|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:16 pm
| Автор |
Съобщение |
|
sthx
Ранг: Форумен бог
|
E, не!
Аз понякога и на очите си не вярвам, нo чак пък толкова...
Power dissipation P tot 150W T C=25 °C W
Moщност, която може да се разсее от транзистора.
Това се вижда и от графика No3 Safe operating area
При DC характеристиката последната хоризинтална точка е с координата 3V/50A - точно 150W.
Никъде до сега не съм видял в параметрите на транзисторите за дават комутируемата мощност. А тя в ключов режим може да равна на захранващото напрежение (30V) минус пада на напрежение върху транзистора (3V) умножено по максималния допустим ток (50А) - 1350 W.
Цецо, аз зная, че корпус ТО220 без радиатор може да отдели в нормално условия пряко сили 2W. Oбикновено до 1.5W. Ако ти потрябва някога такъв транзистор, приеми го, че ще ти разсее без охлаждане 6.3W. Aз не смея. Помисли си с каква големина са 5W-ватовите резистори. И при тях 5W сигурно също са дадени при максимално добри условия.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Съб Дек 20, 2008 12:07 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Получава се игра на думи. Комутируемата мощност е различна от разсейваната. Лексикално погледнато си прав.
Иначе относно ватите - и аз това ти казвам - това животно аз даже и на 1,5W не бих го затворил в пластмаса без дупки. Принципно ако го затвориш без отвори за охлаждане в кутията.... какъвто и радиатор да сложиш.... все тая. В един даден момент температурата вътре ще се вдигне критично. Пластмасата не е добра опаковка за големи мощности. Или трябва да се предвидят отвори и то така, че естествената конвекция на въздуха да е подсигурена.... или принудително (с вентилатор).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Дек 20, 2008 1:20 pm |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Извинявам се.
Като чета явно имате пари и време, тествате транзисторчето
и намирате коефициента по който да се изчислят реалните параметри.
|
| Съб Дек 20, 2008 1:43 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
точно така е - границата на сигурност е 50А@3V ПРИ 25С!
ама няма кола, с която да минеш хиляди километри с обороти на една чертичка от червената зона.
ся, сметни колко е пада върху транзистора. и го умножи по тока => получаваш (идеалната) мощност за разсейване 17.5W, което много за този корпус дори за гранична стойност.
щом търсиш надеждност, трябва да работиш поне в средата на онази диаграма (примерно 15А@2V =>1.6W).
защо онези са написали 150W - не ме питай. не ползвам от години техен чарколяк (още се казваха сименс). имам горчив опит от спешното монтиране на климатици, които трябваше да държат помещенията на 16С за да работят сименските джелеза. като мине 18С и се почваха ресети и забивания. посред лято ходех с кожухче и ръкавици
е, и климатиците трябваше да са японски, че другите не можеха да докарат температурата лятос.
ако ти се упорства точно с този транзистор, направи каквото пише на стр2:
в микрон-20 имат 100 микрона базов материал, може даже двустранно да го направиш. пусни му 50А на 3В. запиши експеримента с ИЧ камера. за по-сигурно направи 10 експеримента с различни чаркове, за да не се измъкват после немчорлята с майкрочипски оправдания.
ако резултата не съответства на показаното в дейташита, изпрати им резултата от експеримента (файлове, транзистори, платки, филмчета), заедно с фактура за загубеното време и сумата за експеримента. и чакай от умрял писмо.
по-просто казано - за такова приложение нито този транзистор става, нито производителя.
не ми е съвсем ясно защо ти трябва P-канален транзистор за (статична) комутация и ако можеш да минеш на N-
бих ти препоръчал FB180SA10 http://www.vishay.com/docs/94541/fb180sa1.pdf
мощност (за разсейване) в импулсен режим не се изчислява чак толкова просто, но не ми се навлиза в теорията.
тъмна и дълбока вода е, пък и като цяло е ясна колкото изказане на филип димитров.
|
| Съб Дек 20, 2008 2:15 pm |
|
 |
|
sthx
|
Все пак и пластмасата провежда топлина.  Загледай се в захранванията за лаптопите.
За една моя кутийка с примерен обем 0.3 куб. дециметра и мощност 6W правих експерименти. Вътрешната температура не можа да се вдигне с повече от 18 градуса над околната.
|
| Съб Дек 20, 2008 3:32 pm |
|
 |
|
nik
|
@sthx какъв ти е проблема за 30А най готиното на мосфетите е че лесно се редят в паралел колкото си искаш кеф ти 5 кеф ти 10
я направи сметките за 10 в паралел? 0.0007 ома 0.021В при 30А това правят 0.63 вата обща разсейвана мощност , по 0.063 на транзистор  как мислиш дали ще греят? при 5 в паралел пак излизат добри сметките но аз като съм слагал мосфети даже по един само,често проблема ми е бил повече с греенето на пистите от колкото на самия транзистор
дедо боре дето е дал тоя транзистор е с почти същото съпротивление което значи че и разсейваната мощност ще е пак толкова - 17вата, на радиатор ще ги разсее по лесно от малкия но в кутия пак ще пече много, фатката е много в паралел за да се намали съпротивлението
|
| Съб Дек 20, 2008 4:54 pm |
|
 |
|
Цецо
|
И десет да сложи... все тая - общата излъчена топлина ще е същата, ако са затворени в тясна пластмаса
Е прехода на всеки от тях ще се нагрява по малко, но околните елементи... пак ще ги топли.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Дек 20, 2008 5:21 pm |
|
 |
|
nik
|
@цецо в голяма грешка си, ей тук е разликата от биполярен до мосфет - общата разсеяна мощност НЕ е същата, сметни пак 10 мосфета в паралел и помисли 
|
| Съб Дек 20, 2008 6:03 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да прав си. Грешката е моя. Мислех механично по закона на Ом и съм написал глупост.
|
| Съб Дек 20, 2008 6:21 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
Мдааа, и аз да се намеся: като че ли никой не е виждал касетофонче с огромна лепенка "150W!!!". Доста често лепенката не лъже само дето тия 150Вата ще излязат само на теория (май) при екстремен режим и само за микросекунди...
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Съб Дек 20, 2008 7:31 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Тия 150 вата са максимална моментна стойност. Тоест ако максималната моментна мощност скочи над 150W това вече може да повреди кристала.
Обяснено по простому ако през 1/1000 от времето в кристала се отделят 150 вата а през останалото не се отделя мощност то постоянно ще се отделят 0,15W които трябва да се разсеят от радиатора. В случая радиатор ще е pad-a на платката. Разбира се ще има максимална продължителност на импулса на мощноста. Щото ако за една секунда се отделят 150W а през останалите 999 не се отделя,както е очевадно няма да стане работата. През тази една секунда кристала вече ще се е стопил.
Който е копал по мощни преобразователи си е блъскал вече главата. Щото за един дребен преобразовател обикновенно може да се запасиш с ресурс и да не ти пука но при мощните преобразователи често се работи с по малко запас и се налага да се анализират нещата в детайли.
|
| Съб Дек 20, 2008 7:37 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Аз не виждам чак толквоа глям проблем, защо да не комутираш 50 А, та дори и статично, т.е. вкл./изключено, естествено това нещо си иска радиатор, съответно рпавилно проектирана палтка. 17 Вт не са толкова много. лесно може да се предаде на радиатор от другата страна на платката.
|
| Съб Дек 20, 2008 8:38 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Вика му се китайска мощност...
|
| Съб Дек 20, 2008 8:58 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
по горе съм споменал "4 до 5 вата разсейвана мощност", даже трудно се осигуряват при околна +55 на изделието. А за по ниска температурна граница рядко се проектира нещо.
Покрай един колега преди 3 години се трових с занятието не можахме да докараме 10W от такъв корпус по никакъв нормален начин.
Специалните мерки са монтаж на керамична платка и тя на радиатора  . Ама много специални тези мерки. Къде е по лесно и евтино е да се ползва транзистор който си е за радиатор 
|
| Съб Дек 20, 2008 9:29 pm |
|
 |
|
sthx
|
Всъщност допустимата мощност може да се изчисли от термичната константа. При допустима температура на кристала 175 градуса, 6кв.см радиатор от платка и околна температура 25 градуса излиза малко под 3W (150/51). Това по-може да се приема като пределна стойност. Нагледах се тия дни на описания на транзистори. Само Интерсил беше дал за един подобен корпус 2.8W. На китайските касетофони да пише каквото си ще, но на нас да ни пробутват такива непрактични параметри...
|
| Съб Дек 20, 2008 10:52 pm |
|
|