Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Бърз въпрос за IRF740 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Бърз въпрос за IRF740
Бърз въпрос за IRF740: Подходящ ли е за управление на лампи миньонки 25W и мога ли да управлявам гейта директно от порта на PIC микроконтролер ?

Вто Мар 24, 2009 12:13 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Поправете ме, ако греша, но мисля, че всеки MOSFET може да се клати директно с пина на контролера. Проблема е, че гейта има капацитет и докато се насити (или както се казва там) със слабия ток от контролера, и съответно отпуши транзистора, минава доста време.

Вто Мар 24, 2009 2:10 am
Профил
Аватар

Мнение 
Грешиш - не всеки MOSFET може да се клати директно с пина на контролера. И не само заради капацитета на гейта, а и с друг параметър трябва да се събразиш: Gate Treshold Voltage.
IRF740 може и да светне миньонката, но е препоръчително поне един транзистор да се сложи между него и контролера. Не случайно хората са измислили Power MOSFET Drivers.

Вто Мар 24, 2009 2:40 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Зависи от товароспособността на крачето на контролера и от честотата с която ще включваш/изключваш транзистора. Ако ще го включваш/изключваш с ниска честота ( примерно < 100Hz ) можеш да сложиш последователно на гейта един резистор от 100 Ом и да го палиш директно от крачето. Резистора ще защити крачето от късо съединение. Ugs(th) е от 2 до 4V, така че ще се запали от нивото на логическата единица на контролера. Например IRF640 има 1.16nF капацитет на гейта, с последователен резистор от 100 Ом няма проблем да се запали от PIC18F4455; капацитета на IRF740 e 1.4nF, така че ще можеш на ниска честота да го управляваш.

Вто Мар 24, 2009 4:33 am
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Аз съм управлявал с 16F88 IRF830 през 10кОм резистор (сега ако ме питат, не мога да кажа защо такъв резистор съм сложил, явно по инерция от биполярните :) ). Управлявах една миньонка без проблеми със ШИМ.

Вто Мар 24, 2009 9:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
Gogo написа:
Грешиш - не всеки MOSFET може да се клати директно с пина на контролера. И не само заради капацитета на гейта, а и с друг параметър трябва да се събразиш: Gate Treshold Voltage.
IRF740 може и да светне миньонката, но е препоръчително поне един транзистор да се сложи между него и контролера. Не случайно хората са измислили Power MOSFET Drivers.

Ами един кондензатор какво го грее тока, с който се зарежда? :? Нали това му е смисъла - конвертира напрежение в ток?

Вто Мар 24, 2009 11:20 am
Профил

Мнение 
ОК - благодаря за мненията. Мисля да се подсигуря и да бодна по едно BC337 на гейтовете.

Поздрави на всички !

Вто Мар 24, 2009 1:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Ами един кондензатор какво го грее тока, с който се зарежда? :? Нали това му е смисъла - конвертира напрежение в ток?

В стационарно състояние тока през гейта е почти нулев, проблема е в момента на включване и изключване, колкото е по-мощен транзистора, толкова по-голяма капацитет има на гейта, съответно толкова по-голям стартов ток трябва за да се разреди или зареди. Ако не можеш да осигуриш мощен импулс за отпушването на транзистора, капацитета на гейта ще се зареди по-бавно до напрежението на отпушване, което води да бавно преминаване на транзистора от запушено състояние, през режим на усилване до отпушено състояние. Ако товара е голям това ще доведе до отделяне на големи топллинни загуби, когато транзистора се превключва. Затова трябва да се осигури голям ток при отпушването/запушването, за да може транзистора със скок да преминава от отпушено в запушено състояние и обратно. Например два MOSFET-а на фирма Международни токоизправители, вързани в паралел, мисля всеки един по 260А, виждат зор да се отпушат с гейт-драйвер с максимален изходен ток 2А при честота на превключване 40kHz. Гейтовете им се зареждат за около 2us.

Вто Мар 24, 2009 1:26 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Иво написа:
ОК - благодаря за мненията. Мисля да се подсигуря и да бодна по едно BC337 на гейтовете.

Поздрави на всички !

По добре им бодни по един транзистор защото неопходимото прагово зависи и от дрейновия ток които искаш да мине.За конкретния транзистор
за 10А ти трябва около 6 V Гейт-Сорс. 2-4 V е дефинирано при 250 uA дрейнов ток.

Вто Мар 24, 2009 10:31 pm
Профил

Мнение !
a_stankov написа:

По добре им бодни по един транзистор защото неопходимото прагово зависи и от дрейновия ток които искаш да мине.За конкретния транзистор
за 10А ти трябва около 6 V Гейт-Сорс. 2-4 V е дефинирано при 250 uA дрейнов ток.

Абе зависи си от транзистора, може да не може да мине и с 1 :)
Повечето полеви транзистори се отпушват напълно над 7V, добре е да се чете даташеет на транзистора преди да се бодне директно :!:
Този транзистор специално не става директно, между 4-7V на гейта е в режим на усилване и си трябва поне 9-10 V за да е напълно отпушен. Така че без 2 транзистора няма да мине :)

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Мар 25, 2009 12:15 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал

Мнение 
А защо не пробваш вместо IRF740 с IRL640 или кой да е от IRL серията който те удовлетворява за U /I трешхолда е мин 1 макс 2 волта

Сря Мар 25, 2009 9:33 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Пирев го обясни най-добре.

Сря Мар 25, 2009 12:07 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]