| Автор |
Съобщение |
|
nik
Ранг: Форумен бог
|
относно пробиването: преди време се рових в сайтове на производители на плексиглас и попаднах на интересно решение за заточване на свредло, не съм го тествал все още, но съм сигурен че ще работи, учил съм металорежещи инструменти, като видях веднага ми светна, но не се бях сещал до сега...
http://www.theplasticshop.co.uk/plastic_technical_data_sheets/working_with_perspex_manual.pdf
на страница 8, картинката не е много ясна, но целта е предния режещ ръб да е 0 градуса, т.е. перпендикулярен на повърхността на плексигласа, така няма да "захапва" по много
дават много техническа информация който работи с плексиглас често ще му е полезна
|
| Нед Яну 18, 2009 1:52 am |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Не пробвах щото ще е къдраво, с ъглошлайфа по-лесно поддържаш права линия. Пак не става идеално - после чупиш изхвърлената по ръба стопилка обаче "челото" е гладко и готово за лепене. За загрятата жица ми дойде наум но щеше да ми отнеме много време да импровизирам установка пък и стопилката няма просто да се отчупва с пръсти.
С пробиването не видях никакъв зор, може би защото използвах свредла за неръждавейка Inox (не е стомана) която е плексигласът на металите
Nik, наистина полезно четиво особено ако ми остане време да го изчета. Ама ме шашна, че ацетонът ставал за лепене. Аз ползвах какви ли не комбинации и даже петно или драскотина от нокът не постигнах. Да не би моят плексиглас да е по-друг 
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Нед Яну 18, 2009 3:44 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Mда ама не точно
Всяка пластмаса е различна. Има такива който не се разтварят от ацетон и дори и не горят лесно. Тях не може да ги залепиш с какво да е.
Въпрос на опити и грешки, докато не пробваш не може да разбереш. Едно време имаше едно лепило Кале се казваше мисля, беше с ацетон разтворено и лепеше много видове пластмаси. Ако пластмасата поддава да се разтваря от ацетон действай, но според мен дори и да става е по добре да е с лепило то си има нужните съставки, само с ацетон няма да е много стабилно!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Нед Яну 18, 2009 4:15 am |
|
 |
|
StiV
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Фев 05, 2005 10:58 pm Мнения: 284 Местоположение: Varna
|
Щом не можеш и да го одраскаш, най-вероятно е поликарбонат. На външен вид е съвсем като плексигласа, но е много твърд и здрав, спокойно можеш да го пробиваш , режеш, огъваш и т.н. Например: http://ploskosti.hit.bg
_________________ Господ прощава, тока не. А глада е по силен от тока !
|
| Нед Яну 18, 2009 9:53 am |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Хммм, а к'во има в поликарбоната и с какво се разтваря, как гори и т.н.?
А бе от какво правехме димки навремето? От плексиглас ли? Щото моето не става...
|
| Нед Яну 18, 2009 3:29 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Димките ги правехме от нитроцелулоид - отдавна не се произвеждат (повече от 35 год), тъкмо защото са пожароопасни.
|
| Нед Яну 18, 2009 4:55 pm |
|
 |
|
StiV
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Фев 05, 2005 10:58 pm Мнения: 284 Местоположение: Varna
|
Поне така пишат 
_________________ Господ прощава, тока не. А глада е по силен от тока !
|
| Нед Яну 18, 2009 8:10 pm |
|
 |
|
valentin_subashov
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Яну 08, 2008 12:03 am Мнения: 36 Местоположение: Враца
|
Плексиглас се лепи с хлороформ.Полистирол с ацетон или коресилин.
|
| Нед Яну 18, 2009 10:23 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Syrius-B, мерси, че ме изкара с 10-20г. по-дърт!
Ама за моят материал: нито лакочистител нито чистач за полиуретан не му направиха впечатление. И в двете има доста ацетон обаче той се държа като да е стъкло. За плексиглас ми го продадоха ама те местните мноого разбират... Както и да е, просто ми стана интересно, а технологията вече я открих (май).
|
| Нед Яну 18, 2009 10:46 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Хлороформа може да се вземе и от болница. С него става най-здраво.
Внимание: може да те упои
Има и специално лепило за плексиглас което у нас се предлага от тези, които продават листите.
Относно рязането, най-доброто е безотпадното, като при стъклото.
С линеал - специално заточен инструмент ( резец) правиш канал, само от едната страна,
дълбок 1/4 от дебелината на листа
и чупиш както при стъклото. Сряза може да е дълъг и 2 метра.
|
| Нед Яну 18, 2009 11:46 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
И гарантирано ще имаш 50% брак, ако не осигуриш равномерен натиск по цялата дължина. Да не забравяме, че при изтегляне на листовете, поради нееднородности се получават микропукнатини и разлома се разпространява по някоя от тях.
|
| Нед Яну 18, 2009 11:59 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Листите от екструдиран плексиглас са с размер
205 на 305 см.
Ако отидеш да си купиш примерно 100х205 (режат по ширината)
можеш да видиш нагледно как става.
|
| Пон Яну 19, 2009 12:05 am |
|
 |
|
Lupus
|
Знам че става, ама иска майсторлък. 
|
| Пон Яну 19, 2009 12:20 am |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Аз осигурих супереднороден натиск с ъглоогъвачката за ламарина и пак си скубах косата.
Както и да е, голяма тема отворих а доколкото разбирам май само туземците му викат "плексиглас". Иначе работилницата от която го взех си беше супермодерна, оригиналните разрези бяха идеални, остава да си намеря повод да се завъртя пак там щото шефът й нещо не ме гледаше с добро око - бях с фирменото облекло, знам ли...
|
| Пон Яну 19, 2009 12:34 am |
|
 |
|
Lupus
|
Следващия път отиваш цивилен и ще носиш писмо с тапа до майстора.
Блага ракия и желязна врата отваря! Че и плексиглас реже.....
|
| Пон Яну 19, 2009 12:54 am |
|
|