|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Сря Юли 29, 2026 10:31 pm
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
ами пробвай, ще видиш че ще тръгне. разбира се това конструктивно ще е един много калпав синхронен двигател, но все пак говорехме за шпиндел на харддиск, а не за четков мотор. а онова което остава след махането на платката на харддиска е чист 100% синхронен двигател. и понеже да спорим за термини кое как се нарича е малко тъпо, да се върнем на думите на кичо, които ти оспори - че трябва да се развърта бавно. да, точно така е, пробвал съм го. преди 10 години на работата си правихме състезание кой ще напише програма на пик за развъртане на такъв шпиндел до най-високи обороти. и понеже както казах без платките шпиндела е чист синхронен двигетел, развъртането трябва да е бавно, защото ако дадеш зор губиш синхронизацията и въртенето спира. синхронния двигател затова се нарича синхронен, защото не може да изтърва - или е синхронизиран или спира.
|
| Нед Мар 01, 2009 12:13 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Аз знам какво ще се получи.Препоръчвам го н атебе,доред се убеждаваш в това което ти казвам да не опукаш мотора. Ако искаш сериозно да дискутираме - отварям една тема за разлика между постояннотокови и променливотокови машини и дискутираме.Със теорията и конструкцията и както си е.
А кои са малките подробности? Въртящото се магнитно поле е или кръгово или елиптично.Друго няма.Как ще го постигнеш - дали чрез конструктивни мерки или чрез управление си е отделна тема.Въртящо се поле има само при асинхронните и синхронните машини!
Zaphod, и с трифазна намотка да е,на постояннотокова машина - пак трябва да е специално изпълнение за да е полето еднородно.А ако се захранва с промнлив ток - това е абсурд.В постояннотоковите машини полето е стационарно (неподвижно) а не въртящо се. kasparov трябва да си направи опита и да види че е така.
|
| Нед Мар 01, 2009 8:31 am |
|
 |
|
zaphod
|
това във връзка с кое го казваш?
значи още веднъж да подчертая - кое как се нарича не ми е тема за спор. има един много хубав виц по темата, за новия затворник, дето си играли на майки и бащи в затвора. причината да се намеся въобще в тая дискусия беше това че каспаров възропта на твърдението за бавното повишаване на честотата, твърдение което аз от личен опит (а не от четене на теория) знам че е вярно. все пак темата макар че се изроди ми хареса - досега не се бях замислял че ДЦ мотора и синхронния под определен ъгъл могат да изглеждат едно и също нещо. 
|
| Нед Мар 01, 2009 9:26 am |
|
 |
|
Ки4о
|
@Zaphod,казвам го във връзка че си прав.
Но DC мотора и синхронната машина не могат да са общи по простата причина,че колектора им изпълнява различна функция.Има и други различия. Но ми омръзна.Който както иска да се спасява.Има си учебници,теории и експерименти.После защо се получавали недоразумения.
|
| Нед Мар 01, 2009 11:36 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Знам че ще тръгне, но ти го каза че ще е калпав, приближаваме до финала.
Сега разгледай мотора на ХДД и ще видиш, че и двете са идентични, само че
при шпиндела има повече полюси, 6 или 8, и съответно 9 или 12 зъба на статора,
но това не променя нещата, направено е многополюсно за-по ниска скорост.
Ако се съсредоточиш в рамките на единия чифт полюси (360 ел. градуса) ще видиш,
че няма никакви разлики в конструкцията и намотките между двата мотора.
Ето затова аз го наричам дц бръшлес, защото конструкцията му е идентична
с тази на четковия дц.
Какво трябва да се направи, за да се превърне в синхронен:
(разглеждам пак в рамките на единия чифт полюси)
вместо 3 зъба трябва да имаш примерно 12, в които да разположиш
трифазна намотка със застъпване на фазите - както е навит статора на един
асинхронен двигател. Намагнитването на пстоянните магнити и конструкцията на индуктора
също се променят.
Така от един "калпав синхронен" получаваш истински синхронен, който можеш да управляваш
със синусоидален ток, но пак няма да е с плавно увеличаване на честотата, а адаптивно
спрямо положението на ротора. Това се постига по-трудно от управлението на ДЦ бръшлес,
особено ако управлението е безсензорно. В резултат получаваш въртящ момент
с по-малки пулсации и по-голям КПД.
ДЦ бръшлесите са по разпространени при малките мощности, защото
се управляват по-лесно ( с правоъгълни импулси) , но и там управлението е адаптивно.
Въртящия момент е с по-големи пулсации, и кпд-то е по-ниско.
Силовата част е също еднаква - трифазен мост.
Вентилаторчетата за ПС също са безколекторни постояннотокови, главно еднофазни и двуфазни.
Връщам се на вашия експеримент за бавното развъртане. То е ясно че това ще се получи,
няма как да е друго, и извода какъв е, че не става така. И не случайно никой не го прави така,
щото няма никакво практическо приложение, а сте тръгнали да го препоръчвате като метод.
|
| Нед Мар 01, 2009 2:45 pm |
|
 |
|
zaphod
|
казах че ще е каплав, защото ще се върти статора, и ще стърже поради липса на лагеруване. иначе като изключим това, ще е точно толкова калпав, колкото калпав е изходния ДЦ мотор. впрочем дори по-малко! нашия новоизлюпен синхронен двигател ще е по-добър от изходния ДЦ мотор, и ще ти кажа защо. ДЦ мотора бачка толкова по-добре, колкото повече са секциите. при три секции, вектора на магнитното поле скача доста (+-30 градуса около идеалната стойност), от друга страна ако захраним секциите със трифазна синусоида ще получим перфектен въртящ се вектор, без скокове и съпътстваща загуба на тяга.
а тоя шпиндел дето го въртях беше трифазен, не мога да се сетя имаше ли изведена средна точка, май да.
а за бавното развъртане не го препоръчвам като метод, просто си правехме кефа. то затова не се ползват синхронни мотори, само като генератори ги ползват.
|
| Нед Мар 01, 2009 4:17 pm |
|
 |
|
kasparov
|
няма да получиш пефектен вектор, а това може да се провери много лесно, по обратното едн индуцирано в намотката,
то няма да е синусоидално а има форма на трапец
|
| Нед Мар 01, 2009 5:46 pm |
|
 |
|
zaphod
|
да бе, покажи ми го тоя трапец и тогава ще говорим. 
|
| Нед Мар 01, 2009 8:56 pm |
|
 |
|
kasparov
|
казах ти че сме на финала.
ако ти докажа че е трапец ще приемеш ли моята теза?
|
| Нед Мар 01, 2009 9:10 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Обещах да не пиша повече ама :
@kasparov,спри да ги ръсиш защото почваш да заблуждаваш.Разпределението на вектора на магнитната индукция под полюса е нещо средно между трапец и синусоида.Формата на синусоида се "докарва" с помоща на скосяване на челни съединения и намотката.При малките машини не може да се докара идеална форма на синусоида чисто технологически поради малките размери на машината.Всичко това се компенсира с управлението.Другото с което основно се заблуждаваш - не си мисли че големия брой на полюси на ротора определят скоростта! Това ти дава "плавност" на въртенето а броя полюси които определят скоростта в формулата n=60.f/p , където р са броя чифтове полюси но на индуктора! Ако малко попрочетеш за намотките и разгледаш конструкциите ще видиш,че много често се правят статор и ротор с различен брой полюси.Това е така защото има забранени комбинации на брой полюси на статор и ротор (това особенно силно важи за асинхронние машини).
Покажи ми двуфазна постояннотокова машина! Изчисти си понятието за двуфазна машина.Това е машина работеща с кръгово или елиптично поле, като кондензаторните двигатели на пералните.Там намотките са две,разместени пространсттвенно на 90 градуса.Класическата двуфазна машина се захранва от трансформатор на Скот !
Вентилаторчето си е чист безчетков постояннотоков двигател.
|
| Нед Мар 01, 2009 10:43 pm |
|
 |
|
zaphod
|
да преговорим - вадим един ротор от дц моторче, запояваме на трите извода по една жичка, захранваме го с трифазно напрежение (държа да е ниско) и ти мериш напрежението на контролна намотка поставена някъде си?
|
| Нед Мар 01, 2009 11:45 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
вместо да се дърлите, мога да ви предложа да ви измеря тока и да му направим хубава цветна снимка.
табличка до 40-ти хармоник ще свърши ли работа?
после отиваме в кръчмата и ядем и пием колкото поемем.
ако тока е трапецовиден - плаща каспаров
ако е синусоидален - плаща zaphod
само трябва да се разберете относно критерия "суносоидалноподобност"
ПС: аз и в двата случая съм на кяр
кибиците си плащат сами манджата.
|
| Нед Мар 01, 2009 11:47 pm |
|
 |
|
zaphod
|
|
| Нед Мар 01, 2009 11:49 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
добре де - наопъки. за мен няма значение кой ще плаща
с каква честота ще е напрежението? че за мегахерци имам само една токова сонда 
|
| Нед Мар 01, 2009 11:56 pm |
|
 |
|
kasparov
|
Дедо Боре, що да се дърлим бе, ние си водим съвсем пълноценна дискусия
За опитната постановка: няма нужда да се мъчим да преправяме нищо,
просто вземаме един харддиск и в развъртяно състояние снемане
с осцилоскоп напрежението на едната фаза. То достатъчно ясно говори
за вида на комутацията, за обратното ЕДН и въобще за приложената
концепция на управление. Да не казвам, че това отдавна е направено,
и при минимум желание всеки може да се сдобие с такава графика.
Кичо, виждам че почваш да търсиш златната среда, но не е добре така човек да се измъква.
И от къде ти хрумна, че вентилаторчето е безколекторен постояннотоков двигател,
за тебе то е синхронно моторче с елиптично поле 
|
| Пон Мар 02, 2009 1:27 am |
|
|