|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:59 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 интересна играчка
Може и да не съм уцелил точния раздел, но това ми изглежда интересно:
http://bg.farnell.com/jsp/displayProduc ... CMP=e-b1ef
|
| Съб Апр 18, 2009 12:19 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да тия вече развиха секта подобна на Dragonball играчките.
http://www.stm32circle.com/hom/index.php
Макар че нали съм ти казал ако искаш да експериментираш с кортекс - кажи да ти дам желязо.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Апр 18, 2009 2:23 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11278 Местоположение: Добрич
|
И цената не е лоша... за 100лв TFT дисплей, кутийка, USB-та, MEMs датчик, Li-ion батерия...
направо се изкушавам
Ма за къф чеп ми е... по-скоро тия датчици са ми интересни дали вършат работа, някой бъзикал ли си е? Стават ли за грубо позиционираме?
|
| Съб Апр 18, 2009 6:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз съм поръчал Primer 2 ама още не е дошъл. Иначе имам една идея да го закачам на CAN и да го ползвам да показва разни неща още повече, че има и тъч дисплей и е с батерии и за 58$, колкото го продава Маузер е супер, щото какво му плащаш - платката ли, дисплея ли, кутията ли. Малко ме притеснява засега измисления дебъгер, ама като дойде и си поиграя с него ще кажа  .
|
| Съб Апр 18, 2009 7:05 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ами то не ли нормален STM32 т.е Coretx M3? Кво ти пречи да ползваш развоя за Luminary?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Апр 19, 2009 1:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами не знам - перифериите все пак са различни, а от там и библиотеките ма Луминари ме съмнява да работят. Иначе IAR-а го поддържа, ама ST са сложили много странен дебъгер в джаджата, дето ме съмнява да работи с IAR. А бе като дойде ще видя  .
|
| Нед Апр 19, 2009 8:15 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Е чак да пуснеш библиотеките за Luminary естествено че не може. ST дават библиотеки, ама като ниво не мога да ги сравнявам - щото аз ги ползвам само като ме мързи и не държа много на кода.
Но за дебъгване - това с което дебъгваш Luminary трябва да работи и на STM32. Това си е най-нормален JTAG. Нямам идея в primer-а какво са ръгнали, вероятно е или обикновен wriggler или FTDI. Ама нищо не пречи да му закачиш и IAR с Jlink.
P.S. Ааааа сега видях каква педарастия са направили тия. Вързали са JTAG-a (и то в SWD режим) през някакъв малък микроконтролер за USB-то. И на всичко отгоре, останалите портове на нормалния JTAG са ги закачилки на друг чип (аудио кодека). Явно идеята е да те преебат да работиш с каквото те искат.
Е винаги остава възможността да заиграе скалпела.  Предполагам че хората са го хакнали вече.
|
| Нед Апр 19, 2009 8:32 pm |
|
 |
|
woody
|
Raisonance са тия дето са сложили нещото вътре.  ST май само помагат за имиджа. Дори останах с впечатлението че ако се купи през сайта на Raisonance ще е нещо по-различно откъм орязване.
Каквото и да е, за тия пари горе-долу бива. Ако някой си поиграе с него нека постне после вчепетления.
|
| Нед Апр 19, 2009 9:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Днес я получих играчката и честно да си кажа на пръв поглед си личи и от 100 км, че са го правили китайците. Супер нескопосано изпълнение. Даже джойстика дойде почти неработещ - постоянно заяжда и джаджата се самоизключва. Като ми остане време да се бъзикам и със софтуера ще напиша още неща.
Сравнение с на Луминари китовете, които са на почти същата цена и дума не може да става. До сега са ми минали през ръцете поне 15-на техни кита и първо че изглеждат по-добре (въпреки, че са без кутии) и второ са и доста по-качествено направени. Дано STM32-ката да се държи поне толкова добре, колкото луминаритата  .
|
| Чет Апр 23, 2009 1:20 am |
|
 |
|
woody
|
Те затова ли не са сложили снимки ами 3D модели.
