|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:41 pm
Как се правят платки в домашни условия?
| Автор |
Съобщение |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
С ламинатор сигурно ще е много по-добре, може да се контролира трансфера като се регулира температурата
и скоростта, да не се размазва много тонера. И след като само с ютия може да се работи с 0,3 мм (12милс), напълно възможно е с ламинатор да се слезе на 0,2 мм.
Аз съм пробвал и по-надолу, 0,1 мм (4милс), само че с фотошаблон, на 2400 dpi ( 1мил), с плътност над 3,5, експониран
контактно на очувствена с позитив 20 платка, с помоща на вакуум за прилепване на филма към
повърхността на платката.
|
| Чет Апр 02, 2009 2:42 pm |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
perlsite, можеш да се обадиш в някоя платкаджийница, примерно в www.selectrapcb.com, и да поискаш да си купиш някое и друго парче.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Апр 02, 2009 5:28 pm |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Интересното е, че на цветните принтери от много отдавна може да се печата на твърди повърхностти, различни от хартия, като разбира се въпросното покритие (например CD-та) трябва да е подходящо за поемане на мастило.
Предполагам, че наистина някакво спрейче което да е нещо като Positiv 20 (т.е. пръскаш повърхността на платката и нанасяш върху нея тонер, след което UV лампа и т.н.) би свършило работа  Но, вероятно има някакви проблеми които пречат за нещо подобно 
|
| Пет Апр 03, 2009 12:28 am |
|
 |
|
lz
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Пет Фев 02, 2007 2:57 pm Мнения: 139 Местоположение: София
|
А някой пробвал ли е да използва "планшетен" плотер (от сорта на едни модели Roland), но с леко преработен държач за перата и да може да работи с перманентен маркер? Така директно може да се чертае върху заготовката. Ограничението е дебелината на маркера.
_________________ LZ
|
| Пет Апр 03, 2009 2:01 am |
|
 |
|
syrax
|
за тия писалковите плотери съм чувал че става номера, мислехме да пробваме ама не сме, с малко доработки може да си ги направиш да реже и дупчи, но малко говоря наизуст 
|
| Пет Апр 03, 2009 9:45 am |
|
 |
|
optron
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
Аз така си рисувам моите платки, ама не става, ако трябва да правиш супертънки писти. А си има и ограничение за минималното разстояние между пътечки, защото мастилото от маркера се разлива.
Но за прости устройства е удобно и практично.
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Пет Апр 03, 2009 5:05 pm |
|
 |
|
perlsite
|
"решението" е мастолоструен принтер който да ползва за мастило химилала от маркера, като по-този начин ще го дозира по-точно
¶: Сериозно ли поръча кит-а? Пиши за резултатите ако си го поръчал 
|
| Пет Апр 03, 2009 6:09 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Това с цветния принтер може да стане ама но с определена модификация, цветните принтери имат трансферна касета в-у която се нанася тонера, съответно от там се прехвърля на палтката, лошото е че прехвърлянето не знам дали ще стане в-у метал.
Не съм изчел всичко, ине знам дали е споменато, но има твърди фоторезисти, едно време си бях купил, с подходяща модификация на някой ламинатор може да го накараш да ламинира фоторезиста.
Иначе за плотер,аз имах един микроника мислен за тая це, ма не става, иначе на голям планшетен струен можеи да стане, има мастила които са водо устойчиви.
|
| Пет Апр 03, 2009 10:08 pm |
|
 |
|
lz
Регистриран на: Пет Фев 02, 2007 2:57 pm Мнения: 139 Местоположение: София
|
Това няма да стане с проста преработка, защото механиката му е слаба, а и интерпретира HPGL в който няма как да се интерпретира подаването на свредлата.
Аз имам един Roland А3 размер и някой ден ако ми остане време ще пробвам. Вижда ми се твърде възможно за неголеми изисквания към прецизността на платката.
Ето няколко линка:
http://www.willcoxonline.com/PCBplotting/main.html
http://www.youtube.com/watch?v=6C0uoG8Dc_E
http://w1.859.telia.com/~u85920178/begin/pen-00.htm
_________________ LZ
|
| Пет Апр 03, 2009 11:15 pm |
|
 |
|
valioman
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Само да подметна и още един начин който тествах скоро . Фирмата в която работя закупи един CO лазер за гравиране на различни повърхности (300 dpi )та първо реших да пробвам дали няма направо да реже медта ... но уви не можа даже да я одраска ... След това пробвах дрого .. нанесох върху платката дебел слой лак за нокти ( с риск за живота си от жената  ) и с малко донастройки се получи доста добър резултат т.е 0.3 мм дебелина на пистата (лака оставащ на платката ) .
т.е. ако на някой не му се занимава с принтери и позитиви просто потърсете в града ви дали няма фирма за гравиране с лазер  )
|
| Съб Апр 04, 2009 11:31 am |
|
 |
|
perlsite
|
Взех един LaserJet 4000 и се опитвам да разпечатам някаква схема на трансперантна хартия/фолио (за целите на фото-метода). Проблема е, че пробвах няколко вида трансперантна хартия за лазарен принтер, но без успех - пистите не стават навсякъде плътни или се размазва тонер в някой области. На обикновенна хартия принтера печати добре, без проблеми, както и на лъскава хартия.
