|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 7:01 am
Как се правят платки в домашни условия?
| Автор |
Съобщение |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Реших да си правя прототипни платки в домашни условия с фотолак. Професионално качество (цени) нямам нужда, тъй като се уча и няма да продавам нищо на никого
Въпросът ми е свързан с живачните лампи. Видях, че има лампи ( http://www.mikimak.com/?function=detail&id=6875 ): "Живачна лампа 400W E40 Philips", както и такива без дросел, например "Живачна лампа 250W Е40 Narva без дросел".
Каква е разликата межу двата вида, т.е. тези "без дросел" и очевидно, другите които може би са с дросел (или може би нямат нужда от дросел)?
При всички случаи ли ми е необходим отделен дросел за живачна лампа (например http://www.mikimak.com/?function=detail&id=1679 )? Питам защото 2-та типа лампи са сравнително сравнително евтини, докато само посоченият дросел може да е 2пъти по-скъп от самата лампа и нещо много съмнително ми се струват нещата
Другият въпрос може ли да се вземе по-мощнта живачна лампа и да не се чупи стъкленото тяло (по което вероятно е нанесен вид UV филтър)? Дайте някакви препоръки как да си стъкмя UV лампа за целите ми?
Мерси
|
| Съб Мар 28, 2009 2:16 am |
|
 |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Какво не ти харесва на метода с принтера и ютията ? С фотолака цапането също е на лице а и има и някой тънкости ,но във форума достатъчно е изписано.
Живачните лампи се пускат винаги с фросел.Качествената лампа и дросел са скъпи.Ако ще чупиш балона - има много голяма вероятност да си изгориш необратимо очите при работа и да получиш трайна слепота.Помисли си.Има и трети номер - да ползваш няколко UV - луминисцентни пури.
|
| Съб Мар 28, 2009 10:35 am |
|
 |
|
syrax
Ранг: Новодошъл
|
а защо не пплзвате готови платки с фотопокритие  ) , през UV , после в натриева основа (препарат за почистване ВИКИ) и после в ферихлорид и имате перфектно качество за по малко от 30 мин 
|
| Съб Мар 28, 2009 12:12 pm |
|
 |
|
sukhoi
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Чет Авг 21, 2008 2:52 pm Мнения: 476 Местоположение: Пловдив
|
за да не се цапате с ферихлорида пробвайте с азотна киселина ...аз с нея ги ецвам (става за 15 мин.  )
а за метода с принтера чел съм в руски форуми че с фотохартия 333 става много добре
|
| Съб Мар 28, 2009 12:22 pm |
|
 |
|
perlsite
|
Нямам лазерен принтер, а само мастилоструен. Ако имах лазарен вероятно щях да пробвам първо този метод. Значи онези примерни лампи с/без дросел при всички положения пак трябва да минат през дросел за да запалят? Няма такива които да имат вграден? По отношение на вредното влияяние, точно за това мислех да не чупя стъкленото тяло и допълнително да си направя една метална кутия в която да монтирам всичко, а защо не и едни очила с UV защита да сложа.
Аз за това питам тук, защото прочетох над 20 теми в различни форуми и 2-3 от този, но така и не ми се избистри въпроса, как да стане това с UV лампта най-безопасно, бързо(просто) а и не на последно място евтино
Иначе честно казано не ми пречи цапането с фотолака, а и има една фирмичка за химически продукти... 1кг сух ферохлорид е 10лв, мисля, че видях в каталога им да имат и азотна киселина, която за сега смятам да не я използвам заради това, че е изключително силна, респективно опасна. С ферохлорида е една идея по-хуманна 
|
| Съб Мар 28, 2009 12:58 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
С фото лака - основния проблем е да нанесеш равномерно покритие (ако ползваш ракъв на спрей).Иначе аз ползвай преди години луминисцентни UV пури на Vito. Бяха по 2 лева бройката и ги ползвах в схема на свързване като стандартна луминисценка.Бях си направил конструкцията в един стар дървен сандък. Слагам платката с фотошаблона,затварям сандъка и пускам лампите.
|
| Съб Мар 28, 2009 4:06 pm |
|
 |
|
Иво
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 3:08 pm Мнения: 98 Местоположение: София
|
Аз лично си ги правя на лазерен принтер, но първите ми няколко опита бяха неуспешни. Ползвам HP LJ 4+, тонера е подходящ.
Най-добре стана с фотохартия ( гланцва ) за мастиленоструен принтер. Отпечатвам платката върху нея, залепвам я хубаво с ютия, като преди това почиствам много внимателно текстолите, дори го минавам с фина шкурка. След това го потапям във хладка вода и хартията сама се отделя перфектно от текстолите, като тонера си остава залепен.
Преди ги правих с фотолак ( positive 20 или нещо такова беше.. ) но е по-голяма занимавка, дори си направих ултравиолетова копиррама.
Друг метод е фоточувствителен ламинат, но не съм виждал по магазините. Като с positive 20, но ламинираш текстолита и става доста по-равномерно. Също с Positive лака от време на време имах случай да попаднат прашинки докато съхне и после на това място пада емулсията...
P.S. един лазерен принтер втора ръка HP LJ 5 е към 40-50 лв.... С едно пълнене на тонер ( 40 лв. ) изкарва към 6000 копия.
|
| Съб Мар 28, 2009 6:34 pm |
|
 |
|
ditronix
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 7:51 pm Мнения: 64 Местоположение: Провадия
|
Балона на лампата не трябва да се чупи-отделя се огромно количество озон и има риск от натравяне.Аз работя с 400W лампа,която ,естествено ,си е захранена през дросел.Осветявам за около 75-120 секунди в зависимост от дебелината на слоя лак.А азотната киселина не е толкова опасна,стига да се работи на проветриво и да не се вдишват изпаренията.С нея платките стават за броени минути и се работи еднакво добре и с двата метода-ютията и фотолака.Концентрацията я правя на око-отначало 50/50 вода и киселина,след това топвам парченце фолиран текстолит и наблюдавам реакцията.Не трябва да е много бурна,но видима.Ако се налага-добавям вода или киселина.
_________________ Не е важно кой си,а колко струваш.
|
| Съб Мар 28, 2009 7:27 pm |
|
 |
|
perlsite
|
Благодаря за мненията.
Вероятно ще мина на варианта с лазерен принтер, особено след като резултатите са горе-долу същите като качество  , обаче един HP Laser Jet 5 вървия около 170-200лв на старо.
Нов HP Laser Jet 1005 е по-евтин. Разбира се консумативите след това убиват:)
|
| Нед Мар 29, 2009 2:16 am |
|
 |
|
Иво
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 3:08 pm Мнения: 98 Местоположение: София
|
http://pcs.actabg.net/default.aspx?p=list&list=5
Даже и 4-ката ти върши същата работа. Като отидеш на място, предполагам, че цените ще са по-ниски. Аз лично миналата година взех от там LJ 5 за 55 лв.
|
| Нед Мар 29, 2009 6:00 pm |
|
 |
|
spas92
|
|
| Вто Мар 31, 2009 6:48 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Да, и аз му изнамерих цаката с ютията. За подложка ползвам парче от ламиниран паркет от долната страна. Печатя върху гланциран календар от към снимката. Става супер.
|
| Вто Мар 31, 2009 10:57 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Хората си купуват озонатори за целта ... кой те излъга че озона е отровен, напротив, озона е доста полезен, освен всичко друго избива доста микроби и отстранява миризми, да не говорим че от една такава лампа количеството отделен озон в никакъв случай не може да се нарече огромно.
|
| Сря Апр 01, 2009 12:07 am |
|
 |
|
goose
Ранг: Популярен
|
В страни от темата копирам едно мнение от друг форум тук заради озона:
Американската агенция за екологична защита публикува следните дефиниции за вредност на озон в зависимост от обемното съдържание при 8 часова дневна експозиция:
85:1000000000 - 104:1000000000 вредни за чувствителни групи
104:1000000000 - 105:1000000000 вредни
105:1000000000 - 404:1000000000 изключително вредни
http://www.epa.gov/air/ozonepollution/pdfs/20070711_proposal_fr.pdf
Други източници посочват и по-ниски концентрации за опасни...
Озонът е и един от най-опасните компоненти на летния градски смог и няма нищо общо със здравословната атмосфера. В някои страни се поставят тотални забрани за уличното движение, когато озонът достигне критично ниво. Полезният за здравето озон е само една здраво вкоренена и хилядократно преповтаряна фолклорна легенда, в която няма грам истина...
|
| Сря Апр 01, 2009 9:23 am |
|
 |
|
vesko_hard
Регистриран на: Сря Фев 08, 2006 3:32 pm Мнения: 253 Местоположение: Благоевград
|
Да се изкажа и аз малко в стил Безумни идеи
До колкото имам наблюдения мастилата на мастилено-стуйните принтери се разтварят във вода. Идеята е ако има някой който се занимава с принтери е по-навътре в нещата да сподели дали има принтери с мастила които са водоустойчиви(и съответно на приемлива цена). Ако има такива може да се пробва да се преработи механиката на принтера , по-точно да се направи почти нова която да подва текстолита и да се печати директно върху него. Няма да е лесна задачата но не е и невъзможна. Та всичко зависи от това дали има принтери с подходящи мастила. Според повърхностните ми наблюдения: лакове, мастила, бои и други подобни които не са водоразтворими стават в повечето случай за работа с железен трихлорид.
|
| Сря Апр 01, 2009 9:51 am |
|
|