Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
34063 + EM4095 проблем 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ей, съвсем ше объркате човека. Оптроне, какви екрани, какво чудо! При теб ситуацията едва ли е била същата.

speedblue, захрани схемата от линейно захранване и опитай да прочетеш кода на картата. Ако всичко е ОК - добави импулсното и виж дали това е причината. При всички експерименти закачи скоп на клок-изхода на ЕМ4095.

PS. За да не бъда голословен, включих едно RFID с ЕМ4095 и карта при антената. А към антената доближих една устройство с 34063 - дросела максимално близо до антената - никакъв проблем!

Чет Фев 12, 2009 4:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Desert Leo написа:
PS. За да не бъда голословен, включих едно RFID с ЕМ4095 и карта при антената. А към антената доближих една устройство с 34063 - дросела максимално близо до антената - никакъв проблем!

34063 на каква честота?...

От друга страна не успях да разбера човека дали има осцилоскоп изобщо.
Може да си замери 5-те волта и да види дали има пулсации (ако не е с добре избрани компоненти, на изхода на 34063 може да се получат такива).
Изобщо - причини много...

Чет Фев 12, 2009 7:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
34063 на каква честота?...

Ми не знам... :?
БатеАз да каже - устройството е негово.

Чет Фев 12, 2009 8:38 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Правя една простотия с LM2574N-5.0 и LM386. На входа на LM386 има 4 стъпален пасивен филтър за 3kHz. Обаче лошо опроводена маса, в резултат на изхода 1V 50kHz смущения от захранването. Лепнах една жичка на платката, намаляха до 100mVpp. Лошо нещото трябва да работи на 12 и на 24V + да издържа пикове по 100V, та нямам мърдане, обаче да можех слагам линеен стабилизатор без ама въобще да му мисля.

Пет Фев 13, 2009 9:34 am
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Desert Leo написа:
Ей, съвсем ше объркате човека. Оптроне, какви екрани, какво чудо! При теб ситуацията едва ли е била същата.
Екран, екран при всички случаи. Универсално решение! Като в него влиза цялата импулсна част - контролера, ключовете, ако има такива, филтрите. И колкото може по-жаден дросел и по-голям кондензатор, доколкото позволява обемът.
Това разбира се не изключва останалите съображения за честотата на комутация и т.н.

Пет Фев 13, 2009 1:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
optron написа:
Desert Leo написа:
Екран, екран при всички случаи. Универсално решение! Като в него влиза цялата импулсна част - контролера, ключовете, ако има такива, филтрите. И колкото може по-жаден дросел и по-голям кондензатор, доколкото позволява обемът.
Това разбира се не изключва останалите съображения за честотата на комутация и т.н.

Така правят аматьорите. Всеки е минал през този период. Ще се научиш и ти като поработиш :) Но е малко глупаво да плещиш глупости когато много по опитни от теб хора са обяснили за какво иде реч. По добре да прочетеш и да осмислиш написаното. Или за теб подхожда вица който завършва с "Чукча не читатель. Чукча писатель."?

Пет Фев 13, 2009 1:52 pm
Профил

Мнение 
Nikola Kirov написа:
optron написа:
Desert Leo написа:

Така правят аматьорите. Всеки е минал през този период. Ще се научиш и ти като поработиш :) Но е малко глупаво да плещиш глупости когато много по опитни от теб хора са обяснили за какво иде реч. По добре да прочетеш и да осмислиш написаното. Или за теб подхожда вица който завършва с "Чукча не читатель. Чукча писатель."?
Заяждаш се в момента. ;)

Пет Фев 13, 2009 2:30 pm
Профил

Мнение платката
За малко се връщам на TPS5410... нямам нищо против елемента, но е не е оправдано в случая да скачам на него от 1 лв на 7 лв... иначе харесвам и аз новите технологии :) А и копането не е приключило още....

Осцилоскоп имам, мултицет имам... разбирам и какво виждам на тях донякъде :)
Пак да кажа какви са симптомите и какво съм пробвал преди да напиша темата.
Програмата я написах да пуска полето на антената през някакъв интервал от време за много кратко време с цел намаляване на отделяната топлина от линейния стабилизатор при първоначалния развой на платката, освен това е елегантно решение.. ЕКО така да се каже :) 78M05 направо си стоеше студен. При поднасяне на таг в полето процесора го задържа включено постоянно и чете докато тага не се отдалечи. В този режим стабилизатора получава температурно изпичане. За корпус TO220 няма място, а се търси и възможност за работа при +24V. Консумацията е максимално 150мА към момента, но слагам повече от двоен запас като възможност за понасяне на изненади разни и също така ако се изведе антената на разстояние и/или й се вдигне мощността. Грешката ми беше, че направо изчертах платката с импулсния без да съм го пробвал в комбинация с EM4095 иначе с други устройства не е имало ядове. Опитах се да съобразя топологията, но изглежда нещо не се е получило. На снимката ще видите очертаната зона която вече не помня... но най-вероятно е трябвало да се опроводи с диагоналната писта нагоре в дясно, а не само на дясно към масата на EM4095. Дали е това проблема ще разбера понеделник или вторник.
Нещото което добре помня когато правих измерванията, че се мина време от тогава... е, че ако изключа EM4095 от захранването линията на +5V ставаше точно както е по документацията с допустимите пулсации... абе права линия си беше...... включи ли се обаче EM4095 се назъбваше доста, но процесора никви грижи нямаше. Това назъбване съответно влиза и във входните вериги на EM4095 и той решава, че има таг в полето и бълва на изхода безсмислени поредици. Мислих дали пусковия ток на EM4095 не му разказва играта нещо... дросела на импулсното го сменях с какво ли не, но не помня стойности.. мисля че максимум до х2 от тази на чертежа. Променях честота на осцилатора с С2... имаше някакви вариации на назъбването, но неможеше да се намали достатъчно... Кондензаторите увеличавах... Филтров кондензатор само за EM4095 максимално близо. Втора L-C група след импулсния. Това всичкото върху платката която виждате. Сменях импулсния чип, сменях EM4095. За качеството на дросела и кондензаторите - от Комет.
Нещо се омазват 34063 и ЕМ4095 като са заедно. Ще сложа и осцилограми да видите за какво иде реч като остане време. Ако се бодне от някъде +5V външно... да кажем през някой 7805 всичко върви на 100% но не съм пробвал с отдалечен 34063 което ще е интересното всъщност. Някой каза, че е пробвал точно това и нямало проблеми.
Така, че нещата се свеждат до две неща
- топология
- взаимна индукция (под въпрос обаче)

..... не съм тествал да отдалеча антената - ще се пробва задължително тия дни.

Ламаринени екрани за сега няма да слагам въпреки, че звучи много Hi-Fi :))) Маската на батерията беше с идея да осигури поглъщане на силовите линии между двата дросела въпреки, че на мрежа почти нищо няма да обере, а там имам пропуск.. тоест програмата за пистите понякога прави сама оптимизации и това ми се изплъзна, че е "оптимизирала" замасяването на мрежата и тя "виси" в момента.

Прикачени файлове:
p1.jpg
p1.jpg [ 181.3 KiB | Прегледано 1779 пъти ]
Пон Фев 16, 2009 3:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ау пич с такава платка.... нищо добро не те чака.

Ето ти една платка на DC/DC конвертор която без да претендира за върха на дизайна, може да ти даде идея на какво трябва да прилича картинката. Забележи че аз съм правил конвертор за консумация от порядъка само на 50мА, а топологично твойте писти изглеждат като дълги косми сравнени с мойте.

Всъщност в дейта шита на 34063 (поне този който аз гледам) има примерна топология на платката. Твойта ще ме прощаваш, ама хич не мяза на нещо подобно. Хората не са направили случайно тези големи черни петна служещи за писти.

Тази тополигия която ти си нарисувал, ще звъни като еленчетата на дядо Коледа. Това съчетано с всички други потенциални проблеми изброени от колегите....

Абе правенето на един DC/DC конвертор не е проста работа. Но с повече опити - става.

