Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
GSM/GPRS модем - избор. 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение GSM/GPRS модем - избор.
Темата я дъвкахме преди известно време, но беше отдавна... Та да се ориентирам какво е актуалното състояние на нещата :) Siemens, WaveCom или Telit: как е всеки от тях като стабилност, документация, бъгове... тн ?.... Само с Телит съм работил преди време и нямам добри впечатления.

Чет Мар 12, 2009 11:10 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ми Сименс имат много добра документация, не знам дали се разпространява свободно обаче.
Sagem също правят модули, за тях съм сигурен че документацията иде едва след NDA, но как е откъм подробност.... не знам.

Чет Мар 12, 2009 6:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Какви точно са ти лошите впечатления от Телит? Аз бачкам с тях вече 2 г. и засега нямам абсолютно никакви забележки - вършат си ми идеална работа :) . Ползвам 862 модела.

Чет Мар 12, 2009 7:30 pm
Профил

Мнение 
аз пък търкалям 864 във всичките му модификации... Има си много "особености" меко казано, но като цяло бачка.

Може и да има по-съвършени модеми от телетата, но винаги има един проблем с цената. Ако някой ми предложи по-евтино решение аз бих се замислил много сериозно, па дори и да е по-калпаво...

Чет Мар 12, 2009 8:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Може и да има по-съвършени модеми от телетата, но винаги има един проблем с цената. Ако някой ми предложи по-евтино решение аз бих се замислил много сериозно, па дори и да е по-калпаво...

Цена на GM862 в Eлектронинвест ~ 150 lw
TC65i в Комет - ~ 40 E.

Или аз греша нещо ? 8O

Пет Мар 13, 2009 12:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
setoy написа:
miro_atc написа:

Цена на GM862 в Eлектронинвест ~ 150 lw
TC65i в Комет - ~ 40 E.

Или аз греша нещо ? 8O

При количество цената на 864 пада под 40Е... При мен по-точно изискванията са:
1) Ниска цена за количество
2) Малък размер, реално имаме някъде 40х40х3мм и даже в момента имаме лееекички проблеми с кутията...
3) Сертификати и другите му простотии да са наред (за това не мога да избирам нонаме чина шит...)

Иначе, да.. Siemens имат много читави модули и съм се заглеждал... И ако не се лъжа могат лесно да бъдат намерени у нас, така че за любители или за продукти с малки сериии може би са най-доброто решение! Просто в моя случай цената на дребно или доставка не е от значение... Ако трябва колегите ще отскочат и до луната ;-)

Може би единствения проблем със Сиеменс е че май нещо спряха тоя бизнес. Те май и Wavecom продадоха завода си или кво беше не си спомням. Изобщо не е ясно кой ще прави занапред модули. И не знам как да се ориентира човек.... А пък веднъж вече се опарихме с едни корейци (CMCS) тъкмо направихме прототипче и те хоп ни пращат предупреждение че спират производството. Кеф :-)

Пет Мар 13, 2009 12:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз използвам Телит - GE863-GPS, GE864-PY. Тези дни научих, че излиза и GE865-QUAD с по-малки размери от 864.
За да не звучи като реклама, защото мнозина тук знаят, че работя в Електронинвест, ще кажа, че не съм ограничен в избора на GSM-модули. Пробвал съм модулите на Телтоника - вероятно световно неизвестна фирма с доста евтини и малогабаритни модули особено TM-1. Но не ме кефят! Работата е там, че аз управлявам мадула чрез Питонски скриптове и с дори с дуло опряно на челото :wink: няма да се откажа от това и да използвам външен контролер и само АТ-команди.

Пет Мар 13, 2009 9:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Бях пропуснал това за Сименс 8O Сега вече техните модули се произвеждат от http://www.cinterion.com/home.html явно. Не знам дали е за добро или...

Серията може би няма да е много малка. С Телит имах много проблеми, за част от които съм споменавал тук ;) Скритовете са хубаво нещо, но не са нещо уникално. Като гледам, Сименсовските модули имат Java. За WaveCom никой нищо не спомена, а знам че има хора, които работят с тях

Съб Мар 14, 2009 5:24 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
Скритовете са хубаво нещо, но не са нещо уникално

Не казвам, че са уникални. Просто улесняват много в сравнение с използването само на АТ-команди.

Колегите, които работят със Сименс да споделят предимствата на Джавата. Интересно ми е да направя сравнение.

Съб Мар 14, 2009 6:58 pm
Профил

Мнение 
Desert Leo написа:
Не казвам, че са уникални. Просто улесняват много в сравнение с използването само на АТ-команди.

Проблемът с АТ-командите е само докато се "обвият" в по-човешкo АPI. Всъщност това "само" ми утрепа 2-3 месеца ;-)

Идеята за скриптове не е лоша, обаче Питон и Джава са много тежки, а пък ти дават само базова функционалност.Особено за питона отзивите от колеги са точно на 180 градуса от тия на Leo.
Предполагам много зависи от това което правиш, оплакванията които съм чувал са по отношение на многозадачност. Имаш серийни интерфейси, i2C, самия GSM, пинове едно-друго и всичко това трябва да го бачкаш с неблокиращи функции. Другият проблем на питона е, че е страшно тромова. Колегите правеха някакво не много сложно криптиране и накрая изнесоха данните навън едно 8-бит контролерче да ги криптира... Това е просто смешно - да удушаваш АРМ9 с питон и за повече "мощ" да ползваш 8-бит ....

Съб Мар 14, 2009 9:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Съгласен съм Миро.
АТ-командите и твоето АПИ и питонските модули трабва да се съобразяват със стека.
Те са с по-нисък приоритет с всички произтичащи последствия от това.
Точно за това Телит препоръчват да не се разглежда модула като платформа за обща употреба и функционалността да се съобразява със вътрешните задачи с по-висок приоритет.
Многозадачност с Телит няма да постигнеш - просто той не е за това. Тук изключвам GE863-PRO3 в който има отделен Атмелски ARM9.
Няма прекъсвания, а SPI и I2C са софтуерни и стека може да прекъсне трансфера по всяко време. А и този трансфер е смешно бавен. Това си е сериозен недостатък, но той си е описан в документацията.

Аз използвам модула за приемане на данни от GPS и предаване през GPRS или SMS, приемане на команди със SMS и тем подобни. За това тези модули с питонския интерпретатор са перфектни.
Имам 2МВ флаш в която си буферирам данните като текстови файлове.
Първия сериен канал ми работи на 115200 бода през USB към компа, а с втория комуникирам с GPS на 9600.
Серийните интерфейси имат достатъчно дълбоки буфери: 2-4К.
Питона поддържа два парсера на АТ-команди MDM и MDM2, което позволява еднвременно трансфер през GPRS и SMS.
А обработката на стрингове е направо перфектна.
Както виждаш - има и преимущества, но има и недостатъци.
Затова питам за отзиви за другите модули.

В Телитите (863 и 864) се използва Инфинеонски процесор с ядро С166.
ARM9 има само в PRO3.

За криптиране можи да се използва MD5 модула, но не съм го пробвал.

Нед Мар 15, 2009 9:56 am
Профил

Мнение 
Според мен просто са избрали неподходящ скрипт (език). Мисля си че нещо от сорта на TCL или Lua би дало много по-добри резултати. Първо са по-леки и по-пъргави, второ позволяват прилична многозадачност. Но никой не ме пита ;-)

Така или иначе аз вече се преборих с АТ-командите и нямам проблем нито с многозадачности, нито скорости. Всъщност имам малки проблеми, но заради Телит. Гадовете още не са си имплементирали всичко на различните модули. Примерно GC864 все още не поддържа мултисокети или дори пращане/получаване през АТ-команди. Ей това много ме бърка... и практически ме вързва като отворя сокет да не правя нищо друго с телето.
Иначе предимството на АТ-командите е, че са универсални. Утре ако ни хареса друг модул, ще бием шута на телетата. Докато с питона си вързан за опашката ;-)

Нед Мар 15, 2009 11:43 am
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
... Примерно GC864 все още не поддържа мултисокети или дори пращане/получаване през АТ-команди. Ей това много ме бърка... и практически ме вързва като отворя сокет да не правя нищо друго с телето. ..

В това нещо хич, ама хич не съм убеден...

Нед Мар 15, 2009 12:17 pm
Профил ICQ

Мнение 
bateAz написа:
miro_atc написа:
... Примерно GC864 все още не поддържа мултисокети или дори пращане/получаване през АТ-команди. Ей това много ме бърка... и практически ме вързва като отворя сокет да не правя нищо друго с телето. ..

В това нещо хич, ама хич не съм убеден...

Пред мен имам:
Код:
AT+GMI  Telit   OK
AT+GMM  GC864-QUAD   OK
AT+GMR  07.02.204   OK

Въпросният модул игнорира тотално <connMode> параметъра на AT#SD. каквото и да му даваш, той си отговаря с "CONNECT" и си влиза в online mode...
Мъчил съм го след това да изляза с "+++" и да продължа само с AT#SI + AT#SRECV, AT#SSEND... И така не става. Някои команди като #SCFGEXT пък изобщо не ги разпознава...

Всички тия неща си бачкат на последните фърмуери на GE864, само на GC-то не... Сега ако ти имаш някакъв по-нов фърмуер кажи, но с 07.02.204 не става...

едит: не съм пробвал CMUX, така може и да се излъжи... но сега не ми се губи време за подобни експерименти.

Нед Мар 15, 2009 1:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Точно с CMUX работя, въпреки, че Телитският е поорязан, на него става. Пускаш си един виртуален канал за GPRS и имаш още 2 за SMS, проверки на мрежата и т.н. - каквото си искаш. Само дето не можеш да подкараш повече от една GPRS конекция - multysock така не става.
А при активен CMUX също +++ не работи. Но това си го пише.

Нед Мар 15, 2009 1:45 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща