|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:40 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|
Управление на DC мотор през MCU?
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Управление на DC мотор през MCU?
Имам един мотор, който отваря и затваря клапа. Моторът е DC, като съответно, клапата се отваря и затваря чрез смяна на поляритета. В момента се контролира с едни релета и някакви електромеханични магии, които не ми вършат много работа.  Искам да го направя с процесорно управление и транзисторно стъпало. Как да стане?
|
| Пет Апр 03, 2009 8:15 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
Малко повече подробности моля.... Напрежение на мотора, ток, какво казва на мотора кога да спре и кога да тръгне ( нещо като крайни изключватели )?
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Пет Апр 03, 2009 8:24 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
 Re: Управление на DC мотор през MCU?
Най-простия начин е с четири транзистора - в схема на мост- 2прп и 2 рпр, и двигателя в средата. превключваш с два разнополярни сигнала (или един + същия инвертиран)
Най-добре с два за да имаш и режима на динамично спиране., както и неутрално положение
|
| Пет Апр 03, 2009 8:25 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Освен моста, за да няма крайни изключватели може да се добави
потенциометър на оста на клапата, и сигнала от потенциометъра
да се ползва за информация за положението на клапата.
Точно както е направена клапата за празния ход при инжекционите,
или машинката за регулиране на наклона на фаровете.
Тогава положението на клапата ще се задава с определено
напрежение PWM, по 1 жица плюс двете от захранването.
Може да се ползва и готово RC серво от радиоуправление,
то си има всичко: мотор, редуктор, схема за управление с позициониране,
и се упрвлява пак по една жица, PPM модулация която е много лесна
за един контролер.
|
| Пет Апр 03, 2009 11:37 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Напрежението е 12-13V, токът е ~1A, докато клапата се движи. Движението й е ограничено механично и като опре в ограничителя, тока става над 8А. В момента няма никакъв контрол, т.е. докато държиш копчето натиснато, това си подава ток и претоварва мотора.  Аз мисля да му пусна захранването през резистор (или два) и директно да му меря тока, освен ако няма друг начин.
|
| Съб Апр 04, 2009 9:06 am |
|
 |
|
zaphod
|
меренето на тока с резистора ще е малко зор, понеже мотора ти се захранва и в двете посоки. може би сложи два оптрона вързани противопосочно в паралел на резистора - когато претовариш мотора в едната посока, ще се отпушва единия, в другата посока другия. другия вариант е два резистора на всяко мостово крило.
|
| Съб Апр 04, 2009 4:45 pm |
|
 |
|
optron
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Направо един резистор във веригата за захранване на моста. Пример - драйверите за стъпкови двигатели. Впрочем един такъв драйвер би влязъл в употреба тук.
С каква скорост се движи клапата, когато моторът е захранен и не е в някое крайно положение?
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Нед Апр 05, 2009 10:01 am |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Най-евтино би ти излязло с един драйвер за стъпкови мотори, като го вържеш в H-мост. Другите, да ги нареча по-цифрови варианти, са да ползваш L293 (не съм сигурен дали обаче ще издържи на 8А, а и има сравнително голям пад на напрежение), можеш да ползваш и L298 с L297. Аз лично обаче бих си налепил една схемичка със 4 MOSFETa - 2 N-канални и 2 Р-канални, съответните драйвери и да знам, че всичко спи 
|
| Нед Апр 05, 2009 9:59 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Разучих малко за този H-мост, изглежда елементарно реализируем с релета, както е и решението в момента.  Има си и готови интегрирани драйвери, но по сайтовете на БГ магазините не можах да намеря такъв за над 1.5А. Предполагам, че претоварването ще трае милисекунди, преди да реагира процесора, това дали е фатално?
Ако не става така и се налага да се прави Н мост с мощни MOSFET-и, как стои въпроса с драйврите за PNP-тата? Чипове от типа на TC44XX ще свършат ли работа (ползвал съм ги само за NPN) ?
|
| Пон Апр 06, 2009 12:36 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
L298 - цената и е 5...6 лева и има по БГ магазините. Пулсатор, Петров електроника, СТЕФАН ВАНГЕЛОВ ЕТ. Търси в търсачката за компоненти на http://eshop.bg
|
| Пон Апр 06, 2009 1:46 pm |
|
 |
|
a_stankov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Дек 06, 2008 9:22 am Мнения: 119 Местоположение: Пловдив
|
За мерене на ток съм ползвал на няколко места ZXCT 1081 с него можеш да си направиш маломощни шунтове и да си мериш до 8А колкото стига тока без проблем.В комета е по левче парчето.Иначе за управлението можеш да подходиш по различен начин погледни примерно PIC 16F690 има добри апликации за управление на мотори.
|
| Вто Апр 07, 2009 7:16 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 11 мнения ] |
|