Отговори на тема  [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Буфериране на комуникационна линия - как е най-културно? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Мда
tolstolob написа:
^ Е жиците баш на пика ли директно?

Жиците баш на пика директно , пробвано и бачка 6+ , колко е консумацията на входа отсреща нали е нищожна загуби почти 0 :roll:
Излишно си усложняваш живота така. Като искаш да е както си трябва сложи 2 чипа MAX232 с тях и до 100м няма да имаш грижи но пак ще си усложниш живота.
Без нищо е най добре. Сложи усукана двойка от мрежов кабел, 2 за захранване и 2 за данни. Пробвай и ще говорим пак. :wink:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Вто Дек 23, 2008 1:04 am
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Syrius-B, това е ясно. След първия омазан байт ще разбера че има колизия, нататък е ясно какво се прави.
Мога ли да пре*ба РС232 драйвера по тоя начин, все пак?

Вто Дек 23, 2008 1:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
tolstolob написа:
Syrius-B, това е ясно. След първия омазан байт ще разбера че има колизия, нататък е ясно какво се прави.
Мога ли да пре*ба РС232 драйвера по тоя начин, все пак?

Можеш, затова той не е подходящ

Вто Дек 23, 2008 1:07 am
Профил WWW

Мнение 
Да питам : Към изхода (TX) на MAX232 ,колко входа(RX) на същия чип могат да се свържат? Имам у-во което изпраща данни към 2 други. Като е свързан само единия "получател" си е ОК ,ама като свържа и втория се шашкат сигналите :evil:

Вто Дек 23, 2008 12:17 pm
Профил ICQ

Мнение 
Вероятно ще се наложи да буферираш по някакъв начин, защото МАХ си прави необходимите напрежения с кондензаторни помпи, които уреждат напрежението, обаче откъм ток са зле. Другите ти две устройства пак с такъв чип ли са ? На какво разстояние са? Може би ще е по-добра идея да ги вържеш с ТТЛ-нива направо, вместо да ги прекарваш през МАХ...

Вто Дек 23, 2008 1:17 pm
Профил

Мнение 
optron написа:
...На какво разстояние са? ...

Второто е поне на 6-8 м , наблизо минават кабели за мотор 15-20 Kw с тиристорно у-е , мисля да сложа втори MAX като предавател , проца няма да има дерт да клати 2 чипа мисля.Чиповете (MAX232) са еднакви в 3-те у-ва.

Вто Дек 23, 2008 11:39 pm
Профил ICQ

Мнение 
Абе тия 15-20 киловата там с тиристорно управление ме притесняват да ти кажа - може и да не е виновен чипа ... !? Тиристорите такъв шум правят в момента на комутация, че спектрографът прилепя линията в горната част на скалата ...
Екранирал ли си комуникационната линия ? При такава ситуация, мисля че диференциален линеен предавател и съответен приемник е най-подходящо решение ... Това с кабел с два проводника за данни и независимо екраниране.
Другия ваирант при такава шумна електрически среда е с фиброоптично влакно - при такова разстояние даже не ти трябват медия-конвертори... Тука в един магазин за осветление видях оптични влакна, дебели два милиметра - направо му забучваш светодиод и заспива.
Бе варианти много, просто си избери.

Сря Дек 24, 2008 12:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:
наблизо минават кабели за мотор 15-20 Kw с тиристорно у-е

Ти накрая пак ще опреш до CAN или нещо подобно, ама щом искаш помъчи се първо. Аз например много обичам да гледам как софтуеристи се мъчат с хардуера :D .

Сря Дек 24, 2008 6:36 am
Профил

Мнение 
optron написа:
... Тука в един магазин за осветление видях оптични влакна, дебели два милиметра - направо му забучваш светодиод и заспива...

Туй сериозно става ли ? И какви диоди,спектър какъв ли най безпроблемно минава през тия "светлинни жици" :)
Адаш, пишмян програмист съм,туй чудо CAN не е ми е познато. Разбрах ,че работи Джелязно . Умувах за 485 , ако 232 продължи да се шашка .

Сря Дек 24, 2008 11:24 am
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
За такива приложения най-добре използвай това: http://bg.farnell.com/avago-technologies/hfbr-1523z/transmitter-fibre-optic/dp/1173126.Няма да имаш никакви смущения. :!:

Сря Дек 24, 2008 3:30 pm
Профил

Мнение 
CAN е ОК - само че за "пишман програмист" може да се затрудни откъм софтуер - бод рейтове, фазови сегменти, идентификатори ...
Мисля, че LIN е баш за едножична комуникация, съответно има индустриални (автомобилни) драйвери.
Само че 15м с тия 15квт не ми се връзва никак с едножична комуникация - аз не бих рискувал. RS485 е евтиния и изпитан вариант за такива случаи, а и откъм контролера иска само един UART.
Или ако ще има само една тел между двамата, може да се тръгне на модулация - демодулация (модем), ама това си е за "фенове".

Сря Дек 24, 2008 11:19 pm
Профил

Мнение 
Варианта с една жица за комуникация май отиде на майната си... Спрях се на най-икономичния и сравнително стабилен вариант за случая (така мисля) - RS485 драйвер, халф-дуплекс, две жици за сигнали и две захранване - демек ланаджийски кабел, барабар с RJ-тата в двата края. Сега остава въпроса дали да се тапи линията в краищата при тая относително ниска скорост (38400) и ако да с колко ома? Благодаря за офертите на всички ;)

Вто Дек 30, 2008 12:26 am
Профил

Мнение Ха
tolstolob написа:
Варианта с една жица за комуникация май отиде на майната си... Спрях се на най-икономичния и сравнително стабилен вариант за случая (така мисля) - RS485 драйвер, халф-дуплекс, две жици за сигнали и две захранване - демек ланаджийски кабел, барабар с RJ-тата в двата края. Сега остава въпроса дали да се тапи линията в краищата при тая относително ниска скорост (38400) и ако да с колко ома? Благодаря за офертите на всички ;)

Какви омове те гонят, какво да затапваш?
Изобщо ги забрави омовете, връзвай директно без никакви затапвания че напрежението ще иде на 0V в крайщата :!:

Вто Дек 30, 2008 4:55 am
Профил

Мнение Re: Ха
plameniv написа:
Изобщо ги забрави омовете, връзвай директно без никакви затапвания че напрежението ще иде на 0V в крайщата :!:

Не ме гонят никакви омове, така пише по книгите. Най-вероятно пак съм проспал нещо, че да задавам такива въпроси :) Ако всичко ми беше ясно, нямаше да отварям тема.

Вто Дек 30, 2008 10:55 am
Профил

Мнение Re: Ха
tolstolob написа:
plameniv написа:

Не ме гонят никакви омове, така пише по книгите. Най-вероятно пак съм проспал нещо, че да задавам такива въпроси :) Ако всичко ми беше ясно, нямаше да отварям тема.

Виж ако беше коаксиален кабел айде разбирам или симетричен там целиш съгласуване и т.н. и ти трябват тези затапвания. Ама това е нужно за честоти от 50Мхз нагоре не си ли се замислял ?
За тези ниски честоти някакви си смешни килохерци, да му мислиш затапване че дори и траф не може да сложиш.
До сега да си го направил и забравил имаш 3 чаркулчета на кръс 8O

Вто Дек 30, 2008 1:40 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 37 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща