Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Относно паралелен програматор за AVR от руски сайт. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Относно паралелен програматор за AVR от руски сайт.
Здравейте,
След като обърках конфигур.битове на един ATmega8 и на друг ATtiny2313 реших да изпълня схемата на паралелен програматор ( който работи с един от COM-портовете на компютъра) а по-точно този от руския сайт
//pol-sem.narod.ru/paraprog/paraprog.htm. В схемата на програматора има ATmega16 който се програмира предварително с друг програматор. Общо взето нищо сложно дори за начинаещ, но в сайта както обикновенно е даден само hex-файла.
Но аз не успях да го накарам да проработи,макар че ATmega16 се програмира успешно.
Направил съм прости несъществени промени ,вместо транзисторния интерфейс с COM-порта ,използвам MAX232 а вместо ключовете - оптрони с MOS(МОП) транзистори, ключове-оптрони на биполярни транзистори.
Ако някой се е занимавал със същата схема ,моля да сподели своя опит и резултати.

Прикачени файлове:
sh.gif
sh.gif [ 55.47 KiB | Прегледано 861 пъти ]
Вто Фев 24, 2009 11:19 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Добре съблюдай предавателната логика на схемата ти с МАХ-232. Транзисторния интерфейс инвертира логическото ниво на сигналите, а МАХ не го инвертира. Също провери и оптроните как си свързал, да не би и те да се падат с обърната предавателна голика - примерно да си свързал транзистора му към + с опъване към маса, а да трябва да го свържеш към маса, с опъване към +. И тем-подобни дреболийки.

Чет Фев 26, 2009 5:10 pm
Профил

Мнение 
[Добре съблюдай предавателната логика на схемата ти с МАХ-232. Транзисторния интерфейс инвертира логическото ниво на сигналите, а МАХ не го инвертира. Също провери и оптроните как си свързал, да не би и те да се падат с обърната предавателна голика - примерно да си свързал транзистора му към + с опъване към маса, а да трябва да го свържеш към маса, с опъване към +. И тем-подобни дреболийки.]

Optron, по отношение на логиката на MAX232 и оптроните всичко е проверено. Но дори и при подаване твърдо
+5v на микроконтролера който тябва да се програмира пак не тръгва. Според мен на краче 7(PB6) на ATMega16 трябва да се появят импулси изпълняващи ролята на такт за програмируемия контролер а те липсват.
Вече съм на път да се откажа от"руснака" и да изпълня известната схема т.н. der_Hammer( в Google излиза на HV prog),но там микроконтролера е ATMega8535 и са използвани други портове но аз го опроводявам с гъвкави проводничета и корекциите са лесни . А се твърди че за програмиране се използва не *.hex файл а *.ebn файл
който съдържал кофигуриращите битове интегрирано и е фирмен(файла) т.е. на ATMEL. [/quote]

Пет Фев 27, 2009 10:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3 мнения ]