|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:35 am
Дайте съвет какви микроконтролери да уча
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Абе няма да замине... Просто freescale са много напред в някои неща и честно казано очаквах да загазят. Не може да се изхвърляш толкова (в добрия смисъл на думата) и да не финишираш с парите.
Значи, повечето компании правят една фамилия по 10-на години. Примерно Атмел с техните SAM или NXP с LPC-та, колко години са моткат и то нищо особено като периферия а пък ядрото не е тяхно.
Само една малка част от компаниите се изхвърлят от време на време с един или два чипа дето са по-сложни и по-съвременни.
Докато Freescale пускат цели фамилии с Gigabit, Hi-speed USB, DDR-и и квото се сетиш. И то ги пускат на ниски цени...
С две думи вкарват много развой, много технологии и практически изпреварват времето си и най-лошото изпреварват масовия пазар. Нормално е да го отнесат за съжаление... Но дано да устискат де, иначе ще бъде голяма загуба за много хора...
|
| Сря Мар 11, 2009 9:48 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Хъм, никой не казва, че след 2 години няма да има ColdFire на пазара. Но може би няма да се казва Freescale. И това тичане две обиколки напред за което говори миро ще бъде стопирано. Освен това очаквам отношението им към "дребния" потребител да се промени. Много други фирми вече го направиха - Philips(NXP), ST, Renesas. Време е TI и Motorola също да слязат на земята. Ако искат да оцелеят де. Не знам за вас, ама аз бях придобил алергия към фирми пъчещи се с автоиндустрилния си пазар.
Макар, че единственото сигурно е, че нищо не е сигурно. Ако някой преди 2 години ми беше казал, че Freescale ще са заплашени от банкрут щях да му се изсмея. Сериозните катаклизми не трябва да се изключват.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Мар 12, 2009 11:17 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Не знам за другите, но аз не съм имал проблем да получа каквото ми трябва
от Motorola, после и от Freescale. С TI съм имал по-малко контакти и опитът ми
с тях не е толкова добър (без приятел в щатите нямаше да мога да получа
процесор навреме, скъп бил за безплатна мостра да ми дадат, но пък в
замяна на това не могли в момента да ми продадат нито един).
Това движение пред другите няма признаци на спиране засега и слава
богу. То прави от Freescale това, което са. Ако правиш нови
продукти гледайки какво се търси си осъден да следваш другите, дето
търсят. За да изпревариш търсенето - и да предизвикаш ново такова - трябва
да правиш неща, които другите нямат; и понеже са нови и непознати, част
от тях просто заминава в кошчето.
Такава е цената на прогреса - благодарение на който имаме процесори
днес във вида и многообразието, в което ги имаме. Спре ли прогресът,
всичко спира (не за един ден, но не и за много години).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Мар 12, 2009 11:33 am |
|
 |
|
Цецо
|
Само дето прогрес се прави с ..... пари.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Мар 12, 2009 1:30 pm |
|
 |
|
sthx
|
Toва е идея - да взема да планирам 1000$ другия месец за моторолски процесори, та да не спира прогреса.
Freescale не е задължително да си сменя името при продажба. Те се отделиха от Моторола с това име , сега са собственост на някакъв фонд, догодина може да са собственост пък на друг фонд. БТК колко пъти си сменя собствениците? Името Burr Brown макар и под шапката на TI продължава да съществува.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Мар 12, 2009 2:06 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Бая научно-пИпИлярни филми сте изгледали напоследък  Няма незаменими фирми и хора, и ГМ го вадеха най-голям автомобило производител в света, но и те изядоха дръвцето ( още не е обявено официално фалита им, но е ясно, че лапнаха плувката ) , та какво остава за Freescale. Ако опрат до фалиране, никой няма да ги спаси.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Чет Мар 12, 2009 2:47 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ако фалират, работата е наистина зле; но те не са толкова големи, че никой
да не може да ги купи (както GM), и имат водещи продукти, заради което все
ще се намери кой да поиска да ги купи (за разлика от GM).
Мои преки конкуренти в ядрения бранш току ги купува някой - последно EG&G -
и продължават да карат на загуба с десетилетия.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Мар 12, 2009 4:07 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не тук никой не говори за изчезването на 68k архитектурата като чипове.
По скоро за промяна на акционерите. А това може да е за добре .... а може и да е зле. Не един са примерите как след като името на дадена фирма се смени, изведнъж и продуктите и почват да миришат лошо. Щото идват нови собственици, те си ръгат техния мениджмънт, който може да има малко по - други разбирания. Например - не е важно кво продавам, важното е да го продавам по много. И току виж после се пръкнали фирми от сорта на Freechip/Microscale.
|
| Чет Мар 12, 2009 5:33 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
С водещата си гама PIC68, PIC69 i PIC71.
|
| Пет Мар 13, 2009 3:08 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Офтопик
ама щото е последната тема в която се споменава мръсната думичка "PIC": днес колегата ми дава алармата на мотора си и ми казва да и хвърля един поглед и възможно ли е тя да му е изтощила през нощта акумулатора. При отварянето изтекоха около 50гр вода и вътре имаше варовикови отлагания - топнах я в смес от оцет и лимонтозо  . Имаше и един PIC16 петдесет и нещо си. След чистката животното проработи но без приемника за дистанционното който бе тотално корозирал.
|
| Съб Мар 14, 2009 12:53 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Офтопик
След лимонтозото и оцета оставаше и да не корозира
Приемници за дистанционно да искаш 10 кинта и си готов, има точно 4 важни извода, антенен вход 2 за захранване и цифров изход който отива най верятно в омразния PIC
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Мар 14, 2009 10:33 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Офтопик
Цък Пламене, пусни някоя стара платка в подобна смес и ще разбереш за какво говоря. После душ, продухване, спирт, продухване и някой по-такъв спрей. Четката за зъби върши отлична работа. Тук повредите ми се дължат главно на вода и влага: пробиви между пътечки, корозия. Досега ако не броим "неотстранимите" повреди съм сменил един ценер в захранване през кондензатор, един BC337 на когото явно бяха надценили възможностите и някой-друг "филтърен" резистор или варистор. И ме носят на ръце - сладка работа са ремонтите в "Занзибар"  .
За съжаление куриерът ще ме обръсне почти 5х10 лева пък и устройството не струва - след такъв варовик... Да си купува ново.
|
| Съб Мар 14, 2009 3:35 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Офтопик
Какъв е тоя куриер 5х10 , 20 кинта е до 2 кила с обикновенна поща до цял свят на български пощи недей така
Караш някой да ти го купи и го пращаш все ще се намери кой, и го обръсни него за 50 кинта после 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Мар 14, 2009 4:17 pm |
|
|