Отговори на тема  [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 40  Следваща
Цената на тока??? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Цецо написа:
Не мисли че руснаците са ангелчета, все пак те организират цялото лапане.

Аз пък мисля, че организацията си е изцяло нашенска... Цена от 2 евро на ват за АЕЦ няма и никога не е имало. Повечето АЕЦ-ве са построени за под 1$/ват, но да кажем стандарта се вдига, централите сега са по-модерни, но пак няма такава цена. По същото време по което се правеха конкурсите за Белене, румънците сключиха сделка и в момента им строят на цена от 1.5 евро/ват. Сега виждаме, че руснаците са оферирали 1,8$/ват на турците и те се пазарят, в резултат на което руснаците казват, че тъй като централата е голяма и има мегдан за още няколко централи са склонни да свалят до 1.4$/ват.
Да не забравяме че първият конкурс за Белене се провали след като канадците се оплакаха че ги изнудват за подкуп. Така се приключи въпроса с избор на технология и направо се премина на конкурс кой ще построи по руска технология.

Сега, какво трябваше да направят руснаците? Теб ако ти организират такъв конкурс каква цена ще дадеш? Мисля, че и на слепите беше ясно какво се иска от руснаците и те го предложиха...
По подобен начин става и с газопроводите... цена от 3000лв/метър. То верно тръбите са скъпи, ама все пак не става въпрос за цена на дребно и 10 метра каналче, а за 400-500км.

Нед Яну 25, 2009 4:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Миро, възможно е да си прав, че е изцяло тукашно раздуването на цените, възможно е
и подобен вид политика да е наложена "отгоре" по съветско-мафиотска линия, не би ме изненадало
нито едното.

Това, което мога да кажа от опит е, че когато ми е бил посочван - неофициално, естествено - проблем
с цените ми, то той е бил, че са прекалено *ниски* и не остава за подкупи. (за протокола - не съм влизал
в подобни игри и съм платил за тая си свобода).
Така че ако се намери кой да предложи 20 вместо 2 евро на ват сума ти дебелосерковци ще си счупят
краката кой да го пробута - това ще е "най-добрата" технология и какви ли не глупости още има да
се чуят.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Яну 25, 2009 5:48 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
О не много надценяваш нашите лапачи. Те не са толкова умни. Те просто изпълняват това което им наредят зад морето, срещу което получават дял от баницата.

Ако проследиш как беше организиран търга, кои фирми как са сложени в бизнеса... Ще установиш, че навсякъде се вижда руската връзка.

Търга беше организиран така, че да могат да се явят само канадска и руска технология. Още отначало, всички други бяха отрязани. Нали не си мислите, че само канадци и руснаци могат да строят АЕЦ :) Но се явиха само те, защото изначало условията на търга бяха писани от руснаците :) Кандците просто успяха да се вместят в първоначалните изисквания. Предполагам, че бяха пуснати за алиби :) После обаче бяха лесно елиминирани с условието АЕЦ-а да се достроява върху старото оборудване, условие нарушено по късно от самите руснаци, ама то руснак и подпис знаем колко имат връзка. Както и да е.

Нашите лапачи, са прекалено дребни и жалки за да спретнат толкова грандиозна далавера като АЕЦ Белене. Това са схеми разработени от изпечени играчи, нашите в случая са просто послушни изпълнители срещу което ще получат парченце от баницата. Само дето подобно на строителните играчи, и ония не прецениха добре мащаба на кризата, която им спъна плановете. Засега.

Нед Яну 25, 2009 5:53 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
О не много надценяваш нашите лапачи. Те не са толкова умни. Те просто изпълняват това което им наредят зад морето, срещу което получават дял от баницата.
......
Нашите лапачи, са прекалено дребни и жалки за да спретнат толкова грандиозна далавера като АЕЦ Белене. Това са схеми разработени от изпечени играчи, нашите в случая са просто послушни изпълнители срещу което ще получат парченце от баницата. Само дето подобно на строителните играчи, и ония не прецениха добре мащаба на кризата, която им спъна плановете. Засега.

Вероятно е точно така, просто бях внимателен да разгранича това което знам и това, което мисля (ако и
последното да изглежда очевидно).

Тукашните до ниво министър включително са смешно дребни нещастници (знам го от пряк опит).
Но колко нива има между тукашен "министър" и тарторите - били те на Лубянка или
където там обитават, или до единия тартор, който и да е той (вероятно в крайна сметка
има един, няма организация без глава) - не знам и предположенията ми биха били
като тези на всеки друг.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Яну 25, 2009 6:31 pm
Профил WWW

Мнение 
Аз пък не знам защо смятате, че това е много "хитра" далавера. Умните престъпници не остават следи, а това с АЕЦ е толкоз плоска постановка че трудно мога да си представя по-недодялан сценарий.
Даже се учудвам как руснаците са се хванали изобщо на хорото. Най-вероятно тяхната цена е била около 1.7 евро/ват. Толкова е пределната цена, при която проектът има някакъв шанс. Между другото точно толкова смятат да платят германците за техния дял. Над тази цена, проектът става нерентабилен.
Руснаците а и никой друг няма интерес да се набутват в проекти дето ще се издънят. Това вреди на бизнеса и то много повече отколкото някакви си 20-30% надценка дето ще вземат от тая единична сделка.
Има и нещо друго, то едно е руснаците да се разберат с шайката на Р.Овч за някаква цена, а съвсем различно е да получат плащанията и централата да заработи. Някой трябва да плати, но кой?
Ясно е, че централата ще се строи в мандата на поне още две правителства. Ако държавата е инвеститор руснаците рискуват ако някои от тия две правителства се окаже русофобско. Нещата може и да се размиришат.
От друга страна, ако се търси външен инвеститор, кой ще е тоя балама да инвестира в някакви надути цени?
Пак казвам, руснаците не са чак толкова тъпи и да не осъзнават, че един провал или скандал в Белене ще засенчи факта, че те са построили успешно 20% от атомните централи по света.

Идеята е проста, сегашното правителство плаща предварително горницата над 1.7 евро/ват, демек 600 млн. евро и след това се тъси кой да плати реалната цена. И действително тия пари почти са платени. Доколкото знам веднъж платиха 600 млн. лева веднъж 300 и има издадени държавни гаранции за около 1 млрд. лева.
Предполагам тия пари руснаците ще трябва да "изперат", но те няма да започнат строителство докато не се разбере кой ще плаща другото. Не знам как така германците се навиха за 50-те процента. Сигурно и на тях сме предложели "неустоим" аргумент...
Цялата история е супер глупава... все едно да открабнеш обръчите на кацата с меда, щото с това на практика Белене или никога няма да бъде построен, или няма да бъде рентабилен. Така се прави само когато крадеш като за последно.
Както винаги комшиите от Анадола са по-тарикати. Първо си спазаряват разумна цена, после го правят с руски-турски консорциум. Демек местните братчеди на Р.Овч са си уредили дял от собствеността на бъдещата крава и когато заработи ще я доят и то съвсем легално.

Нед Яну 25, 2009 8:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
И действително тия пари почти са платени. Доколкото знам веднъж платиха 600 млн. лева веднъж 300 и има издадени държавни гаранции за около 1 млрд. лева.

Ахъ. И сега ако обекта се провали - ще загубим 1 млрд. Т.е. тия пари са вече отписани, а срещу тях няма нищо, площадката си е празна.

А Пешо Тъпото ми се пъне, че ако пуснел 4ти блок щял да избачка 170млн. приходи.

Пон Яну 26, 2009 11:21 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
http://dnevnik.bg/bulgaria/2009/02/02/6 ... _poskupva/

Интересно, можем ли да докараме до 3пъти по-висока цена за мегават от турците?

Пон Фев 02, 2009 10:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
http://mediapool.bg/show/?storyid=150429&srcpos=1

http://news.ibox.bg/news/id_436064283

Смърди.

Пон Мар 23, 2009 12:42 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Така, така - 3 месеца преди края на мандата, време е да пишем сметката.....

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/03/ ... ec_belene/

Пет Мар 27, 2009 11:02 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
http://www.capital.bg/show.php?storyid=699854

Малко цифри, макар че любителите на Белене не обичат да им се говори в цифри :)

Съб Апр 04, 2009 2:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цитат:
.......
Малко цифри, макар че любителите на Белене не обичат да им се говори в цифри :)

А, не си прав! Обичат да им казват с колко им намаляват присъдата. :D

Съб Апр 04, 2009 3:12 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Е че то там има ли там още затвор? Аз мислех че след 89г. са го закрили?

Съб Апр 04, 2009 5:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Цецо написа:
Е че то там има ли там още затвор? Аз мислех че след 89г. са го закрили?

Лажат та мама, лажат таааа....
Всичко си е като някога. :D Само дето след 56г няма политически, а само кримки.

Съб Апр 04, 2009 10:57 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
http://www.bulpress.net/news/article/47538

малко бонусчета са си раздали в ЧЕЗ:
Цитат:
Шестимата членове на борда на директорите, 12-имата членове на Надзорния съвет и тридесетината членове на останалото ръководство съгласно годишния отчет на ЧЕЗ са получили миналата година общо над 2,2 милиарда крони или над 82,3 милиона евро

дет са вика: "с вашите пари нашия успех е сигурен"
а мрънкат, че не им стигали кинтите да отчитат електромерите всеки месец

Пон Май 11, 2009 11:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
Това с отчитането е такава далавера че няма накъде. Могат да си се оплакват сега колкото си искат.
Една система за автоматично отчитане щеше да реши тотално всички проблеми. Не е толкова скъпо да се направи. Още повече че можеше да се направи още в началото, когато сменяха електромерите - още тогава имаше такива системи. Инвестицията е еднократна. Почти не се поема от енергорапределението (щото например eON специално си начислиха 40лв служебно към сметката на всички за смяната на електромерите). А икономията от заплати на инкасатории... Изобщо проблема е решим безболезнено. Аз бих дал още 40лв ако след това имам пълна отчетност за това колко съм изхарчил, колко струва и на коя дата е засечено (всъщност да се засича на 30-то или 31-во число).
Ще трябва да спрат и тези отчитания на 15 дневен "период", а следващия да е 45 дневен (когато се качват цените) и да се зачислява към по-скъпата тарифа...

С други думи - няма далавера да се оправят нещата...

Вто Май 12, 2009 9:57 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 597 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 40  Следваща