Прикачени файлове:
platka.JPG
platka.JPG [ 109.45 KiB | Прегледано 1744 пъти ]

Пон Фев 16, 2009 9:34 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
До тук нищо не спомена за антената

Пон Фев 16, 2009 9:55 am
Профил

Мнение 
Тъйй ...
Виждат ми се дългички проводниците към антената. Ако ти е възможно да разместиш нещо, за да се скъсят, ще е добре. Освен това тъничкия проводник (оцветил си го в синьо), дето минава под единия резистор на антената, там е възможно според мен да става взаимоиндукция, особено ако това е информационен пин на чипа (не ги знам, не съм чел даташита).
Мисля си, че ако просто завъртиш четеца против часовника, гледано отгоре му, малко ще се наредят нещата. Освен това импулсния да го отдалечиш от четеца, щото да си влияят по-малко.
Ако ти е възможно, групирай елементите от импулсното захранване на едно място и останалите на друго - така общо взето взаимното влияние ще се намали.
И още нещо - ако правилно съм забелязал, релетата ти се захранват също от 5-те волта (може и да се бъркам, не виждам цялата платка на снимката). Отдели си ги от захранващата шина на процесора, за да не се получават самоволни рестартирания.

Пон Фев 16, 2009 6:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ей, шашнахте го момчето!
Платката не е добре направена, това се вижда ясно. Основно проблемът е с "мижавата" маса и липсата на блокиращи кондензатори непосредствено до захранващите пинове. Липсата на втори слой маса се отразява върху топологията. Нещо не се вижда липсващият керамичен кондензатор в захранването на 34063. Без него очаквай размандахерцване по каквито си иска херци. Това вече е бъг не само на опроводяването, ами и на отаковането. Прилича на отговор на твоето "защо ...".
А проводниците за антенката може и да са дълги, не е проблем. И без това антената е една доста голяма индуктивност, ако 0.5% от нея е от печатни проводници, едва ли ще пречи.

Пон Фев 16, 2009 6:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
speedblue, я дай да видим и схемата
Каква ти е бобината - как я сметна?. Имам усещането, че нещо там не е наред.

Пон Фев 16, 2009 8:55 pm
Профил

Мнение 
само да вмъкна след всичко изписано до тук - ако колегата си мисли, че може да спре смущенията от ЕМ4095 - няма да стане! може, но трябва да намали чувствителноста на схемата (ако е възможно) което не е за предпочитане. Транспондера трябва да си има хедър по които да го четеш или трябва да има команда към транспондера ( била тя за ресет, четене, CHALLENGE-RESPOND ...). Не искам да умаловажа направата на едно добро захранване! Винаги една схема се започва от захранването - та дори и се свършва в него :)

Вто Фев 17, 2009 5:48 am
Профил

Мнение 
Мда, цялата работа е в дизайна на платката, и като цяло не са спазени никакви правила. Масите са тънки, захранванията също, импулнсото е опроводено доста хвърчащо, сега не казвам да е като при Цецо, мен ми се струва чемалко се е престарал с полигоните за 50 мА, но пък то в повече никога не е излишно, но пък при теб са си направо смешни тия писти. Проблемите са много, имаш със сигурност смущения от промяна нивото на масата, тоя чип си гълта ток. Със сигурност имаш индуктвно прехвърляне м-у пистите, със сигурност имаш и смущения във захранването, а още по сигурно е че антената лови импулсното.
Колегите вече го казаха но все пак :
1. Оправи си опроводяването на импулсното, платката на Цецо е добър пример как е желателно да стане
2. Коригираи си компонентите, с тоя дросел си за никъде, както и да я проектираш с него все ще имаш проблеми си мисля, сложи някой екраниран.
3. Оправи си масата, трябва да имаш сериоза маса
4. Раздалечи импулсното и 4095, аз бих мушнал процесора помежду им, хубави дебели захранващи писти, задължително читави и няколко кондензатора около 4094, виж app.note по въпроса, въпреки че там не е най-доброто решение според мен
Явно мястото ти е малко, но нямаш голям избор, може би с цялостна преподредба може и да стаен на това място.
относно антената, антената е същия дросел като този за захранването, като гледам са на 2 см един от друг, така че индуктивната връзка м-у тях е достатъчно силна да светнеш светодиод си мисля аз :)
Мога едно друго решение за импулсно да ти предложа, ама ще е по скъпичко и по връткаво, резонансен DC/DC, TI имат хубави чипове на около 1 Мхц, по малки и екранирани бобини, по приятни токове, много по малко смущения и то на висока честота. Друг вариант разкарай тов 34063 и сложи един 9778 на 500 khz има го в SOIC, ако си в софия ще ти подаря няколко даже, кометци ми продадоха доста такива вместо в ТО, та сега стоят де за супа де за яхнийка :)

Вто Фев 17, 2009 8:40 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща