Отговори на тема  [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Съгласуване на антена на предавател 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
може и превода ми да е неточен - Network Analyser
http://en.wikipedia.org/wiki/Network_analyzer_(electrical)

виж линковете отдолу. и приятно четене ](*,)

Пон Фев 16, 2009 7:35 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
emilvtc написа:
............- радиото да покрива FCC и да работи оптимално - с минимум енергия - максимум излъчване (а от там и дистанция). .................

Абе то съгласуването не ще да е "минимум енергия максимум излъчване", а за това, че цялата(теоеретично цялата) енергия да бъде излъчена в ефира, а да не "стои" като напрегнато поле около антената(е за тоя коеф. на стояща вълна мисля, че ти говореше ДедоБоре в началото) :!:

Вто Фев 17, 2009 10:41 am
Профил

Мнение Симулация ...
А знаете ли дали P-SPICE (OrCAD) може да направи симулация на схема, като "екстрактне" информация от PCB-то за пътечките и контактните площадки? (имам в предвид дължина, дебелина, площ, матерял на платката -> и от там изчисление на импеданса, взаимните паразитни капацитети помежду им и спрямо маса и т.н.). Въпроса е дали това може да става автоматично.

Иначе в P-CAD-a с помоща на сигнал интегритито имам тази информация, но трябва "на ръка" да я отразявам в схемата в P-SPICE. Нещо повече - трябва аз да се погрижа да сложа в схемата на спайса "паразитните" компоненти - и после стойностите им. Неудобството идва, когато променя опроводяването или разположението на компонентите, че всичко трябва да правя на ръка отначало ...
Въпросът ми е това може ли да стане автоматично в спайса или в някой от КАД продуктите?

Вто Фев 17, 2009 12:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
не може

Вто Фев 17, 2009 12:40 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
http://www.cst.com/Content/Products/MST/Overview.aspx
http://www.cst.com/Content/Applications ... onics.aspx
http://www.cst.com/Content/Showroom/Default.aspx
ако си го намериш продукта :)

Вто Фев 17, 2009 4:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ти па къде го хвърли в дълбокия залив с акулите ...

аз се чуда дaли линкса няма да му е много :roll:

Вто Фев 17, 2009 4:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Micro Wave Office (MWO) е програмата за тези цели.

Вто Фев 17, 2009 7:36 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
не го бъркай човека (пак). четете внимателно.
MWO и братовчедите му са да си сметнеш някакъв MW компонент и да го експортнеш към някакво проиводство на платка.

човека иска от готова опроводена платка да му се направи модел за пост-топологична симулация на реалния резултат след проектирането. явно пи-када може да се съобразява с различни ограничения (щото човека казва, че може да ги вкара в схематиката), ама не знае как да си ги постави.

та за оркад <-> пи-кад... и аз не знам как да се направи.
голям мазохизъм е в днешно време да кръстосваш платформи (според мен).

Вто Фев 17, 2009 10:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да, но може да си начертае неговата топология, и да я тества на определени честоти. Най-лесно ще му е ако преработи някой от демонстрационните проекти.

Сря Фев 18, 2009 10:14 am
Профил ICQ WWW

Мнение 
Как проектирах радиочастта:
1. Изкопирах референс дизайна, които Чипкон предлага, като спазих всички размери и компоненти до РФ конектора за антената (предполагам, че след като е референс дизайн - трябва да е изчислен и проектиран възможно най-добре - за да може да "демонстрира" максимално добре възможностите на чипа)
2. На платката заделих място за ПСБ антената - маскимално далече от всички габаритно "фиксирани" на платката компоненти. Останалите компоненти ги разположих максимално далече от антената.
3. Покрай антената нямам никакви писти или маси (екрани), като антената я направих максимално дълга - колкото позволява дизайна, като дължината и се получи по-малка от 1/4 дължина на вълната

Всичко това ми е наложено от дизайна и кутията на устройството. Разбирам, че не е оптимално и идеално от РФ гледна точка, но пълно щастие няма и всичко е въпрос на някакъв компромис.

Та проблема ми е как при всички тези огранияения да постигна най-доброто от радиото ...

Сметки за сега не съм правил, щото реших, че референс дизайна е смятан и проектиран от хора които разбират мнооого повече от мене в тази област ... Да не говорим, че аз разполагам само със спектрален анализатор, които почти с нищо не ми помага по отношение на съгласуването на антената ...

Явно ще трябва да "нагаза" в дълбоките води и ще трябва да започна да смятам и да препроектирам дизайна наново. ПДФ-а "PCB_swra236.pdf" на тексасци е една много добра основа от която да се започне - и маи ще започна от там.

Изрових и "Advanced Design System (ADS)" програмката -и с нейна помощ ще трябва да успея да се справя. Незнам само колко време ще ми отнеме всичко това, но пък мисля че си струва да се "ограмотя" повечко в тази насока...

Някой от вас има ли опит с (ADS)? Някакви отзиви за нея ?

Сря Фев 18, 2009 11:24 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Да се съди за излъчваната мощност по консумираната от предавателя е невероятна грешка. Ако се откачи антената например предавателя така хубаво се товари че в повечето случаи изгаря вследствие на стоящите вълни. Мотаеше ми се вкъщи едно елементарно руско уредче за мерене напрегнатост на полето би трябвало нещо такова да върши работа. Или щом разполагаш със спектроанализатор защо не му вържеш една антенка на входа и да гледаш по него кога ще ти нарасне амплитудата на приеманата честота.
П.С. Има и диелектрични антени а не само от жици

Сря Фев 18, 2009 8:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
emilvtc написа:
...

общо взето се насочваш правилно.
чети, мисли, чети, пробвай, мисли, чети и пак пробвай.
не забравяй да пиеш бира, да хапваш понякога и на котката внимание да обръщаш.

като проимаш конкретни въпроси, ще гледам да помагам

Пет Фев 20, 2009 7:03 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Че ти си почити готов.
Жалко че честотата ти е толкова ниска.
Да беше 10 Ghz. Само от промяната на спойките ще настроиш съгласуването.
С тази ниска честота ще трябва да мениш мястото на реактивните елементи Може и да не се налага да сменяш стойностите.
Ще ти трябва приемник с нивомер. Спретни си нещо с диод и резонаторна група.
Или направо бутни един дипол в анализатора. Да не ти пука че ще е в близката зона.
Тебе те интересува само съласуване а не диаграма на насоченост и относителни а не абсолютни стойности.
Просто не мениш разположението и орентацията на приемника и предавателя.
И търсиш максимума в приемника.

П.П.
Имай впревид че текстолита е възможно най-лошия матерял за печатна антена поради големите му загуби.
Освен това референса за матерял с какъв епсолон релативно е правен? Ти какъв изполваш?
Както и да за очевидно ниската мощност с която работиш всякак става а със загубата на последните 10-на децибела се примиряваш.
Което не толкова зле. Даже и със S имерител последните децибел-два са под въпрос обикновенно.
Еквивалентно удължаване на антената се постига с капацитивно натоварване (топченцето на края на телескопичните антени).
Само че епсилона на текстолита ти скъсява дължината на вълната и може да се окаже че даже твойта антена е прекалено дълга.
Можеш да се справиш и с подръчни средства но ще трябва да разбираш какво правиш.

Пет Фев 20, 2009 10:16 pm
Профил

Мнение 
Някои от евал платките за gsm модули или wifi имат оставена възможност за измерване на отразения сигнал. Познават се по прекъснатата писта към антената. Даже много спорех с един колега дето беше изкопирал евал платката и ми обясняваше че "така трябва да се прекъсват пистите" :-)

Тук има долу-горе рязеснено как става меренето по бабешкия начин http://lz2zk.com/practice/page61/index.html

Някъде имах и как точно се прави платката за да мериш отразените вълни, ама не мога да го намеря нещо.... а това тук е просто калкулаторче за да се натъманят размерите на пистата според платката.

Прикачени файлове:
Antenna Stripline Calculator.zip [33.62 KiB]
131 пъти
Пет Фев 20, 2009 11:09 pm
Профил

Мнение 
Колеги, благодаря Ви за помощта до момента.

Започват да ми възникват още въпроси по темата:
Измервателя на КСВ за който miro_atc ми изпрати линк (много благодаря за което) трябва по някакъв начин да се включи между изхода на предавателя и антената. Неговият импеданс трябва да е съгласуван с този на предавателя, за да са верни измерванията относно съгласуването на антената (а и за да не вняся и той грешка).
В моят случай не знам какъв е импеданса на предавателя. Би трябвало да е около 50ома, но колко е той всъщност ? Да кажем по някакви приблизителни сметки и симулации мога да кажа колко е, но как да разбера в действителност колко е? Освен това свързващите коаксиални кабели трябва да имат същият импеданс, така че да не ми внасят грешка в измерването ...т.е. в моят случай имам 2 неизвестни: Колко е изходният импеданс на предавателя, и колко е този на антената.

Възможно ли е да се направи обратното измерване: Да се използва измервател на КСВ с известен импеданс, антена с известен импеданс - и включени към изхода на предавателя по обратен път да се измери (изчисли на базата на КСВ) първо неговият изходен импеданс? Като е известен изх. импеданс на предавателя- то би могло той да се "донагоди" с индуктивност и/или кондензатор свързани преди КСВ измерителя - до този на измервателя на КСВ (да кажем 50 ома). След което като изключим "еталонната антена" и включим нашата - да измерим и нейният импеданс по аналогичен начин(на базата на КСВ). След като го знаеме - можеме пак с помощта на други индуктивност и/или кондензатор така да го "откоригираме" - че да го докараме до 50 ома и КСВ да ни се доближи максимално до "1". След това измервателя на КСВ се изключва, а двете "съгласуващи L/C групи включени преди и след него се преизчисляват така, че да истане само едната от тях.
Много ли са грешни разсъжденията ми?

Цитат:
Някои от евал платките за gsm модули или wifi имат оставена възможност за измерване на отразения сигнал. Познават се по прекъснатата писта към антената.

miro_atc, как се вйкючва измервателя на КСВ в този случай? Какво представляват свързващите фидери към него?
[/quote]

Вто Фев 24, 2009 6:14 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 34 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща