Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Защо изгаря една писта? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Грешиш относно охлаждането. Писта върху платка не се охлажда по-добре от свободен проводник. От едната страна е платката, която е добър изолатор, а от другата е солдермаската, която е още по-добър.

Съб Мар 21, 2009 7:42 pm
Профил WWW

Мнение 
Syrius-B написа:
Грешиш относно охлаждането. Писта върху платка не се охлажда по-добре от свободен проводник. От едната страна е платката, която е добър изолатор, а от другата е солдермаската, която е още по-добър.

Да ама не! Изолатор на ток но не и на топлина - въздухът е много по-добър изолатор, да не говорим ,че електричарските жици са и с пластмаса отгоре.
Проблема най-вероятно е механичен - пистата се пука от близкия болт или при рязането на платката, или при завиването на болта отверката понякога драска пистата, или става някакаво късо (на снимката не се вижда къде свършва другия нагорял край). И е абсурд това изгаряне да е от 1амп - поне 10 и нагоре трябва да са. Имал съм случай когато писта с нарушена солдермаска корозира и се прекъсва, но тогава около мястото се образува "зелен камък".
А Бонго2 си е прав - да се твърди че дебелата писта гори преди тънката си е изцепка отвсякъде. А и цеков е правил експерименти и го е доказал - какво има да се спори с формули? Пък и формулите това ще покажат - дебелата писта освен ,че отделя по-малко топлина (на единица дължина) има и много по-голяма охлаждаща площ. Но това при равни условия. На практика при метализацията може върху тънката да е останал повече калай , но това вече променя сечението, а и със сигурност няма връзка с конкретния случай.

Съб Мар 21, 2009 8:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дерзайте деца! Бай ви Бонго от 10-на години се занимава най-вече с ремонти и обикновено докато види платката казва къде е повредата. Разбира се това не се отнася за частична фотография на НЛО.

P.S.: преименувах се на bongo_x2 щото ме досрамя да стигна до титлата "бог" в нещо което не съм такъв. Попрочетете из "Администрация" за да разберете защо.
Обаче след като никой друг не го е срам: вече сериозно се замислих да не изоставям стария си ник който ми харесваше...

Нед Мар 22, 2009 2:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
И според мен говорим за прост механичен проблем. Нещо е нарушило целостта на пистата. Аз залагам на фрезоването - лудост е да пускаш писта толкова близо до ръба на платакта. 3 мм са задължително, 5 мм си е една добра сигурност.

Нед Мар 22, 2009 2:03 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Syrius-B написа:

"Стъкло...текстолит" Сам си отговори къде бъркаш.

Пон Мар 23, 2009 9:37 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3