|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:32 am
Дайте съвет какви микроконтролери да уча
| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Според мен най-добре да седне да учи програмируемите логики.  Първо там е бъдещето, второ, ако си способен сам да си сглобиш процесор, няма нужда да учиш специално някакви конкретни ядра.
|
| Пон Мар 09, 2009 4:51 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да бе ако контролера се състои само от ядрото.  Я да те видя що за логика ще ти трябва за да напъхаш вътре едно ARM ядро + USB + Ethernet + 2-3 серийни интерфейса + .... абе вземи кой да е съвременен контролер за около 10$ и се пробвай да синтезираш всичко де що е вътре в една логика. Да видим що за Virtex ще ти е необходим, колко ще струва, колко ще е голям и колко ще харчи  А ако пробваш да напъхаш вътре и няколко АЦП-та? Що за чудна форма на силиция ще ти трябва?
Логиката няма шанс да измести контролерите, по простата причина, че е .... проста логика.  Човека пита за микрконтролери, не за процесори.
Не го обърквайте излишно. Явно има елементарното начало, щом се е сблъсквал вече с по-прости контролери. Предвид това, че 32 битовите контролери вече са на примамливи цени, да хваща нещо я ARM, я ColdFire и да си действа.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 09, 2009 6:29 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
"Ученето" на нова платформа има няколко елемента:
- нова среда за разработка ( или поне нов процесор на извесна вече среда, пример: IAR )
това обикновено не е много сложно;
- ново ядро. Ако пишеш на C, средата прави "почти" всичко вместо тебе;
- нова периферия, адресни пространства. Е тук вече е голямата играчка. Пример: ARM на 2 различни производителя.
Ако нямаш готови библиотеки за вършене на елементарните неща, зор ще видиш.
Та това е. Учи се как да се оправяш с периферията, как да търсиш и намираш информацията, която ти трябва. Оттам нататък е хамалогия 
|
| Пон Мар 09, 2009 7:49 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Към автора на темата: вземи учи AK-47. За толкова години не е мръднал.
П.С. Отново имам кирливица, урааа!
|
| Вто Мар 10, 2009 2:55 am |
|
 |
|
Цецо
|
Както казах, четете икономически новини като си избирате платформа за проект:
http://online.wsj.com/public/resources/ ... 90309.html
Забележете кой се мъдри на 11 място.... При това забележете сумата на загубите - по голяма от тази на Crysler и от един порядък с тази на GM и Ford..... Което не е чудно де, предвид това че половината продукция на Freescale е точно за тези компании.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Мар 11, 2009 2:49 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, къде видя в тая таблица загуби бе - има графа дълг, ама такава за загуби няма. А едното няма нищо общо с другото или поне връзката не е толкова явна  .
|
| Сря Мар 11, 2009 3:20 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Що не пробваш с Renesas?
|
| Сря Мар 11, 2009 3:42 pm |
|
 |
|
Цецо
|
@Dimitar
Прав си, взимам си бележка, дългове са. Ама това не променя много тенденцията нали, въпрос на счетоводни хватки. Пък и самия факт, че си попаднал в тоя списък си е достатъчна антиреклама която допълнително катализира процеса. Няма какво да се лъжем, положението на Freescale клони към по тревожно и от това на Atmel. Тая компания работи 50% за автоиндустрията и 50% за телекома (предимно за Моторола). Автоиндустрията си ..... майката. Телекома още удържа, ама според мен и той е пътник, поне що се отнася до consumer сегмента, а то големия turnover си е баш там. Така че хоризонта пред тая компания хич не е розов.
@Tisho
За Renesas важат същите неща които написах по-горе за Freescale. Въобще ако допреди година най-добрата реклама за един контролер беше автоиндустрията, то сега най-лошото което можеш да чуеш за една компания е че е ситуирана в тоя сегмент.
|
| Сря Мар 11, 2009 3:50 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами не е задължително да променя тенденцията. Както сигурно знаеш Фрискел се преструкторират, а това без заеми не става  . Оня ден идваха при нас да си говорим двама от топ мениджърите им по продажбите и хората бяха много уверени и казаха, че се справят много добре. И понеже не виждам защо ще ни лъжат (защото ако стане някаква беля после ще им набият канчето много от високо) съм склонен да вярвам, че са сравнително добре, защото сега в тая криза е нормално нещата да не вървят блестящо  .
|
| Сря Мар 11, 2009 6:09 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Пак обърнахте нещата на икономика...
Аз си мисля че Ренесас ще удържи на кризата. За сега няма индикации да са го закъсали.
|
| Сря Мар 11, 2009 6:40 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Настрана от приказките на salesman-ите, дето им е работата да поддържат успяващ образ,
ако Freescale заминат скоро, цялата MCU индустрия заминава - което е малко вероятно.
Няма кой да замени голяма част от продуктите им на пазара - особено 32-битовите,
айде, по-малките с известни загуби могат да се замажат и инак някак. Водят с
доста години в немалко сегменти.
Ако работата е толкова зле, че им трябва "преструктуриране", може и да ги купи
някой, тоя някой нека дори да е Microchip (едва ли биха имали толкова пари, де).
Но продуктовите линии, които вървят - а те не са малко - ще си останат, под това
или онова име. Дори не знам дали купуването не е по-добър вариант от това "преструктурирането"
да успее, че такива партийно - политически размествания досега не съм видял да дадат
друг освен плачевен реален резултат.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Мар 11, 2009 6:44 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
tgi, дори и Фрискел да фалират нищо няма да изчезне - който знае какво представлява банкрут се сеща защо. А сейлсмените наистина това им е работата, само че като си говорят с комършъл клиенти. Нашите продукти имат малко по-особен статус и при нас такива приказки много трудно могат да минат. Повечето ни продукти са с DX статус, което на обикновен език значи, че по всяко време, когато изпитаме затруднение с доставките на някой компонент при производителя пристига заповед от доста високо ниво да спре доставката на всички други клиенти, докато не удовлетвори нуждите за продукт с такъв статус. Поради същата причина производителя не може и да спре производството на компонент, който отива в продукт с такъв статус. Това е и причината Фрискел още да произвеждат 68HC11 за нас и още една компания, както и това, че HC908AZ32 и HC908MR16 ще ги произвеждат със сигурност поне още 20 год. Същото важи и за много други контролери и чипове - така, че споко  . А "преструктурирането" е заради разделянето на Моторола на Фрискел, ОНСеми и т.н., а не че се преструкторират поради нещо друго. Предполагам, че въпросните дъгове са от това време.
|
| Сря Мар 11, 2009 6:52 pm |
|
 |
|
tgi
|
А, за спокоен спокоен съм.
Както спомена, дори HC11 го правят още - а аз отдавна съм спрял да го слагам в нови
разработки (няма флаш, иначе е ОК).
През 1993 започнах първия Нюкман базиран на 68340, спрял съм да го слагам в нови
разработки - и него го правят още.
По-наскоро във втория Нюкман сложих 8240 - и него не го слагам по нови места вече,
но го правят още - и него, и 8245 (pin съвместим, по-бърз).
Та досега не съм изпищявал с техни продукти - и не са много конкурентните им
платформи, които живеят толкова дълго.
В момента съм заложил - здраво, смяната на платформа би ми коствала много - на power
architecture за по-едри работи (дребните MCU-нца не ги броя, те не ми струват забележимо
време). Та тая power архитектура е пълна с неща от Freescale, има и някакви (изглеждащи
малко недоносени) от AMCC, има и 64-битовите варианти от IBM. И няма известна ми
архитектура, дето да е въобще съпоставима с power (PPC).
Та ако съм загрижен за нещо, то не е оттам  . Виж, като слушах по BBC World сега,
докато ядях, речите на Саркози за Франция и нато си ме е страх, ясно е какво гласят
и за какво е тая "криза". Може би и тоя път в Щатите ще е най-безопасно по време
на горещините, поне аз мисля така (ама знам ли....).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Мар 11, 2009 7:42 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Я кажи и ние да научим, че аз не следя новините от много време. Не че проявявам съмнение, просто не знам, а ми е интересно.
|
| Сря Мар 11, 2009 9:21 pm |
|
 |
|
tgi
|
http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/7937666.stm
Моите интерпретации едва ли са интересни, всички знаем какво е следвало след
последната истински голяма криза от 30-те; на фона на напъването и тая да е толкова
голяма (изкуствено; вероятно и тогава е било така), и тия стягания на бойните редици,
за мене поне е очевидно какво са намислили. В молитвите си ще се моля да съм в грешка....  .
|
| Сря Мар 11, 2009 9:35 pm |
|
|