|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:28 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
хехе, развесели ме
виртуалната памет била реална. така си е мамка му, и виртуалните пари са реални
купуват ли хората и в момента реални стоки срещу виртуални пари? купуват я  пари ли са в такъв случай? пари са. каква им е разликата от реалните - ами нямат напечатани хартийки. ето - открихме велик икономически принцип - парите са реални ако имат хартийки срещу тях. сега предполагам ще искаш да замениш хартийките със злато, понеже така казано наистина звучи много унизително за реалистическата доктрина. но хартийки или злато, аз да ти кажа все тая, пак ще си има кризи (и пак ще има виртуално злато) и тогава ще намериш поредната "очевидна" причина за кризата. ако тия неща бяха толкова прости, нямаше негърчето обама да се възмущава че топ финансовите анализатори вземали по над 500к годишно (по случайност това е неговата заплата).
та понеже спомена че искаш да са константа парите - ами да ти кажа като банкноти те са доста близо до константа. така наречените "виртуални" пари се коренят главно във заемите, а не в печатането на парична маса. има и втори механизъм - парите могат да нарастнат само чрез вдигане на скоростта с която циркулират, без да се повишава физическото им количество. така че мечтата ти за константно количество пари е доста далеч. ако даден политик реши да се прави на глупак, може да забрани отпускането на заеми, но как ще спре ускоряването на циркулацията?
|
| Пон Мар 02, 2009 1:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Проблемът на нашто пиле е, че досега беше на +36 млрд. евро (получени заеми), само за последната година някъде +10. Но сега първо няма пари навън, второ няма и кой да иска да ги взема. При тази стагнация и лихви е убийствено да купуваш нови имоти или да развиваш производство. Каквото беше, беше... БНБ направи опит и освободи 2 млрд. лева на банките, които се стопиха като ланския сняг. Но-долу-горе до изборите ще задържат някак си положението. След това минаваме на червено.
Предполагам от +10 мрд.евро годишно ще минем на -5 при което усещането ще е смразяващо...
Иначе за паметта, не знам защо смесвате виртуалната памет и защитената памет. Виртуализацията се прави за удобство и по-добро управление и изобщо не е задължително да е защитена. И обратно може да се прави защита и на физческата памет, доколкото си спомням Hitachi SH4 имаха такава и ако не греша и някои от PPC (tqi трябва да знае повече).
При виртуалната памет има различни операции. При създаване на процес може да му се задели колкото си иска виртуална памет и тя е негова виртуална памет, която няма нищо общо с физическата памет. И операционната система изобщо не е длъжна да гарантира, че зад виртуалната памет стои физическа. И всяка нормална ОС трябва да не отказва заявки за виртуална памет.
Съвсем нормална практика е процесите да заделят памет многократно надхвърляща по размер физическата памет. То това е и едно от основните предимства на виртуалната памет. Да пуснеш 5 процеса и всеки да си мисли че разполага 2 GB а ти може да имаш компютър само с 128MB RAM. Никакъв проблем, стига да имаш голям диск ОС-а ще ти направи голям swap файл и ето ти я паметта на процесите. В момента в който даден процес адреса някакъв виртуален адрес и той не е мапнат към физически, става ексепшън, ОС-а намира някоя по-радко използвана станичка РАМ, изхвърля я на диска и на нейно място зарежда пак от файла парчето за текущия процес.
Дефакто процесите нямат грижа, те си работят с виртуалната памет все едно е физическа. Единственото изключение е когато се ползват периферии с DMA, или пък се мапва памет към PCI шина и т.н. Тогава си трябва физическа памет, която някой процес може да иска да вижда като виртуално. Тук вече всяка ОС е различно но общо взето си има функции с които да поискаш заемането на линейна памет (щото страничките не е добре да са разбъркани) и освен това страничките да бъдат маркирани като заключени, т.е. да не се swap-ват и т.н. Те тогава ОС-а не бива да лъже...
|
| Пон Мар 02, 2009 1:34 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Разбира се, че в *работещите* системи виртуалната памет има реално покритие.
Ограничението е от размера на диска.
Опитай да ползваш повече виртуална памет отколкото място има на диска (дисковете),
т.е. без реално покритие, и или ще получиш грешка в отговор на заявката, или,
ако системата е по-тъпичка, ще се усети след като е приела заявката а реалната
памет потрябва - и не стигне дисково пространство, и ще се срути.
Да очаква човек реална консумация на виртуални работи е смешно.
Виртуалното е вид абстракция, която прави по-лесно разбирането и преразпределянето
на *реални* ресурси, други освен тях просто няма в нашата реалност.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Мар 02, 2009 1:47 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
zaphod, интересна теория...
значи и парите се подчиняват на релативизма? и ако можем да ги засилим със скоростта на светлината, ще станат безкрайност? не е ли наобратно?
едно време дисковете бяха бавни и малки - 10мега диск с обмен 300к/с. верно, сега дисковете са много по-големи, но не защото обмена е скочил на 10м/с, а просто защото са нагъчкани повече битове на плочата. и те за реални - можеш да си запишеш хиляди пъти повече данни. и после да си ги прочетеш.
може би имаме неточност в разбирането на виртуални и реални ... пари.
за мене реалните неща са тези, зад които седи нещо, което можеш да пипнеш с ръка (или е пипнато с ръка).
някой се е потил дни наред да напише книга, да нарисува картина, за изпее песничка, или от купчина кирпич да направи къща.
ако говорим за виртуални пари при разплащане - те също трябва да са обезпечени с реални активи.
иначе системата гърми, нали?
а в случая виртуалните пари в системата бяха обезпечени с ... виртуални активи, купени с виртуални пари.
|
| Пон Мар 02, 2009 2:50 pm |
|
 |
|
sthx
|
Виртуални пари може да има само, ако има и реални такива. Човек или държава може да живее или печели и без да произвежда стоки само, ако някой друг го прави. Или примера с ензима (нека все пак бъде катализатор) - реакция може да има само , ако има вещества , които да реагират. Реакция ще има , макар и по-бавна и без катализатор.
Миро , ами ние вечно сме в криза или в преход. Според мене, ако сегашното положение се беше случило преди 1-2 години щеше да бъде по-добре за нас. Щяха да се купят по-малко плазми и да се построят по-малко излишни сгради. Но и това ни дойде добре - иначе можеше да стане по-зле с виртуалността - да харчиш преди да спечелиш . Е, сега ще има малко повече гръмнали си длъжници, но какво да се прави - това е животът.  Ако си спомняш БНБ се опитваше да ограничи даването на кредити, сега това се получи по естествен начин.
Ето и един виц по случая. Настъпила криза в гората. Имало паника по горската телевизия репортерки лисици само джавкали "криза!, криза!". По едно време мечката се огледала, пък казала: "Криза ли? Ми, че цял живот кожухът ми е бил дебел и сега ще е дебел" . Вълкът казал: " Цял живот ям мръвки , та сега ли ще проям зеленчуци? " . Маймунката се обърнала назад и си помислила : "Цял живот г*за ми е гол и сега пак ще е гол".
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Мар 02, 2009 3:29 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Така е... не да не знаем що е криза, но сме позабравили. Пък и сега ще боли повече щото преди 50-100 евро заплата беше някак си нормална криза, ама сега като паднеш от 1000 на 100 си е еб@ло мамата. Особено при тия сметки...
Другото лошо е че съвпада с външната криза. Това ще ни довърши. Примерно миналата година по това време хотелите по морето бяха резервирани на 80%, тая година нищо, абсолютно нищо. Красимир Станев обяви че горна зона в Албена тая година изобщо няма да я отваря и ако продължава така, ще остави затворени и неремонтираните хотели в долна зона. За строителството по морето няма да казвам че е спряло тотално, та строителите са в чудо как ще я карат. Персоналите по заведенията тук вече минаха предимно на бакшиши, съгласни са да бачкат без заплата само и само да не остават без работа.... Тук почва да се появява и нов вид "сива икономика" при която хората се осигуряват на минималните прагове, само че реално получават доста по-малко. Изобщо тая криза ще ни е непозната, колкото и да си мислим че познаваме кризите....
|
| Пон Мар 02, 2009 4:48 pm |
|
 |
|
zaphod
|
ми във формулите на икономистите е така. мен лично ме учуди тоя момент когато го прочетох, но после, наблюдавайки реалните пазари не можех да не се съглася. разбира се реално хората не могат да засилят повече от 2-3 пъти оборота на парите, но и 2-3 пъти не е малко. ами това няма значение. за мене това което те дразни е сложността на финансовите взаимоотношения, а това че то го наричаш "виртуални пари"... е, все някак трябва да го наричаш. и защо все пак реших да те подсека - ами това ми напомня възмущението на съквартиранта ми студентските години от комплексните числа. всеки човек има някаква степен до която вниква в дадена област и до тая степен абстракциите му се струват полезни, хитри, без тях щеше да е зле. над тая степен абстракциите му се струват измислици, които трябва да се забранят. та подсякох те защото и ти по същия начин делиш на "реални" и "имагинерни" явленията, все едно такава граница наистина съществува. за най-откъснатите негри в саваната, самата идея за пари им изглежда също толкова спекулативна и виртуална, както на тебе "виртуалните" пари, или както на моя съквартирант имагинерните числа. за тях парите са някакви измислени виртуални стоки, които не са истински и подпомагат само мошенниците. и простите медни пари, и положителните цели числа са абстракции точно толкова колкото и най-сложните финансови активи или комплексните вектори в хилбертовото пространство. и със едните и с другите може да твориш глупости, но какво от това, да му мислят глупаците 
|
| Пон Мар 02, 2009 6:41 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз за пореден път се съгласявам с zaphod и го подкрепям  .
Ако бяха оставили Уолстрийт да се управлява от инженери никога нямаше да се стигне до тая криза, но индексите и печалбите щяха да бъдат вечно едни и същи  .
Понякога прекаленото логическо мислене и твърдата убеденост, че 2+2=4 повече пречи от колкото помага, разбира се другата крайност пък както видяхме също не е добра  .
|
| Пон Мар 02, 2009 7:07 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
И аз мисля, че работата опира - както обикновено - до числата.
Ако се върнем към примера с виртуалната памет, системата би могла да оцелее раздавайки
повече памет, отколкото реално има (дисково пространство включително) докато ту тоя, то
оня таск ползва своята.
Проблемът възниква, когато достатъчен брой таскове поискат своето едновременно и няма
ресурс то да бъде осигурено (иска да изхвърли нещо на диска, ама той се оказва пълен)...
Не е реален сценарий, разбира се, нормалните системи не правят такива работи, само пример
очевиден за нашего брата.
Та и с банките така, могат да раздават повече назаем, отколкото притежават, и всички
са щастливи - и те печелят от лихви, и хората имат пари да оперират.
Докато не се извие опашка пред банката да си искат парите или - както тоя път - банките
не се олеят толкова с раздаването, че нормалните ежедневни нужди от ликвидност добият
ефекта на опашка пред касата - който е и лавинообразен и прераства в истинска опашка,
и дотам с банката.
Жалкото е, че в тая криза сега разните правителства погнаха всякакви фондове, незнам кво си,
и сума народ дето си работеше нормално - нищо, че вината е практически само на олялите се от лакомия
банки (които в крайна сметка *няма* да го отнесат).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Мар 02, 2009 7:23 pm |
|
 |
|
sthx
|
Само, че политиката на банките в САЩ е пряко следствие на политиката на правителствата след Рейгън и на ФЕД.
А колкото за смтеките - ако се съди по Дау Джоунс днес 2+2=3- . Нивата са като преди 12 години. http://banks.dir.bg/2009/03/02/news4078012.html
И когато се сринаха цените на имотите и всички извикаха: "Въх , няколко трилиона долара изчезнаха от икономиката", някой трябваше да каже, че тия пари всъщност никога не ги е имало. Или по-точно това са пари взети назаем от следващото поколение .
По-големият проблем според мене всъщност е , че са се получили изкривявания в икономиката, и последствията ще са за (почти) всички.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Пон Мар 02, 2009 8:38 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
абе на инжинера ако почне да му смята калкулатора 2+2<>4, най-много да падне някоя сграда или мост.
ще го дават по телевизията, ще го пишат във вестниците, ще го осъдят инженера. и толкоз.
ма ако на финансистите не им излиза сметката, света рухва. не само една сграда.
и лошото е, че са го направили съзнателно. лично според мен, от инженерна гледна точка, всекидневното качване на индексите е индикация за страхотен систематичен проблем. все едно да гледаш манометъра на парния котел как се вдига и да се радваш, че имаш непрекъснат стабилен разстеж на добива на пара. е, не съм финансист все пак, гледам всичко да пречупя през моя си мироглед.
преди 3 години се нанесе нов съсед под мен. купи апартамента за толкова пари, колкото не са стрували всичките апартаменти във всичките входове на блока при строежа му. финансистче (демек младеж, работещ във финансовата сфера) плащаха му част от заплатата в акции. и понеже до преди година акциите всеки ден се вдигаха, той даже взе кредит за да си купи още акции. показваше ми ентусиазирано едни цветни графики. живееше в някаква розова мъгла и дума не искаше да чуе. така и не можа да ми обясни какво точно от никаквата им банка с 2-3 офиса струва струва почти един милиард. после акциите от 100 кинта паднаха на 16. сега май даже не се търгуват.
преди коледа по съседски му дадох 2 литра от моята ракия и 2 буркана туршия. с малко кух смях ми каза, че е отложил самоубийството до края на март. напоследък не съм го виждал. дано не се е приземил в буквалния смисъл...
колкото до сложността на системата... не съм убеден, че виртуалната памет в една добре развита ОС със всичките му драйверчета, бъсове, контролери, абстрактни нива, приоритизации, опашки, отложени изпълнения, буферирания и кеширания и т.н. е по-проста от правенето на виртуални пари.
лошото е, че както казва tgi, няма да го отнесат виновните, а всички други. и понеже ние сме на края на списъка, ще пострадаме най-много. виж, за хотелите по курортите не ми пука. и без друго слънчев бряг е заприличал повече на хаотично разтоварен от самосвал бизнес-парк отколкото на курорт. пампорово, боровец, банско... язък ни за хубавата природа.
|
| Пон Мар 02, 2009 8:43 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Dimitar написа: Аз за пореден път се съгласявам с zaphod и го подкрепям  . Ако бяха оставили Уолстрийт да се управлява от инженери никога нямаше да се стигне до тая криза, но индексите и печалбите щяха да бъдат вечно едни и същи  . Понякога прекаленото логическо мислене и твърдата убеденост, че 2+2=4 повече пречи от колкото помага, разбира се другата крайност пък както видяхме също не е добра  . |  |  |  |  |
Батееее, две годинки седя там и вече ти промиха мозъчето изоснови. 
|
| Пон Мар 02, 2009 10:14 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Реконструкторе, идея не можеш да си имаш какво и колко са ми промили  .
|
| Пон Мар 02, 2009 10:51 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ми всичко е пирамида бе Дедо. Пирамидална структура. Класика в жанра.
Пирамиди, фараони, едно там куче влачи рейс....
Оказа се обаче, че ние изпреварихме Уолстриит с 15 години, тогава бяха актуални при нас тия песни. А сега гърмят на Уолстриит с пълна сила. Щото схемата е класическа братче, едно към едно с нашите - човека взе парите, каза чекай малко....
Да му мислим тия дето сме на дъното на пирамидата. И тук и зад океана. Щото на фараоните ще им хванат ... жезъла.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Мар 03, 2009 5:48 pm |
|
 |
|
zaphod
|
поздравче за цецо и последователи 
|
| Вто Мар 03, 2009 8:19 pm |
|