Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Търся оптрони за галванична изолация на цифрова комуникация 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Търся оптрони за галванична изолация на цифрова комуникация
Задължително SMD.
Скорстта на трансфер се ограничава от други елементи до 200kbit/s, а реалната ще е и по-малка, но масово разпространените или са по-бавни или на границата.
Намерих във Футурел HCPL0600 за 2лв. парчето, но те са за скорости на трансфер над 10 пъти по-високи от моята, та ми се струва, че с топ ще трепя мухи. Освен това, вътре на изхода не е фототранзистор, а логика със захранване 4.5-5.5V, а на мен ми се иска да бачкам на 3.3V.
Бройката не е голяма - на първо време 30-на бройки с опция за още, но не повече от 300 общо.
Единични бройки и ролки не ми вършат работа. Сертификация няма да има.

Сря Мар 18, 2009 9:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Много е важно каква точно ти е комуникацията. Защото ако е синхронна... за тия 200кбит ще ти трябват 10 мбита оптрони.

Ако е асинхронна е по лесно.

Аз ако съм на теб, слагам 10мбита оптрони от Футурел и не го мисля. Другия вариант е да си поръчаш от някъде точно каквито ти харесват, но цената вероятно ще мине Футурелските.

Сря Мар 18, 2009 10:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Асинхронна е. Кото гледам колко хора са прочели темата - надежда да открия случайно нещо по-подходящо няма.

Пет Мар 20, 2009 10:44 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами то проблема с оптроните е ясен. На склад в БГ се държат ограничени количества и то масови серии. Ти искаш нещо малко по специфично.

Ограничено количество хора ползват оптрони, а питаш ли ме мен като винаги мисля за изолация от 5КV? Там пък асортимента е тотално окастрен :)

Аз лично винаги когато се налага да развържа нещо по-бързичко от 100Кб, слагам "цифрови" оптрони, т.е. тия с логиката вътре. Фронтовете са си фронтове, абе работи се по комфортно.

Всъщност от как открих ADUM -ките почти не ползвам оптрони :) Цената е по-друга, но и главоболия - никакви. Лепиш и забравяш.

Всъщност не съм гледал колко струват тези които си харесал във Футурел, но проверили ли при Панчо ADUM какви има и на каква цена? Да не се окаже, че си струва (работят си на 3V и/или 5V)?

Пет Мар 20, 2009 10:50 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
ADUM съм ги гледал преди, а сега просто не се сетих за тях. Като цена един 3-канален ADUM ще излезе дори по-евтино от 3 Футурелски оптрона за по 2.05лв. А 3-волтовото захранване е допълнителен +. Ама като знам как се работи с AD...
Ако е вярно инфото на сайта на К1, имат единични бройки, а след седмица може и това да го няма. Следваща доставка - когато някой поръча 500 бр.
Футурел ще са.
Твоето направление си изисква изолацията - няма как иначе.
А аз просто искам галванично да изолирам OBD интерфейс - CMOS 5V между ISO драйвера и FT232R.
То не е задължително, но ... за всеки случай.

Пет Мар 20, 2009 12:57 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
И аз ползвам ADUM-ските, от тогава не съм се оглеждал за друго, пускаш и забравяш :).

Пет Мар 20, 2009 1:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Значи по принцип с тези изолатори не съм имал абсолютно никакви проблеми. Ползвам ги активно от около 3 години. Купувам ги от Панчо, на партиди по 50тина бр. досега винаги ми ги е доставял до максимум 2-3 седмици. Като имаш предвид че аз ползвам по екзотичната 5КВ версия и тях ги няма на склад. А и не съм убеден, че Футурел са по надежден доставчик от К1. Там съм имал големи ядове да получа нещо което е "било" на склад.

Хубавото е че освен това ги има при почти всички каталожни доставчици (Farnell, Digikey и пр.). Вярно цената е малко по висока, но при количества над 100бр. става пренебрежима разликата. А в крайна сметка винаги можеш да вземш 5 бр. ако ти потрябват при това за 3 дни (Farnell), това е важното щото аз често изпадам в подобни ситуации и цената е най-малкия проблем тогава.

Другото хубаво е че той си се държи като цифров чип. Имаш вход и изход - не мислиш за колекторни токове, товар, базови токоносители и пр. щуротии. Пускаш от едната страна данни и събираш от другата. Консумацията според мен е по ниска сравнено с оптрон на същата скорост.

5Кв версията съм я пробвал на 5КВ. Издържа си ги.

Като капак на всичко TI също се намесиха в тоя бранш и пуснаха пин-то-пин чипове, само че с капацитивна карантия вътре (не съм сигурен в последното). Лошото е че нямат високоволтови серии, но на теб предполагам че ще ти свършат работа. И цената там май пак е много конкурентна.

Въобще какво да ти кажа - не искам да те агитирам, ама вземи и пробвай.

Пет Мар 20, 2009 1:15 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]