Аз скоро си взех станция от тука -
http://gsmalfacom.hit.bg/Oferta/oborudv ... erviz1.htm
варианта със цифрова индикация и поялник. Основната разлика е, че тук няма помпа. Въздуха идва от малка турбинка в самата дръжка. Мерих температурата на изхода, и ако индикатора показва 150 градуса, термометъра показва 170, но и термометъра е някакъв китайски с термодвойка, така че не се знае кое е по-вярно. Общо взето поддържа температурата стабилна.
Има разни глезотии, като рид ампула в ръкохватката и магнит в поставката. И като я оставиш автоматично спира подгряването, също при изключване винаги спира нагревателя и остава само на вентилатор, докато падне до 50-60 градуса температурата и тогава се изключва.
Както каза някой по-горе поялника не струва, или поне тоя на мен който ми се беше паднал. Има обратна връзка, индикации и показва 350 градуса примерно. Ама явно поради много лош термо контакт между човката и датчика/нагревателя и никаква инертност. В момента в който пипна нещо човката ведната изстива, но идикатора си показва 350.
Странното е, че имам познати със абсолутно идентично изглеждащи китайски поялници, които работят доста добре. Така и не успях да разбера какъв беше проблема на моя. В крайна сметка си взех само поялник от станция Solomon SL20 за около 20 лв от КЕТ електроникс, който присадих към тази станция. Оказа се, че повечето китайски поялници са с 40-50W нагревател на 24V и К Type термодвойка за обратна връзка. Така че присаждането на друг поялник е въпрос на смяна на кабела/куплунга само. С този поялник вече се работи съвсем прилично, пак има някаква разлика в температурата сравнено с термометъра но температурата е стабилна и се запоява добре.
В София в този магазин cellphone-bg (на К.Величков, близо до Сливница) ходих веднъж и има доста разновидности на китайски станции, поялници, човки, флюси, пинсети и др. на прилични цени - марка Ya Xun. Вярно, сайта им е супер идиотски с тази регистрация, която и аз се отказах да направя, но като опреш да си купиш нещо няма много избор.