Каква трансперантна хартия ползвате и имате ли проблеми, като моите? Чудя се, дали не ползвам неподходяща трансперантна хартия или пък тонера е зле...
П.П. В офиса има един стар LaserJet 2100 там също пробвах с един лист и се получава подобен (де)ефект 
|
| Вто Апр 07, 2009 3:15 pm |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
Аз лично получавам много прилични резултати с каталозите на орифлейм, дет се търкалят навсякъде из къщи покрай скъпата ;> Вършат много добра работа в ролята на трансферна хартия  Поне намерх някакво полезно приложение на тези каталози 
|
| Вто Апр 07, 2009 6:39 pm |
|
 |
|
perlsite
|
Да, на гланцирана хартия се получава добре (на фотохратия за мастилоструен се получава лошо, както на трансперантната), но по-скоро въпроса ми е за форто-метода с Positiv 20
До колкото схванах може да се ползва и много тънка (най-обикновенна) бяла хартия, като мястото, където е положен тонера върху хартията има много-много по-добър спиращ ефект на UV светлината и не е нужно да се ползва транспертантна хартия.. но нямам лични наблюдения за сега.
По отношение на свалянето на слоя експониран на UV светлина виждам, че горещо се препоръчва "Натриев метасиликат пентахидрат" вместо другите разтворители, като оптимален вариант.
|
| Сря Апр 08, 2009 12:30 am |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
@perlsite
ако искаш да направиш нещо хубаво, пусни си фотошаблон на лазерен експонатор, никак не е скъпо,
но е истинско, и резултата е гарантиран, можеш да си залагаш каквито искаш дебелини.
На второ масто идва пауса, има и такъв на пластмасова основа (мат). На лъскавите траспарентни не става добре,
За Мастиленоструен принтер въобще не говорим, няма плътност на отпечатаното.
За проявител на позитива идеално става проявитела за алуминиеви плаки които
се ползват за офсетов печат, т.е. има го в огромни количества във повечето печатници.
|
| Сря Апр 08, 2009 10:57 am |
|
 |
|
AA
Ранг: Популярен
|
Ползувам метода с лазерния принтер и ютията.Принтера е HP1020.Печатам на листи от списание "Журнал за жената".Плътността на печата е на нормален режим - иначе тонера идва много.Изпробвал съм още 2 вида принтери и доста видове хартии - с тази комбинация се получи най-добре.Стъклотекстолита го зачиствам с гъбичка за миене на чинии - с абразивната част.Заготовките са на снимка 1.Гладя със стара руска ютия с изкормен терморегулатор. По време на гладенето стъклотекстолита е в тетрадка 40 листа - 5 листа остават отгоре - останалите отдолу. Точно под ютията слагам и лист два бяла хартия. Колко време да се глади се установява с времето.Като критерий - като хвана платката за четирите ъгъла и я посуча се усеща как стъклотекстолита е леко омекнал от нагряването.Гладенето е от половин до една минута - зависи от платката и колко е загрята ютията.Изгладената заготовка е на снимка2.Изчаквам да изстине.Накисвам заготовката във вода от чешмата за около 5 минути. Хартията се разкисва и се сваля под течаща вода с пръсти.Ако някъде остане може да се нокисне още и да се ползува твърда четка за зъби.Изчистената от хартия заготовка е на снимка 3.Ако някъде тонера се отлепи използувам за корекция маркера показан на снимката.Ецвам в готов разтвор ферихлорид - купувам го от ЕЛИМЕКС - ецването е на снимка 4 а ецваните платки на снимка 5. Измивам с вода.Измивам тонера с коресилин - много цапаща ръцете процедура.Измивам с вода.Резултата е на снимка6. Следва най досадната и неприятна за мене процедура - разпробиването.Ползувам самоделна бормашинка и чешки свредла с удебелена опашка - снимки 7 и 8.Няма смисъл да се пести от свредла - опитвах с разни китайски и български - резултатите не бяха добри. Като цяло операцията пробиване е много досадна и неприятна - това според мене е най-компроментиращата метода операция - сменяй свредла - винаги има пропуснати отвори - свредлата сравнително бързо се износват и около отвора медта неприятно се надига - вижда се на снимка9. Китайските и български свредла които съм ползувал започват да правят такива отвори още от първата разпробита платка - чешките изкарват 10-20 платки - е зависи от броя отвори.Като цяло метода е подходящ за несложни пробни платки - платата става бързо - при определени навици могат да се получат тънки и близки писти в рамките на разумното - например става да се направи платка с FT232RL.Правил съм серии от по 20-на платки - много е досадно от един момент нататък - по добре е и за дребни серии платките да се поръчат.Голяма платка също не е много удачно да се прави - правил съм до 12/15 см. - има разни трудности.Има и едно неприятно променяне на размера - започва да личи при 40 краков чип - добре е да се съобрази. Успех на всички!
|
| Сря Апр 08, 2009 10:17 pm |
|
|