За тия пари може да не е от първокласен ABS ама поне да функционира всичко и да ги бяха потествали ...
|
| Чет Апр 23, 2009 1:46 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Това ми беше и на мен първата мисъл  .
Иначе сега, след като си поиграх малко повече и най-вече след като му ъпгрейднах OS-а до последната версия по-бива  .
Бяха му направили менютата да се командват освен с джойстика и с MEMS сензора и всяко мърдане на джаджата местеше менютата и аз затова си мислех, че джойстика е скапан. Развойната среда обаче и особено дебъгера ми се струват ужасно бавни. Бе с две думи като за 60$ бива и май ще ми свърши работата, за която го купих  . Кофтито е само, че аз го взех да го връзвам към CAN мрежа, а феновете не са му запоили CAN драйвера и ако искаш да го ползваш трябва си купиш чип и да го запоиш, което не че е проблем ама все пак  . Иначе за сега "компютъра играе, пее и рисува" (или както беше там заглавието на оная книга от 8 битовата поредица  ).
|
| Чет Апр 23, 2009 3:23 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе ако не можеш да му вържеш нормален JTAG и среда по избор.... по добре го засили към кофата.
Щото за една играчка да седнеш да им разучаваш тяхната среда, която е ултранепопулярна в ARM обществото.... Пък и ограничена като капак на всичко.
Я огледай платката и кажи може ли с нормални манипулации да се изреже тяхната недомислица и да се върже стандартен JTAG? Това което аз виждам на схемата е че ще трябва да се жертва audio-то. Но не го виждам като платка, имам подозрения, че ще трябва да се пои директно върху краката на TQFP-то, което си е .... майката. И съответно целия софтуер който те дават отива в кофата, заради аудиото....
Другия вариант е човек да се сдобие с дебъгер (желязо) който да подържа SWD и само да изтръгне техния ST7. Ама аз още нямам подобна глезотия.
Ако има мегдан да си закача мой развой към играчката, ще взема една. Но да им ползвам насила средите - е няма да го бъде.
Иначе STM32 си е нормален Cortex процесор. Ядрото си е ARM ядро, със всичките му бъгове  Като периферия само добри думи мога да кажа, досега само един "бъг" съм намерил. Слагам го в кавички, щото според гайчетата на ST, това не било бъг, а особенност.
На мен лично ми пасна доста това сметало. На много прилична цена, нагъчкано е с периферия до пръсване, грамотно организирана. Честно казано виждам много инженерна мисъл при проектирането на периферията, има доста малки неща които не съм виждал другаде, а на мен ми влизат в употреба отръки. Много добра алтернатива на Атмел и NXP, при все че вътре е Cortex, който лично на мен ми допада доста повече от 7TDMI.
|
| Чет Апр 23, 2009 10:30 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Ей от тук можеш да дръпнеш гербер файловете и да погледнеш:
http://www.stm32circle.com/resources/stm32primer2.php
Ама ако не може да се ремапне аудиото наистина ще го загубиш. Другия вариант си е SWD-то.
Същата простотия са сътворили с CAN-a - първо, че както казах не са запоили драйвера и второ са забили LCD-то на външната шина и ако решиш да работиш с дисплея с хардуерната шина за данни и адреси CAN-а отива в 3-та глуха защото е на същите крака, където са D2 и D3 на тая външна шина. Та решението е или да ползваш софтуерна външна шина за дисплея или ако може да се ремапнат пиновете за CAN-а другаде (ако въобще е възможно де).
Иначе средата им за развой не е кой знае колко лоша (базирана е на GNU компилатор), но самото програмиране и дебъгване е ужасно бавно и поне при моите опити снощи постоянно забиваше и като умре само спиране на захранването го оправяше  .
|
| Чет Апр 23, 2009 4:26 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ясно. Това ми стига да се откажа.
|
| Чет Апр 23, 2009 4:55 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|