Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Питане за платкаджийница 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Питане за платкаджийница
Темата е дъвкана, но освен в СЕТ, не знам къде могат да ми осигурят гарантирано писта/клиренс под 8mil. Трабва ми 200/200 микрона гарантирано, желателно е и да правят отвори под 0.4 мм.

Не е задължително да е в БГ, важното е да са проверени и то не с прототипи, а с производство.

Пон Мар 30, 2009 3:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Миналата седмица посетих една платкаджийница тук в Чикаго, защото искаме да сменим тази, с която работим сега и въпреки, че досега съм бил в много и най-различни платкаджийници тия пичове ми скриха шапката. За пръв път виждам толкова добре организиран производствен процес и с контрол на качеството след всяка стъпка по процеса и всички данни от проверките, операциите и кой работник е извършил дадената операция се пазят 7 години в базите им данни. Та ако нещо стане фал всичко може да се проследи и да се види от къде точно идва. Да не говорим пък, че за пръв път в живота си видях шеф на качествения контрол да е много добър инженер и да познава процеса на производство до най-големи подробности (в нашата фирма само можем да си мечтаем за такъв 8) ). Ако трябва да опиша всичките ми впечатления от там, трябва да напиша баси и фермана, затова само ще кажа, че са на светлинни години пред всички, които съм виждал до сега. БГ платкаджийниците въобще няма да ги споменавам :) . Интересното е, че тук в САЩ и по специално Чикаго, ако търсиш строители - това са поляците, камионаджии и шофьори на лимузини са българите, градинарите са мексиканци а като отидеш в платкаджийница и всички работници са индийци - до един (шефовете поне са бели :D ). Та някой ако се интерисува, ето това е сайта им:
http://www.amitroncorp.com
Мисля, че са най-голяма частна (т.е. не публична компания) платкаджийница в Америка. Нас ни устройват като цени, за теб не знам как ще е :) . Следващата седмица очаквам да ми пратят пробната серия платки да видим как изглеждат и ако ги харесаме (в което съм 110% убеден, че ще стане) им прехвърляме производството на всичките ни платки :) .

Пон Мар 30, 2009 4:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
и колко струва това удоволствие за серия от 1000 бр например на дециметър или на кв.фут?

Пон Мар 30, 2009 10:59 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Последно съм се спрял на Вирус в Пловдив. Пробвах няколко платкаджийници, но колкото и да се тупаха в гърдите колко са добри при 8 мила няма начин да не издънят 5-10% от платките. От Вирус чак ми се чудеха защо поръчвам задължително електрически тест на платките. Правя малки серии и предпочитам да се оскъпят малко но да си спестя 2-3 дена работа по изпортените и вече наситени платки.

Пон Мар 30, 2009 11:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не знам точно какви са цените на дадена площ. То едва ли и има много смисъл от такава оферта, защото все пак зависи какво има на тая площ, но за сравнение ще ти кажа какво са ни казали като оферта за дадена платка пък ти си прави изводите: Значи офертата е 2.30$ за платка (за 2500 бройки), която е 60 мм Х 25 мм, IPC Class 3, 2 Oz мед, двустранна, нищо особено - 10 милса писти и 10 мисла клирънс, на високотемпературен материал FR4 Tg170 и със запълване на проходните отвори със смес от сребърен припой и епоксидна смола (доста скъпа операция и като материал и като процес - около 0.50$ на платка). Има елемнти и от дете страни и е температурно изравнена. Всяка платка е и фрезована за да може да се отчупи от панела, след като се налепи с компонентите. Това включва и електрически тест. Всяка поръчка има и чардж от около 500$ за тулинг.

mk912 не ме карай да се смея моля те на това, което са ти казали тези от Вирус за електрическия тест. В БГ просто няма платкаджийница, която да се нарече добра :) . Кои точно са тия Вирус в Пловдив. До преди 3-4 г. като бях още в БГ въобще не съм ги чувал - някоя от бившите платкаджийници в Пловдив се е прекръстила или са някаква нова компания и са почнали от нулата?
Цитат:
при 8 мила няма начин да не издънят 5-10%

Между другото само - IPC Class 3 стандарта допуска до 10% брак. Друг е въпроса, че ти това не трябва въобще да го виждаш и, че тоя стандарт вече е стар (за БГ ме съмнява да е стар :) ).

Пон Мар 30, 2009 11:39 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
тези ;
http://www.vrint-pcb.com/
някой има ли впечатление за работата им , 8мил гарантирано 6 за прототипи .

Вто Мар 31, 2009 9:55 am
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
... че тоя стандарт вече е стар (за БГ ме съмнява да е стар :) ).

мисля, че мога да изброя на пръсти (без да се налага да се събувам) хората, които са наясно с IPC.

то в софия няма 50м улица да отговаря на какъвто и да е стандарт (БДС, EN, ISO) по който и да е критерии - равнинност, равномерност, тротоари, шахти, маркировка, чистота, осветление и т.н. като се замисля, може и национално ниво да не можем да намерим 100м "еталонен" път.
боклука от софия го балираме и го караме в силистра. че на всичкото отгоре бойко напира да става кмет на държавата.
е, тогава може и IPC стандартите да му пречат :roll:

Вто Мар 31, 2009 12:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не знам какви платки проектирате, но на мен все още не ми се е налагало да слизам под 15mils за дебелина и под 10mils за разстояние. Даже понякога се чудя като видя шир потреба платки, при които спокойно може да се използват 15-20mils за дебелина на писти, а са използвани 8mils, че дори и по-тънки. За мен няма смисъл от гонене на граничните параметри на платкаджийницата. Обикновено доброто подреждане на елементите решава проблема с тънките писти. Та ми е интересно, Desert Leo ако може да сподели, в общи линии, какво представлява тази платка ?

За много добра платкаджийница преди време се говореше за тази в Скопие, Македония, била уж най-добрата на Балканския полуостров. Ако е за п-во ще е удачен вариант, близко, удобен интерфейс(език).

Вто Мар 31, 2009 2:42 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Не знам какви платки проектирате, но на мен все още не ми се е налагало да слизам под 15mils за дебелина и под 10mils за разстояние.

Хаха и как ще опроводиш един непретенциозен PIC на пич 0.5мм при това задание?

За BGA даже и не споменавам :)

Друг е въпроса, че много хора като знаят че платкаджията им прави 6мила писти и си дрънкат цялата платка на толкова. Което е лоша практика, но ако имаш читав пладкажия що пък не?

По темата - единствените които съм сигурен че могат това което Leo иска и съм ги пробвал в пройзводствен цикъл са в Русе. Иначе има много платкаджийници които могат да направят платки 200/200 микрона, но когато се опре до пройзводство.....

Абе някой няма ли вече проигран канал до Китай или Европа за не много големи количества (20-100бр.). Ама проигран разбирам - пращам това и това, плащам така и така, казвам му на фактурата да пише това и това и на митницата правя така и така.

Вто Мар 31, 2009 2:49 pm
Профил ICQ

Мнение 
¶ написа:
.... Даже понякога се чудя като видя шир потреба платки, при които спокойно може да се използват 15-20mils за дебелина на писти, а са използвани 8mils, че дори и по-тънки. За мен няма смисъл от гонене на граничните параметри на платкаджийницата.

Не само, че няма смисъл, но и често може да бъде вредно. По-тясна пътечка означава по-големи емисии на електромагнитни смущения, по-голям пад на напрежение, за захранващите шини да не говоря. Пък и защо трябва да се предизвиква дявола и да се увеличава вероятността за дефектна платка?

Вто Мар 31, 2009 3:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
На въпроса на Пирев: Платката е 52х32мм. Върху тази площ има GSM, GPS, проц. и още няколко чипа все QFN. Пасивностите, където може - 0402.

Не си умирам от кеф да работя в тези габарити, но ... който плаща поръчва музиката!
Колегите, които трябва машинно да насищат пратката вече изреваха на умряло заради Mini-USB конектора със стъпка 0,4мм :wink: , ама щом като тези елементи се поят на ръка - ще си настроят и те машините за това.

Русенската платкаджийница е едно на ръка. Тя става поне по заявеното в сайта им. Но не съм работил с тях. Чувал съм добри отзиви само.
Останалите - Микронци, Селектра, Он борд, Сириус и разни вируси + благоевградската ... не стават!

Имам един резервен вариант в Китай, но там говедото с което контактувам ми товари цената със задължителен електрически тест. А и с него не съм работил на практика.

Сега търся в Хонг-Конг. Там европейци са е...ли повече, отколкото в Мейнланда, та се надявам да не са толкова жълти :wink: :wink: :wink:

Искаше ми се да стъпя на проверена фабрика, но май ще се скача в батака със затворени очи.

Вто Мар 31, 2009 4:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами не използвам PIC със стъпка 0.5мм, използвам TQFP корпуси. Цецо ти какво си използвал във BGA корпус ?

Desert Leo, това http://www.pcb-pool.com/ppus/info_technique.html са ирландци, покриват твоите изисквания, имат малки серии, може да пробваш при тях.

Вто Мар 31, 2009 4:22 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Значи офертата е 2.30$ за платка (за 2500 бройки), която е 60 мм Х 25 мм, IPC Class 3, 2 Oz мед, двустранна, нищо особено - 10 милса писти и 10 мисла клирънс

ами това е х10 на цената която ще направиШ платката в китай, но щом може да залагаш тази цена и крайния клиент приема няма смисъл да се занимаваш с китайци, друг е въпроса че в УСА се правят повече прототипи и малки серии а всичко над 1000 бр е изнесено в китай, ти не забелязваш това но е най-вероятно да е така и с тези господа

Вто Мар 31, 2009 5:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
Ами не използвам PIC със стъпка 0.5мм, използвам TQFP корпуси. Цецо ти какво си използвал във BGA корпус ?.

E TQFP64 на каква стъпка е според теб? Поне на масовите пикове е точно 0.5мм.

Desert Leo написа:
Имам един резервен вариант в Китай, но там говедото с което контактувам ми товари цената със задължителен електрически тест.

Е ти без електрически тест ли ще рискуваш? 8O

Вто Мар 31, 2009 8:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
E TQFP64 на каква стъпка е според теб? Поне на масовите пикове е точно 0.5мм.

От чипа излизам с тънки писти, след което постепенно ги уголемявам до 15-20mils. Но това все още не е BGA, за което говореше и за което попитах какъв BGA чип си използвал напоследък :)

Както и да е, въпроса беше, че когато има възможност ( резистори, кондензатори, TQFP44 и т.н. ) използвам 15-20mils. Наскоро изгоря конектора на едно ICD2, сменихме го, обаче пистите към 6-8mils, при положение, че място има колкото искаш.

Вто Мар 31, 2009 8:49 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 43 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща