Формата на форума си е съвсем подходящ за такъв раздел, просто трябва да се спазва какво се публикува в него. Първия пост трябва Винаги да е информация, а не въпрос!

Ако се пусне такъв раздел обещавам да даря безвъзмездно поне 4-5 описания на разни дребни джаджи. И без това иначе ще се затрият по папки и файлове.

Пет Апр 24, 2009 1:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
Че нали си имате "Безумни идеи" бе :):):) Всичко любителско изначало е безумно :)

Пет Апр 24, 2009 10:24 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ми тогава да има и 'професионални проекти на любителско ниво'

Пет Апр 24, 2009 12:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За мен едно от хубавите неща на форума е че не е разбит на много раздели. В този вид съществува вече 5 години. Защо си мислите че със структурни промени ще постигнете качествени изменения. За тези 5 години да не би останалите раздели да преливат от споделяне на конкретни проекти, че да е необходимо да се отвори нов раздел за тях. Колкото ги има сега толкова ще ги има и след отваряне на нов раздел. Е вярно жичката ще сложи там 4-5 някой друг ще пусне нещо и толкова. Повечето от хората тук са или достатъчно заети или не желаят или нямат готови неща за споделяне.
Има други по-интересни насоки в които може да се развива форума, но трябва и някой да запретне ръкави и да го направи. Имаше предложение за форумно wiki например.

Пет Апр 24, 2009 6:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Абе аз много пъти съм казвал да не го бараме..... ама

Принципно ако има тема с проекти, не е лошо. Защото иначе ако човек реши да изложи проект в другите теми той ще изчезне бързо покрай другите теми. Докато ако в определен раздел всяка тема е проект, човек лесно би могъл да ги прегледа.

Обаче трябва да се знае, че в тоя раздел, всяка тема е отдлен проект.

Пет Апр 24, 2009 6:21 pm
Профил ICQ

Мнение 
Може да се пробва, пък каквото стане... А ако не стане , както има такива случаи вече, редно е да може да преструкторира по някакъв начин.

Имам идея за "закотвянето" на една нова тема в "Общи приказки" - Технически куриози и недомислици. Сигурен съм, че събере достаъчно материал.

Пет Май 01, 2009 11:20 am
Профил

Мнение 
Цецо написа:
...Обаче трябва да се знае, че в тоя раздел, всяка тема е отдлен проект.

Задължително! Важното е да има работещо желязо ,а не само схеми и идеи. Ако не отговаря на условието се мести в друг раздел!
И не мисля ,че с нещо ще се промени форума, например раздела може да се пъхне между Академия и Безумни идеи или в "Специализирани" над Библиотеката , и без това там е позатихнало.
Само дето "Проекти" ми звучи малко претенциозно, по-скоро да е нещо като работещи устройства/джаджи ,а който иска да си пуска и устройства по негов си проект. По принцип много по-лесно се публикува нещо което е чуждо и си го сканирал за час-два, отколкото проект по който си се потил седмици наред - психика! Но и без това вече повечето китайски бръмкалки са с някакво контролерче вътре, така че всичко ще си е в духа на форума.

Съб Май 02, 2009 12:52 am
Профил
Аватар

Мнение 
Да припомним ли, че има раздел "Проекти и планове" :) . Даже има и един цял стигнал до никъде проект в тоя раздел - "Логически анализатор" :D .

Съб Май 02, 2009 2:13 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Цецо написа:
... Защото иначе ако човек реши да изложи проект в другите теми той ще изчезне бързо покрай другите теми.....

и после пак някой ще пита от сорта "трябва ми схема не еди кво си .... " което вече е било показвано и обсъждано .
Често срещам такива постове в този форум - повтаряне на въпроси които са обсъждани преди или няколкократно питане от различни user-и за едни и същи тривиални неща.
Аз съм за такъв раздел с проекти.

Съб Май 02, 2009 7:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не толкова за проекти, (макар че няма лошо) колкото за техническата (технологична?) информация, добита с личен опит.
Добавянето на описание на конкретен проект ще е по-скоро за илюстрация на опита, а не самоцел.
Раздела може да се казва, нпр "Проекти и личен опит"

Нед Май 03, 2009 12:39 pm
Профил WWW

Мнение 
Това ПРОЕКТ или ПЛАН ми звучи като бъдеще-несбъдваемо време. Направо да се казва раздела РАБОТЕЩИ УСТРОЙСТВА ,а колко и как работят, дали са по проект или план, дали са любителски или фабрични ще се разбере от приказките по темата. И този който пуска нова тема лично да е измислил/разучил устройството, а не по "записки" от интернет. Така ще може да отговаря и на допълнителни въпроси. Идеята на раздела е да дава отговори, а не да задава въпроси. Така по презумция всеки който отваря тема ще е готов да дава информация, а не както в другите раздели - някой пита и чака друг да благоволи да отговори.
И нищо не пречи след първоначалната информация темата да се развие и в някаква друга посока, както си е редно за една говорилня. Важното е да има повод за приказки. :wink:

Нед Май 03, 2009 3:45 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ама сте... Кой ви задължава да четете този бъдещ раздел след като не ви интересува?
Аз например само 2-3 пъти съм влизал в "Автомобилна електроника" и си нямам идея какво пише за анализатора.

Защо младите и навитите в Б-я трябва със седмици да събират тъпи идеи от американски форуми? Дори никой от професионалистите в този форум да не им помогне (а това не го вярвам) все пак ще имат място за обменяне на идеи и информация.
И пак ще кажа: всички, или поне по-добрите, сме тръгнали от любители.

P.S.: След като за някои "любителски" и "проекти" не се връзват нека се казва "За любителя" или нещо такова.

Нед Май 03, 2009 11:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща