Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Дайте акъл, по какъв начин да си захранвам устройството? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Дайте акъл, по какъв начин да си захранвам устройството?
Здравейте всички,

предварително извинявайте за малоумните въпроси, още съм голяма лейка :oops:
напоследък си играх с едно PICKit-че, сглобих си едно устройство и искам да го вкарам в действие. Устройството трябва да прави следното - да вдига и сваля едно малко перденце, по два пъти дневно - общо взето 99.9% от времето ще стои idle. Тъй като ми се ще да го захранвам от батерия (може и с адаптер от мрежата, ама тогава, ако изгасне тока, таймера ще се рестартира, което не ми се иска да става, така че силно орбитирам към батерия). Чипа е PIC16F690. Искам да се справя добре със следните две работи:

- Да отмерва относително точно времето, примерно да не избързва/закъснява с повече от 1-2 минути на ден.
- Да консумира много малко ток, да може да изкара с една батерия поне година.

Доколкото разбрах, за да ползвам Low Power възможностите на PIC-а, трябва почти през цялото време да го държа в SLEEP, и по някакъв начин да го будя с таймер. Watchdog-а разбрах, че не е особено точен - май няма да ми свърши работа? А външен таймер не ми се прави ако мога да мина без него. Засега съм се насочил към варианта да ползвам TIMER0 модула за отмерване на времето и да не ползвам sleep. Понеже не ми трябва голямата честота, смятам да го клокна на 32kHz, при което по документи процесорчето консумира 12 микровата, което вече е доста добре. Тук е момента да попитам - наистина ли гони такива цифри консумацията и добра ли ви се струва идеята - къде мога да срещна проблеми?

Следващият въпрос е как да си захранвам нещото. Досега, докато го дебъгвах, си го хранех с 5V адаптерче. Бях предвидил за постоянно да стои на 4.5V батерия, обаче впоследствие се откри, че релетата не щат да превключват при 4.5V. Вариант номер две е да го храня с 4 АА батерии, алкални, само се притеснявам, че 6V ще са много (PIC-а май няма да има проблеми, но релетата ще са извън спецификации). Вариант номер три е да го храня с 9V батерия и LM7805 интегралка. Гледам една стандартна 9V алкална батерия е ~550 mAh, при което, ако интегралката не вдигне консумацията много над 12-те микровата, ще издържи много. Но не знам какво е КПД-то на 7805-цата и дали ще сработи добре в случая? Вие сте спецовете, казвайте :)

Гледам че има и 5V батерии, ама май малко трудно се намират и не ме кефят като идея.

Пет Яну 30, 2009 8:28 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ползвай акумулатор - не алкални батерии - по-евтино е.
За захранване има варианти разни в зависимост какво точно искаш:
- 6V оловен акумулатор + LDO но 5V
- 2 х Li-Ion/Po + стабилизатор
- батери по твой избор + повишаващ импулсен преобразувател
- 12V батерия и понижаващ импулсен преобразувател.

Не тревожи за релетата при напрежение над номиналното до около 1.5 пъти, а ако работят кратковеменно и повече.
Може да се използва и хистерезиса на релетата. Ако използваш 12V - вземи 12V релета - консумирания от тях ток при равни други условия ще е по-малък от 5V-олтовите.
Успех!
P.S. Това: "... още съм голяма лейка" да не го виждам вече.

Пет Яну 30, 2009 8:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Захрани релейната чест и процесорната поотделно.
Релето (силовата част) от мрежата, а процесора с литиева батерия на 3.6V
Връзката ти е един транзистор, в колектора на който ти е бобината на релето.

Пет Яну 30, 2009 11:09 pm
Профил WWW
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Не ползвай линен стабилизатор след батерията....

Съб Яну 31, 2009 12:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
Едим малко-по сложен, но много сигурен начин от към точност - допълнителна интегрална схема - часовник за реално време + 3волта литиева батерия - поне 2 години непрекъсната работа - Пик-а чете часовника по I2C ...., часовника е DS1307. Всичко се захранва от стабилизатор на 5волта от мрежата, а при спиране на тока часовника продължава да си работи, като се захранва от батерията .

