Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Как се ползва ICD-2 и MPLAB за дебъгване на PIC16? 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Как се ползва ICD-2 и MPLAB за дебъгване на PIC16?
Досега не ми се е налагало да ползвам дебъгер за PIC16/18.

Някак все намирах начин заобиколно да намеря къде е проблема, без да се занимавам с веригата от настройки за да ползвам хардуерния дебъгер.

В момента използвам MPLAB 8.10, CCS PICC v4.057, ICD2 на Olimex, и се боря с някакъв пик16/18, и не искам заобиколно да търся проблема в софта.

Сложил съм
Код:
#device ICD=TRUE
, зададен е правилно осцилатора, изключил съм code protection, нямам капацитети или пулъп-и по свързващия кабел, задавам в MPLAB за дебъгер ICD2, програмира си, но не иска да влезе в дебъг режим.

Изчетох няколко страници от хлепа, не намирам причина заради която не иска да работи.

Някой ползвал ли е дебъгера по описаните от мен условия, как е успявал да го подкара?

Пон Мар 30, 2009 6:29 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Каква ти е веригата на MCLR пина нa процесора ? Това е съществено.

Пон Мар 30, 2009 7:44 pm
Профил WWW

Мнение 
пулъп 10к

Пон Мар 30, 2009 9:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Когато стартира дебъг сесия, МПЛАБ очаква в някакво време да му отговори дебъгера, ако не му отговори съобщава за някаква грешка и до там. Предполагам, че нещо във веригата на MCLR го притеснява, след като се програмира вярно. На MCLR сложи 100нФ към маса и 47кОм към VCC, тази комбинация я слагам на всички PIC-ове, които са без външен Watch Dog и не съм имал проблем досега.

Пон Мар 30, 2009 10:19 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Пробвай следната конфигурация на MCLR.

Последна промяна maker_1 на Пон Ное 08, 2010 1:04 pm, променена общо 1 път

Пон Мар 30, 2009 10:27 pm
Профил

Мнение 
Какъв ти е конкретния пик? Не всички пикове имат вградена подръжка на ICD. Някои с по-малко изводи нямат, като има един "специален" пик, на който са му извели MCLR,PGD,PGC на отделни изводи и го водят ICD2 модул. Такъв е случаят с 16F6xx серията примерно. А ако ползваш ICDто като програматор нямаш проблем, но ако се опиташ да го ползваш като дебъгер дава грешка.

Вто Мар 31, 2009 9:02 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
А като не иска да се дебъгва, поне изпълнява ли програмата. Питам за да сме сигурни че кварца и процесора и всичко друго е наред

Вто Мар 31, 2009 10:40 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ако не си го конфигнал откъде да вземе такт, а нямаш външен кварц се програмира, но няма комуникация след това, щото няма кой да клати контролера.

Сря Апр 01, 2009 12:44 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Пирев, домързя да сменя резистора с посочената от теб стойност и да сложа капацитета.
Както винаги е било поблъсках си час два главата, подебъгвах си наум и всичко си дойде на място.
Значи пак да уточня че платката си работи коректно и всичко е на шест, софт който не забива се налива и работи нормалн, единствено чипа не влиза в дебъг, или самия дебъгер има някакъв проблем.
Днес в яда си купих от комет Пик Кит 3, за да пробвам с него. В пакета има някаква тестова платка с Пик18 и с тази платка влиза в дебъг, слагам моята платка с пик16 и нищо, та отказвам се, не ми се занимва.
Чипа е 16ф689.

Сря Апр 01, 2009 9:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Трябваше с последния ред да започнеш, сигурно не подозираш, но той е най-важния от всичко което си изпробвал, с изключение на дебъгването на ум :-)
PIC16F689 не поддържа debug, просто тази функционалност я няма заложена в този чип. По принцип PIC-овете с по-малко краци не поддържат debug, освен ако не си купиш специален такъв, който струва доста повече пари от нормалния. Все пак всичко е хубаво, когато завърши хубаво - сдобил си се с PICKit3, да почерпиш по този повод, че да не се повреди нещо :wink:

Сря Апр 01, 2009 10:43 pm
Профил WWW

Мнение 
Нито съм гледал пдф на проца нито в гугъл. само отворих прозорчето в МПЛАБ, където задавам процесора, и там след като го избера светят разни кръгчета в зелено, че тоя проц се поддържа от разните програматори и дебъгери,

И така приех че би трябвало да се дебъгва.

Но ти сега ме подтикваш да питам, за какво въобще светят тея кръгчета в зелено след като проца не става за дебъгване... или светят защото имало някакъв си скъп пик от дадената серия с който да си дебъгваш?

Сря Апр 01, 2009 10:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Най меродавно си е PDF документа. Това което си гледал в MPLAB е уж вярно, но понякога подвежда. Това че се изисква специален чип се разбира от ICE/ICD Headers, свети в зелено и пише AC162061(Required). Ако избереш чип, който си има вградена debug функция в ядрото, ICE/ICD Headers свети в червено, т.е. не ти трябва Headers. А бе малко глупаво е направено това в MPLAB.

Сря Апр 01, 2009 10:58 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]