|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 9:18 pm
| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
 водородна горелка
трябва ми водородна горелка, съвсем миниатюрна, доста клипове има из нета та реших и аз да пробвам, няколко плочи неръждавейка, пускам ток и готово, водорода на лице,и дебит има, но е смес водород-кислород, съвсем малки мехурчета като ги запаля и гърми та ми заглъхват ушите, струва ми се опасна работа, някой виждал ли е нещо готово? как се прави за да се обезопаси, да гори отпред на горелката а не назад по маркуча? изобщо всяка информация е полезна, пробвах в гоогле да търся но всички резултати са на ония малоумници със фрее енергията, общо взето нищо полезно не намирам
|
| Съб Фев 28, 2009 6:36 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Ами за да не се връща назад по маркуча ти трябва невъзвратен клапан - същия,който се поставя при ацитиленовите горелки.В старите модели при карбидните казанчета си е най-обикновен воден затвор.Внимавай,че това си е опасно нещо!
|
| Съб Фев 28, 2009 7:05 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
Ъ?
какво си решил да правиш не разбрах ...
|
| Съб Фев 28, 2009 7:07 pm |
|
 |
|
nik
|
|
| Съб Фев 28, 2009 7:13 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Както виждаш на клиповете, газът барбутира през резервоар
с допълнителна течност. Това мисля е вода с разтворен в нея ацетон, и играе роля на клапан,
както и променя свойствата на газовата смес.
http://mkmagazin.almanacwhf.ru/mk_other ... z_vody.htm
Последна промяна kasparov на Съб Фев 28, 2009 8:05 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Фев 28, 2009 7:26 pm |
|
 |
|
nik
|
от последния линк
16 - огнегасящая набивка
мисля че това е което ми трябва, но или съм кьорав или нищо не пишат, що е то
едит: завързах един найлон върху съда, събра се 3-4 куб.см. газ, като го запалих гръмна като пиратка, почва да ме хваща страх... ацетилена ряпа да яде...
|
| Съб Фев 28, 2009 7:55 pm |
|
 |
|
kasparov
|
Рукоятка горелки представляет собой отрезок трубки, к которой через штуцер и шланг подводится газ от водяного затвора. Внутрь рукоятки помещается огнегасительная набивка в виде мелкой металлической дроби и сетки.
|
| Съб Фев 28, 2009 8:21 pm |
|
 |
|
sthx
|
Дипл. инж. Петър Кралев като ме види все се хвали, че произвежда такава горелка. Удоволствието ще е изцяло твое
http://www.hobbykit.dir.bg/contacts.html
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Фев 28, 2009 9:02 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Не го бях виждал тоя сайт. Но познавам 2 ма сладури които си слагат дипл. отпред и двамата са от некадърник нагоре  :):) Явно е нещо дълбоко закодирано. Този да не е от този модел или е изключение
Иначе и аз съм хвърлил око на този тип горелка и преди 2-3 години събрах даже повечето материали да си спретна такова. Но почнах да копам по един безкраен проект и всичко отлежава в склада. Не можах да намеря инфо как се получава горелка с температура над 2500 градуса. Бях преровил нета за принципа но не намерих тогава. Някой срещал ли е нещо по въпроса? Това лято може би ще съм по свободен и май ще и дойде реда 
|
| Съб Фев 28, 2009 9:13 pm |
|
 |
|
nik
|
на мен ми трябва за полиране на плексиглас, с газ пропан бутан успях да постигна перфектния пламък, но температурата явно е ниска, иска да се движи бавно, което води до стопяване в дълбочина, докато истинските машинки за полиране са с водород,висока температура и бързи движения, стапят само повърхността, резултата е значително по добър
|
| Съб Фев 28, 2009 9:28 pm |
|
 |
|
kasparov
|
Интересно, не бях чувал за това полиране с пламък.
От каква грапавост успяваш да получиш гланц?
|
| Съб Фев 28, 2009 10:15 pm |
|
 |
|
nik
|
от всякаква, гланцира се, микро драскотините изчезват,става лъскаво и прозрачно, по големите остават като релеф
|
| Съб Фев 28, 2009 10:32 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
А защо ти е да си произвеждаш водородно кислородна смес, много по лесно е ще да си намериш две бутилки и да си ги напълниш, малки кислородни бутилки има със сигурност и то на прилични пари, малки водородни не съм виждал, но няма предства и какви точно трябва да бъдат. Като цяло водорода лесно прави утечка, но нищо чудно малки бутилки за азот или хелий да ти свършат работа. Иначе с водородно кислородна смес лично на менми е странно.
|
| Съб Фев 28, 2009 11:02 pm |
|
 |
|
nik
|
щото водородно кислородната смес се произвежда най лесно, налива се от чешмата, и си напълно независим,в България може и да навиеш някой да ти пълни самоделни бутилки но тук не става толкова лесно, опасно е да бъдат смесени водород и кислород, но се надявам да намеря решение, натъпках един парцал в тръбата и гърмежите спряха, явно това ще е решението, но постоянен пламък не иска да се задържи, явно дебита ми е малък, ще се режат още плочи...
благодаря за линка на каспаров, помогна
|
| Нед Мар 01, 2009 4:00 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Никой не говори за самоделни бутилки, а за истински такива.
http://msds.chem.ox.ac.uk/cylinders.html
ето тук е цветното кодиране. Кислородни по принцип се намират лесно.
Иначе да си го правиш сам пак става, но трябва да си доста внимателен. За да получиш по-голям дебит ти трябват повече електроди, но гледйа да нямаш голям обем над тях. Предвиди си конструкцията така че при евентуален взрив да не се разлятят парчета, за целта трябва да осигуриш достатъчно големи отвори от горната страна. Най-лесно да сложиш капаци на панти, с добро уплътнение. Самите капаци трябва да са сравнително тежки за да не се вдигат от налягането на произведеният газ. При електрохимична обработкс подобо решение върши работс, особенно във вани работещи с бензол.
След генратора си слагаш воден предпазен клапан, конструкцията е проста, водорода влиза в тръба която е под водата, а излиза от свободният обем над водата, този клапан трябва да е здраво изпълнен. Там се събира не малко количество смес, ако е слабичък при евентуален врзив може да стане на парчета.
Не ползвай парцали, има си готови вривозащитни вложки, може да откачиш такава от газ детектор вризвозащитно изпълнение. Варианта е и да си го направиш, както по горе беше описано със сачми ил някакъв порест, негорим материал, но трудно ще го намериш.
Успех и внимавай, тази смес е доста експлозивна, гори много бързо и енергията която се отдея не е никак малка, правил съм акумулаторна парчета само от това което се е събрало в камерата над клетките.
|
| Нед Мар 01, 2009 10:29 am |
|
|