Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Управление на стъпков мотор с L297? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение 
kasparov написа:
Оптроните какви трябва да бъдат? В смисъл бързодействие.
До каква честота стигат импулсите, подавани от софтуера Mach3?

Не съм ги смятал точно, но това не трябва да те притеснява.
Защото стъпковите мотори им трябват 200 импулса на оборот, а аз ползвам серво мотори с енкодери, които са с резолюция 4000 импулса на оборот, въртя ги на 1000 оборота в минута и няма проблеми.
:-)

Вто Авг 19, 2008 12:17 am
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Така, всичко е ОК, мотора се управлява правилно, врътка си се с MACH3 (само 500 линии обаче, демо :( ), транзисторите студени, правя останалите 2 платки за моторите.
Наложи се да махна С5 (100нф) на clock входа към маса, шунтираше доста импуслите (оставаха на 1.5 В) не ми е ясно и предназначението на тримера в токовата защита (Р7), как да го настроя?
Какво захранване е по удачно в случая - импулсно или класика с траф?

Пет Авг 22, 2008 8:28 pm
Профил

Мнение 
milenjs написа:
Така, всичко е ОК, мотора се управлява правилно, врътка си се с MACH3 (само 500 линии обаче, демо :( ), транзисторите студени, правя останалите 2 платки за моторите.
Наложи се да махна С5 (100нф) на clock входа към маса, шунтираше доста импуслите (оставаха на 1.5 В) не ми е ясно и предназначението на тримера в токовата защита (Р7), как да го настроя?

Само ще ти кажа, че си се ориентирал правилно като си заложил на MACH3.
Това е класика в жанра.
В началото и аз се мъчих без лиценз, с един CRACK.
Обаче в крайна сметка си я купих. Сега съм лицензиран и когато имам проблем питам в техния форум и веднага ми отговарят.

Пет Авг 22, 2008 11:32 pm
Профил ICQ

Мнение 
milenjs написа:

Интересно ми е до къде стигна твоя проект? Направи ли фрезичката?
И как беше доставката от тоя сайт? (Английския)
Сложиха ли ти ДДС? Колко е доставката и т.н.
Просто искам да си поръчам някои неща и искам да съм наясно.

Съб Яну 17, 2009 11:10 pm
Профил ICQ

Мнение 
ОК, то дупките отдавна ги направих ;) Та по въпроса - фрезата се прави още, даже в момента работя по Z оста, купих си мотор на Kress и го монтирам към нея. Надявам се до месец да е готова, тези дни ще направим първите тестове (в момента доста неща по нея са от МДФ и гетинакс но след напасване ще ги заменя с дуралуминий, закупил съм такъв с дебелина 10 и 15мм, не се знае как ще го разкроим първоначално обаче, вариантите са с зеги или на фреза).
За сайта - поръчвал съм нещата от 2 английски, и от двата никакви ядове, нещата пристигнаха за 3 дена до Котел :) ДДС - платох си го като поп, когато стигнеш до Chekout ти излиза към сметката. В единия случай платих с PayPal, в другия директно с картата. Просто нямам забелжки - опаковано, подредено, с фактурката...английска му работа.
Какво искаш да си поръчаш?

Нед Яну 18, 2009 5:29 pm
Профил

Мнение 
milenjs написа:
ОК, то дупките отдавна ги направих ;) Та по въпроса - фрезата се прави още, даже в момента работя по Z оста, купих си мотор на Kress и го монтирам към нея. Надявам се до месец да е готова, тези дни ще направим първите тестове (в момента доста неща по нея са от МДФ и гетинакс но след напасване ще ги заменя с дуралуминий, закупил съм такъв с дебелина 10 и 15мм, не се знае как ще го разкроим първоначално обаче, вариантите са с зеги или на фреза).
За сайта - поръчвал съм нещата от 2 английски, и от двата никакви ядове, нещата пристигнаха за 3 дена до Котел :) ДДС - платох си го като поп, когато стигнеш до Chekout ти излиза към сметката. В единия случай платих с PayPal, в другия директно с картата. Просто нямам забелжки - опаковано, подредено, с фактурката...английска му работа.
Какво искаш да си поръчаш?

Ами аз от доста време рутери правя, ето виж:

http://www.mtech-bg.com

така че мога да кажа че съм доста навътре в нещата,.
ПРосто някои работи си харесах като качество цена и смятам да пробвам и по специално СВД-тата за Z-остта ми се струват доста на сметка

Нед Яну 18, 2009 5:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Харесах си този рутер: http://www.probotix.com/FireBall_v90_cnc_router_kit/ , като опция се предлага захранване 30V или 40V; двигатели NEMA23, каква е консумацията на тези двигатели ? Mach3 на ArtSoft само през паралелен порт ли управлява или може и през USB ?

Пет Фев 06, 2009 7:05 pm
Профил WWW

Мнение 
¶ написа:
Харесах си този рутер: http://www.probotix.com/FireBall_v90_cnc_router_kit/ , като опция се предлага захранване 30V или 40V; двигатели NEMA23, каква е консумацията на тези двигатели ? Mach3 на ArtSoft само през паралелен порт ли управлява или може и през USB ?

Опция ли? :-)
Хм, аз мисля че за тази цена се предлага само механиката, всичко друго се купува допълнително.
ДА, само през LPT, не става през USB (за MACH3).

Пет Фев 06, 2009 8:17 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Да, захранването е опция, интерфейсните платки също, общо излиза към $1200-$1500, без Mach3 софтуера. Като се рових напоследък това е най-евтиното решение. Естествено, не ми трябва за професионални цели, а за хоби идеи :-) По край един приятел се запалих да си правим самолетчета, колички, роботчета и други такива модерни играчки :)

Обаче ми се вижда несериозно да ми предлагат линейно захранване, мен ми се ще да е импулсно. Ми тоя Mach3, що така, да няма USB интерфейс ? За тази машинка е най-подходящ лаптоп, сега трябва да мисля и за друг компютър :( През преходник USB <-> LPT не е ли пробвано дали ще заработи машинарията ?

Пет Фев 06, 2009 9:32 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
С PCMCIA би трябвало да стане.

Пет Фев 06, 2009 10:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Mach3 може да се използва и през USB, например Smooth stepper преходника http://www.machsupport.com/forum/index. ... ,65.0.html . Не ми стана ясно защо използват FPGA, след като в крайна сметка преобразуват USB към паралелен порт, използвайки FTDI чип, говорят за някакви 4MHz за стъпковия мотор ( не съм чувал досега за такива мотори ). Отделно намерих информация, косвенo от описанието на китайските CNC хоби рутери KX1 и KX3 на Sieg, че в крайна сметка Mach3 може да се подкара успешно на лаптоп без паралелен порт с PCMCIA карта. Интересни ми са тези KX1 дали си заслужават цената от $3000, в съседно село намерих фирма която ги предлага , http://www.harborfreight.com , тия дни ще отскоча да ги видя, дето се вика око да види ръка да пипне :-)

KX1 на Sieg я дават с максимум 7000 оборота на оста, това не е ли малко ?

Сря Фев 25, 2009 5:43 am
Профил WWW

Мнение 
4мхз не е за стъпков мотор :)
има вече серво мотори с аналогови енкодери, които с бързи ацп-та изкарват над 100 000 импулса на оборот, така че при 3000 оборота в минута и 100 000 умпулса на оборот сами смятайте какъв клок трябва :)
а мач3 има и през усб и през лан(някъде из форума бях пуснал снимка на такова за лан), но със съответния хардуер, не става през преходници усб-лпт защото се губят времеконстантите, а развъртян двигател на високи обороти изведнъж да се загуби клока и пак да се появи и става боза
фтди-то се ползва само за връзка между пц-то и фпга-то(при версията за лан ползват готов модул на рабит), фпга-то се грижи за гарантирано плавно ускорение и плавно спиране без зацикляния и осигурява достатъчно входно-изходни портове

Сря Фев 25, 2009 1:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За Mach3 намерих само един USB интерфейс, а за LAN пък нито един. Знаеш ли поне името на производителя на LAN интерфейса ?

Сря Фев 25, 2009 6:02 pm
Профил WWW

Мнение 
http://www.geckodrive.com/product.aspx?c=4&i=14463

това имам аз, но още не ми се е налагало да го включвам, карам си само на паралелен порт

Сря Фев 25, 2009 8:03 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2