Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
електродвигател, управление 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение електродвигател, управление
Здравейте колеги,
Налага ми се да намеря подходящ електродвигател и управляваща схема (поне силовата част) за следната задача - една въжена линия около 10-тина метра, не особено натоварена. Лошото е, че трябва да може да се движи със 4-5 степени на скоростта, както и да се сменя посоката. Това отрязва ли възможността за асинхронен двигател? А дали може да се намери подходящ постояннотоков и въобще кое е най доброто решение - за типа на двигателя и управлението. Питам, защото с микроконтролери съм се занимавал много, както и със слаботокова електроника, но електродвигателите са ми най слабата част...
Благодаря предварително

Сря Юни 01, 2005 1:58 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
За асинхронен двигател при тези изсквания ще трабва май честотен преобразувател със спирачка и реверсиране.

Сря Юни 01, 2005 2:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Лъво е прав. За тук най-доброто е постовннотоков с редуктор и евентуално обратна връзка.

Сря Юни 01, 2005 2:24 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ще ми се да избегна редукторите... да е свързан направо с една ролка към въжената линия. Това не може ли да стане с постояннотоков двигател? А такива мощни постояннотокови намират ли се на нашия пазар. А под обратна връзка енкодер ли се разбира?
10х за дадените дотук отговори

Сря Юни 01, 2005 2:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Без редуктор може и да стане но само с специален двигател. Високомоментни се водиха май тоя тип но може и да греша за наименованието. И някаква електромеханична спирачка мойе да ти се наложи да ползваш. Мисля че имаше някакъв тип редуктори дето не изискват спирачка,би трябвало да са с червяк вътре.

Така че по мое мнение наи удобното решение е обикновен колекторен двигател + редуктор от тия по специалните + тиристорен регулатор а реверса с един контактор.

Всъщност от тия по специалните редуктори съм виждал за малки мощности не знам дали се ползват за по големи. Но затова си има хора дето се занимават с механика и трябва да питаш.

Сря Юни 01, 2005 3:29 pm
Профил
Мнение 
Ïîäîáåí ïðîáëåì çà êîíâåéåð ðåøèõ ñ àñèíõðîíåí äâèãàòåë ÷ðåç íèñêî÷åñòîòåí ìóëòèâèáðàòîð è êîíòàêòîð. Ðåãóëèðàõ îòíîøåíèåòî èìïóëñ-ïàóçà. Êîíâåéåðà òó òðúãâàøå, òó ñïèðàøå è òàêà ñå ïðîìåíÿøå ñðåäíàòà ñêîðîñò. Àêî òîâà òå óñòðîéâà, ìîãà äà òè ïîìîãíà è ñúñ ñõåìà. Òÿ å åëåìåíòàðíà. Ïðîñòî ñå ïðàâè ìóëòèâèáðàòîð ñ òðèãåð íà Øìèò è äâå ðàçëè÷íè âðåìåêîíñòàíòè íà ïðåçàðåæäàíå íà êîíäåíçàòîðà. Ðåãóëèðàíåòî ñòàâà ñ ïîòåíöèîìåòúð, à ðàçäåëÿíåòî íà çàðÿäíèòå âåðèãè ñòàâà ñ äâà äèîäà.

Сря Юни 01, 2005 5:12 pm
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Моето предложение е асинхронен двигател с честотен преобразовател (вече са достатъчно евтини) задължително електромагнитна спирачка (за защита от проблем в електрониката), редуктор. А честотния преобразовтел може да се управлява с всякъкъв контролер - даже и с PIC. Така според мен проектът ще се реши най-бързо и ще има най-висока степен на безопастност.

Сря Юни 01, 2005 9:35 pm
Профил
Мнение 
Ñ ÷åñòîòíîòî óïðàâëåíèå ñúì ìíîãî íàâúòðå, íî íå çíàÿ äàëè çà òîçè ñëó÷àé å îïðàâäàíî îò òåõíèêî-èêîíîìè÷åñêà ãëåäíà òî÷êà. Ñïîäåëÿì îïèò çà âúçìîæíî íàé-åëåìåíòàðåí íà÷èí, ÷ðåç àñèíõðîíåí äâèãàòåë, ðåäóêòîð è íèñêî÷åñòîòåí ìóëòèâèáðàòîð ñ ðåãóëèðóåìî îòíîøåíèå èìïóëñ – ïàóçà. Àêî èìà îïàñíîñò, òîâàðúò äà ñúçäàäå äîïúëíèòåëíà òÿãà, ìîæå äà ñå èçïîëçâà ÷åðâÿê èëè åëåêòðîìàãíèòíà ñïèðà÷êà.

Сря Юни 01, 2005 10:18 pm
Аватар

Мнение 
асинхронния двигател дава малък въртящ момент при развъртане,трябва да се има предвид и да се избере с по голяма мощност от необходимата за работа. Не е голям диапазона в които можеш да му променяш оборотите с честотния регулатор. Ако отношението между най ниската и наи високата скорост на линиятата ти е повече от 3 не най подходящото решение. А и трябва да имаш предвид че е
втините варианти на честотните регулатори не са наи надежното нещо на света :D . Имал съм вземане даване с такива ..... аман.

Сря Юни 01, 2005 10:20 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
@brezee , много малко информация си дал за усилията на системата, ако мислиш за асинхронен дв. и имаш голямо стартово натоварване ще сгрешиш , сещам се за синхронен двигател със със честотен преобразувател ще бъде издържано решение, друг вариянт е синхр. дв. със два вида чифтови полюси без честотен преобразувател , ама този последния съм го виждал само на книга ....

Сря Юни 01, 2005 10:52 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Щом става дума за "не особено натоварена" линия и "4-5 степани на скоростта", продължавам да си мисля за постояннотоков двигател. Най=лесно се управлява, най-добро съотношение стартов въртящ момент / средна консумация. Че и за спирачка става, ако му сложиш обратна връзка за въртенето на ротора ( за последното има тема за безконечни врътки, то е почти същото ). При ниски обороти асинхронният двигател е крайно неефективен, а и честотното управление нито е евтино, нито е чак толкова надеждно.

Сря Юни 01, 2005 11:02 pm
Профил ICQ
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Двигателят за постоянен ток е напълно управляем и може да се използва навсякъде. Оправдано ли е обаче да се използва за въжена линия? Той работи в спирачни режими, но като спирачка в случая не бива да се използва, защото при бавно развъртане спирачните му свойства изчезват.
Използването на синхронния двигател е абсурд. Той има проблеми с пускането, а тук се говори за реверсиране.
Честотното управление е много скъпо. Не зная подробности за заданието, но аз бих помислил за електромагнит и зъбчатка, подобно на часовниковите механизми.

Чет Юни 02, 2005 8:08 am
Профил
Мнение 
Íå ñå õàáåòå, ã-í Ñàïóíäæèåâ! Òóêà ìîì÷åòàòà ñè ïàäàò ïî ïî-åëåêòðîíèçèðàíèòå ðåøåíèÿ. Íÿìà ëè 32-áèòîâ ïðîöåñîð - íå å ðåøåíèå çà òÿõ. :D À èíà÷å ñìÿòàì, ÷å âàøèÿò îòãîâîð å ÅÄÈÍÑÒÂÅÍÈß âúçìîæåí, àêî ñòàâà äóìà çà íåùî ñâúðçàíî ñ ÷îâåøêà áåçîïàñíîñò.

Чет Юни 02, 2005 8:39 am
Аватар

Мнение 
При многото въпросителни относно заданието, няма как да се намери оптималното решение. Ако по въжената линия или около нея има хора е едно, ако ще се превозват ценни тавари друго, а ако просто ще се влачат дълвени трупи - трето. Затова всеки постинг е една възможност, а питащият е този, който ще си прецени.

Чет Юни 02, 2005 8:48 am
Профил
Аватар

Мнение 
Гост написа:
Не се хабете, г-н Сапунджиев! Тука момчетата си падат по по-електронизираните решения. Няма ли 32-битов процесор - не е решение за тях. :D А иначе смятам, че вашият отговор е ЕДИНСТВЕНИЯ възможен, ако става дума за нещо свързано с човешка безопасност.

Това мнение е супер глупаво, още повече и като Гост. Ако се регнеш няма да те изядем. Тоя форум е точно за това - всеки да даде някаква идея и човека сам да реши, какво е най-подходящо за него. А дали ще е 32 битов процесор или въобще няма да има процесор всеки си има право на мнение. Не си мисли, че твоето е единствено миродавно - няма "единствен" възможен начин :D . Айде със здраве.

Чет Юни 02, 2005 9:59 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща