|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:07 pm
Дайте съвет какви микроконтролери да уча
| Автор |
Съобщение |
|
plameniv
Ранг: Форумен бог
|
 Hehe
И нищо съществено, просто плюене.
Хем му се иска, хем не му стиска 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Мар 08, 2009 2:43 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ти си показал многократно че имаш капацитет под средното за пикоборец. Изобщо не съм и мислил че в твоята глава ще влезе нещо  .
Нали ти казах за ТКЗС-то. Да не се повтарям и тук.
|
| Нед Мар 08, 2009 2:57 am |
|
 |
|
plameniv
|
Всеки сам трябва да си избере пътя, не е нужно да се натяква на другите кой какво си харесва.
Това че искаш да ходиш на село си е твой проблем, и за там има нужда от работници. Не може всички да седят зад компютъра, хляба и доматите с колците трябва да ги пройзведе някой 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Мар 08, 2009 8:24 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе човека вече е работил с пикове, иска по нататък да ходи, 24/32 няма да са му много по интересни, както и всякакви други подобни предполагам. В момента може бинаистина АРМ е добър вариант, може и с някое DSP да си поиграе.
|
| Нед Мар 08, 2009 11:45 am |
|
 |
|
sthx
|
Щом мислиш така, анализирай си задачите с които мислиш да се занимаваш, прегледай няколко фамилии процесори, избери си 2 или 3 от тях, които са ти на сърце и ако имаш конкретни питанки - задай ги.
Въпроси от рода "ПИК ли да избера, или процесор" , "Windows, или операционна система", "Асемблиер или микро С" служат само за поддържане на шоуто. И трябва да се задават през няколко месеца от новодишли, защото като се задават често, формняците са изтощени и няма подобаваща жар в постовете. Не си нов във форума , та да не знаеш какво става. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Мар 08, 2009 12:00 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Не мисля така, 24/32 нямат нищо общо с 16/18, освен представката. На мен например ми стана супер интересно да подкарам върху FreeRTOS на Microchip TCP/IP стека, без усилия, всичко си тръгна от раз, върти си задачките като пич, отделно в MPLAB има вграден plugin за няколко ОС, с който лесно следиш какво става с твоята ОС. Само контролера на прекъсванията да подкараш, с 8 изключения и трапове, с 7 нива на приоритет на прекъсванията, с таблица с 118 вектора, плюс алтернативна таблица от още 118 и става ясно, че не е 16/18 серия. Ако от тези толкова нови възможности не стане интересно, здраве му кажи  Пък за цени няма да говорим, справка в www.digikey.com показва двойно по-ниска цена от например ARM7 базирани решения. Разбира се, сега е модерно да се казва, че се мигат ламБи с ARM професори 
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Нед Мар 08, 2009 4:19 pm |
|
 |
|
Ники
Ранг: Почетен член
|
Предлагам Рек, ако има желание, да качи една анкета, в която са включени всички видове контролери в употреба, и всеки да маркира тези които използва.
Отделно може да има анкета и за средите които се използват.
Ще се види ясно кои са актуални.
|
| Нед Мар 08, 2009 4:47 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Това е интересна идея. Една анкетка, кой с какви микроконтролери работи предимно (ако са няколко - предпочитаните за работа от него /един вид само да посочи/). Така че се види кои преобладават на глава от населението така да се каже 
|
| Нед Мар 08, 2009 8:24 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Младежо,не приказвай глупости!
|
| Нед Мар 08, 2009 10:01 pm |
|
 |
|
HIFI
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 9:59 pm Мнения: 512 Местоположение: София
|
Още един глас за FREESCALE, техните datasheet-и са всичко което ти трябва за да се справиш добре обяснени и всичко е както е написано (това според мен е много важно). В началото с codewarrior-а ще си генерираш благодарение на процесор експерта нужните неща и после вече и пиколюбец би се справил  . Писал съм за QE, QG фамилиите супер се държат. Програматори с дебъгери даваха на последния си семинар безплатно на всеки посетител (USB SPIDER) вярно, че е ограничен и не поддържа всички серии, но за учене е върха. А иначе на PEmicro нещата не са лоши, но цените им са леко високи. От друга страна за АРМ-овете има много лесни схеми за програматори и всичко нужно се намира супер лесно. В случая важното е да имаш желание, а с какво ще се захванеш е въпрос на личен избор. При всички контролери важното е как мисли този, който пише ако го нямаш в главата си с каквото и да се захванеш повече от коледна украса за елхата няма да направиш...
|
| Пон Мар 09, 2009 12:41 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Абе ще взема да пусна лятото една евтина серия клон на J-Linka и ще синтезирам на едно сайтче на български основните неща как се започва и се работи с IAR и Keil за АРМ. Имам няколко кита правени за различни АРМ и тях ще пусна като голи платки евтино. Да видим ще има ли някакъв ефект за пробуждане на спящите.
То за заклетите пикоборци нищо не може да се направи. Те ще са добре като оператори на мотика или трактор в най добрия случай. И от такива хора има нужда. През свободното си време ще мигат гордо със светодиоди. От останалите тук там някой да се събуди все ще е от полза 
|
| Пон Мар 09, 2009 2:50 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Аз мога да помогна с GCC, OpenOCD и специално за атмелските чипове да удрям едно рамо на всеки мераклия... За тях даже мога да предложа и RTOS 
|
| Пон Мар 09, 2009 11:16 am |
|
 |
|
bobyk
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Пон Яну 09, 2006 11:32 am Мнения: 276 Местоположение: Kozloduy
|
Добре де дайте идея като за начало някой ARM с Cortex-M3 ядро, какво ще кажете за LM3S2616. И като цяло мнение за Luminary.
|
| Пон Мар 09, 2009 12:30 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
като си избирате процесори - гледайте и финансовите отчети на компаниите. Да не се окаже, че утре сте "учили" залудо, щото компанията е напуснала пазара.
Нещо подучувам, че Freescale ще обявят грандиозни загуби....  Което има логика предвид, че пройзвеждат 90% телеком и авто.....
Е то тук нямаш възможност за лавиране - Luminary или ST. Толкоз. За сметка на това гамата и на двете фирми е огромна. Аз лично ползвам ST и съм доволен, много хора ползват Luminary и също ги хвалят. Единствената сериозна разлика е, че Luminary имат дериват с Ethernet и USB OTG, докато ST такова нямат. И двете се доставят лесно, развоя им е на практика един и същ, така че което и да хванеш - все тая. ST има китчета в Olimex.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 09, 2009 12:49 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Olimex имат достатъчно голямо разнообразие на развойни платки за ARM-ове на добри цени. Ако обаче ще пускате платки за ARM, сложете по един PIC24/PIC32 в паралел, че да има директна база за сравнение  , пък и ако нещо се засере с ARM ще може платката да се използва.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Мар 09, 2009 4:43 pm |
|
|