Съб Яну 31, 2009 1:43 am
Профил

Мнение ?
RM написа:

Защо да не ползва има и за под 5ма .
Какъв е проблема да си вземе 12V/2А или 4А акумулатор и да го сложи на комбинирано захранване. Основно ще си бачка на адаптор и през това време ще поддържа заряда на акумулатора а като угасне тока ще движи на акумулатор, и 2 дена да няма ток с такъв акумулатор ще изкара и повече.
В такъв случай няма нужда от Sleep режим, няма защо да успиваш професора нека си мисли и си смята сметките. може даже и дисплей да си му сложиш с часа и бутони за настройка поне да върши и полезна работа докато почива да ти показва някакво време :wink:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Яну 31, 2009 2:46 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
Защо да не ползва има и за под 5ма

По принцип това което сваля от захранването е чиста загуба. От 10V на 5V са 50% загуба.
Примерно тази схема ми харесва, въпреки че не знам от каде съм я свалил........ може и от този форум...... не помня.

Прикачени файлове:
pwrmux.gif
pwrmux.gif [ 1.65 KiB | Прегледано 2938 пъти ]
Съб Яну 31, 2009 9:17 am
Профил

Мнение Re: ?
plameniv написа:
RM написа:

Защо да не ползва има и за под 5ма .
Какъв е проблема да си вземе 12V/2А или 4А акумулатор и да го сложи на комбинирано захранване. Основно ще си бачка на адаптор и през това време ще поддържа заряда на акумулатора а като угасне тока ще движи на акумулатор, и 2 дена да няма ток с такъв акумулатор ще изкара и повече.
В такъв случай няма нужда от Sleep режим, няма защо да успиваш професора нека си мисли и си смята сметките. може даже и дисплей да си му сложиш с часа и бутони за настройка поне да върши и полезна работа докато почива да ти показва някакво време :wink:

Той ако сложи 2 или 4 А акумулатор може и години да кара само на него, тока който черпи ще е по малко от тока на саморазряд.
При условие че имаш релета аз виждамсамоедин сигурен начин да караш година, и то без да слагаш грозни акомулатори, као казвам грозниимам в предвид огромни. Първия вариант е да си осигуриш някакво мрежово захранванеи батерията да е само бекъп ако спре тока. Като тук имаш две възможности, PIC може да годържиш жив и с 2V т.е. всяка батерия ти върши работа ако не искаш с нея да цъкаш релетата, примерноможе да му сложиш една LiOn примерно 900 mAhи да забравиш за нея. Другия вариант ако трябва и реле да цъкаш да имаш малко повече батерии та да цъкне релето, но в зависимост от това какво е то ще ти трябват различни.
Втория път е само на батерии, като в този случай за да си сигурен че ще изкара една година, предполагам не е ясно колко време релето ще е включено, моя съвет е да използваш не обикновенно реле, а тригер реле, т.е. такова което си запомня състоянието след отпадане на захранването. По тозиначин с подходяща батерия може да изкараш доста дълго време.

Съб Яну 31, 2009 9:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ако се търси НИСКА консумация, има едно разумно решение: MSP430. Има чипове за <$0.70, които с активен часовник консумират < 1uA. Мога да ти дам един такъв за експерименти, ако решиш да "смениш влака". Добро решение е напр MSP430F2001, само програматорът за него е по-трудно намираем. Това се захранва с 2 ААА алкални батерии на 3V и те ще захранват само него. Релето и двигателчето за пердето ще ги захранваш от мрежов адаптер. Управлението на релето също е добре да се захранва от адаптер или да е с MOSFET, за да не дърпаш базов ток от батерийките. Надявам се, че си предвидил някаква обратна връзка къде е пердето и дали има ток в контакта. :)

Съб Яну 31, 2009 1:10 pm
Профил ICQ

Мнение 
Мерси за предложенията на всички досега!
Значи, понеже повечето хора тук предлагат захранването на мотора и релетата да е отделно - нека разясня малко за какви консумации става дума. Моторчето ще работи по 20 секунди в едната посока и по 20 секунди в другата за денонощие, като консумира към 100 mA. Общо взето - никакъв сериозен консуматор няма да е, PIC-ът вероятно ще "изяжда" доста по-голяма част за денонощие :) Относно релетата - мотора се командва със стандартен H-мост, като релетата са така нагласени, че когато не им се подава никакъв ток, да държат окъсени терминалите на моторчето. Т.е. в idle режим, ток към релетата не отива, и консумацията в 99.9% от времето е само от процесорчето. След като казвате, че релетата няма да се "уплашат" от 6V, още повече за такива кратки интервали, значи спокойно мога да вържа 4 АА алкални и да не го мисля повече.

За акумулаторни батерии също мислих, но на тях саморазряда ще е повече от консумацията, освен ако не взема наистина хубави акумулатори, за които май ще ми е свидно да ги ползвам за такава цел (имам фото-светкавица, на която далеч повече ще прилегнат :D )

Имам само още едно въпросче - доколко точен е осцилатора на PIC-а - тук има някакви диаграми, че при 6V и нормални температури се очаква отклонение от +-2%. А така ли е на 32kHz? Може ли да разчитам на него?

Съб Яну 31, 2009 1:25 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Не познавам много ПИК-овете, но обикновено вътрешните генератори имат подобен толеранс. Друг въпрос е доколко е стабилен. И 10% да е встрани, не е проблем, ако честотата му е постоянна. Аз обаче очаквам в твоя случай да имаш поне 1% отклонение от вариации на температура, захранване и т.н. 1% е около 15 мин за денонощие.

ВСЕ ПАК: Толкова проблемно ли е да се постави един часовников кварц?

Съб Яну 31, 2009 1:32 pm
Профил ICQ

Мнение 
Това за пердетата съм го пропуснал. Значи аз си взех автоматично кошче, отваря се по 100 пъти на ден предполагам, вече 2 месаца работи с 4 х D size, и няма признаци да се изтощават, така че и ти не трябва да имаш проблем ако имаш място за толкова. На генератора му дават +/- 2% от 2.5 до 5 и от 0 - +80, сам преценяваш дали те устройва.

Съб Яну 31, 2009 2:14 pm
Профил

Мнение 
щом има пердета, значи има и слънце... и ако паричките не са проблем ей тва си е готово решение http://www.olimex.com/dev/msp-solar.html

Нед Фев 01, 2009 6:44 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Може да използваш ТМР1 на чипа. Той може да се тактува от външен осцилатор независимо от процесора и без значение дали процесорът е заспал или не, при условие, че ползваш вътрешния осцилатор за основен. При това положение можеш да приспиш процесора, и когато таймерът се завърти, ще го събуди. Процесора си преброява времето и пак заспива. Таймерът пак го буди като се превърти, процесорът преброява и пак заспива. Съответно си смяташ осцилатора и делителя на таймера да ти прави удобни импулси. Например с осцилатор на 32768, при настроен максимален делител на ТМР1, процесорът ще бъде буден на всеки 16 секунди. При това положение точността на времето ще зависи от осцилатора, който си избрал. Имай предвид, че в заспал режим, може да се ползват само LP-осцилатори!
Би било добре да се ползват оптрони като разделител между силовата и батерийната част, тъй като консумират малко ток, за да работят. А може да се прибегне и до икономия, ако самият процесор знае кога няма ток в мрежата - при това положение просто не командва, за да не харчи батерията.
Нещо такова ...
Друг вариант е да се ползва външен часовник, който да праща импулси към процесора. Той е заспал и всеки импулс го събужда, прочита часовника, прави си сравнения, ако трябва върши някаква работа и пак заспива. Тука обаче трябва да се съобрази захранване и за двата чипа ...
Варианти още много, тези ми се видяха най-простички и в същото време добри.

Пон Фев 02, 2009 6:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]