Отговори на тема  [ 75 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Хартиен ДВГ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
http://finance.yahoo.com/family-home/ar ... ca's-Roads

http://www.mdi.lu/english/

Вто Ное 04, 2008 12:25 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.youtube.com/watch?v=xF15NA4v ... re=related - малък стирлинг двигател.
Обаче докато се мъчите върху хартиения двигател хората направиха селф ръннинг 900 ватов двигател: http://www.youtube.com/watch?v=8fR3vBB1 ... re=related :D

Пет Дек 12, 2008 7:38 am
Профил WWW

Мнение 
¶ написа:
http://www.youtube.com/watch?v=xF15NA4vR2w&feature=related - малък стирлинг двигател.
Обаче докато се мъчите върху хартиения двигател хората направиха селф ръннинг 900 ватов двигател: http://www.youtube.com/watch?v=8fR3vBB1 ... re=related :D

flame sucker-те са били много популярни през 18-ти век ;-) А съкъри като втория линк май винаги са били популярни ;-)

Пет Дек 12, 2008 10:14 am
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
miro, това от първия линк си е стърлинг, flame sucker -а има само 1 цилиндър
като този например:
http://www.youtube.com/watch?v=0TI-scZGthc

за втория линк да не говорим
:D

Пет Дек 12, 2008 6:52 pm
Профил

Мнение 
kasparov написа:
flame sucker -а има само 1 цилиндър

Наясно съм много добре какво е съкър... виж първия постинг в тая тема ;-)

Разликата не е в броя на цилиндрите, а принципа на действие. Основните термодинамични цикли включват компресия, добавяне на топлина, декомпресия и охлаждане и се чертаят с точки 1,2, 3, 4 между тези стъпки, като чели цикълът е затворен. На практика по-често се ползват отворени цикли като се ползва 1-2-3-4 и няма връзка между 4 и 1.
Особеното при съкърите е че се "разтваря" между 2 и 3, т.е. ползва 3-4-1-2 с други думи стандартното компресия-нагряване-декомпресия се заменя с декомпресия-охлаждане-компресия.
Някои наричат това "инверсен" цикъл и в известен смисъл всичко е инверсно - от двигател с вътрешно горене (нагряване) става двигател с вътрешно охлаждане. Но всъщност цикълът е един и същ, просто отворен на различни места. Съкър може да се направи най-лесно по Брайтън или Дизел цикли, донякъде и Ранки става (парен-съкър). Само за инверсия на Ото не сещам сега как би могла да стане.
Стърлингите в повечето случаи са затворени цикли, т.е. нямат си съкър-варианти. Но доколкото "истинските" съкъри са навлезли първи и действително са засмуквали пламъка от свещите се е наложило това име. И всички джаджи от тоя сорт им викат така.
И така до наши дни... и моят принос в съкърите е вакуум помпа на аспуха. Според мен е най-елементарния и най-ефикасен начин да се използва топлината от изгорелите газове.

Пет Дек 12, 2008 10:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
... и моят принос в съкърите е вакуум помпа на аспуха. Според мен е най-елементарния и най-ефикасен начин да се използва топлината от изгорелите газове.

Има и други приложения, например преди години в Ню Йоркско американски умни глави решили да се топлят с изгорелите газове от бензинови електрогенератори, вкарани за по-удобно в статята, та после комшиите яли жито :)

Пет Дек 12, 2008 11:06 pm
Профил WWW

Мнение 
В Канада това е много популярно, само че те изнасят водния кръг и вкарват само радиатора...

И аз съм се замислил за нещо подобно, щото имам газ... но едва ли ще намеря подходящ генератор

Съб Дек 13, 2008 1:24 am
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
В Канада това е много популярно, само че те изнасят водния кръг и вкарват само радиатора...

И аз съм се замислил за нещо подобно, щото имам газ... но едва ли ще намеря подходящ генератор

Ти имаш газ, добре, но правил ли си калкулации при цени на петрола да речем от $200 ? Няма ли да е кошмарно това отопление ?

За по-голяма екзотика ако е голям хола може и колата да се вкара, през тръба се вкарва ауспуха в комина, може и една плазма да се сложи на предния капак, все едно си на лятно авто кино :D

Съб Дек 13, 2008 12:23 pm
Профил WWW

Мнение 
Каквито и калкулации да правя цената на горивата и тока са като скачени съдове. Стане ли петрола 200$ и газта скача и тока скача. Само у нас е малко по-шибано ето сега петрола се срива а природния газ скача щото цената му се пресмятала по формула и се вземали цените на петрола от преди 9 месеца...
Та така сега ще плащаме газ по цени все едно че петрола е 140$ а пък той е 40$ ама карай да върви... Единствено прецакани са тия които карат на газ или метан, иначе за отопление е все тая, токът не се очаква да падне ;-)

Иначе за колата имам място... но двигателят ми не е много подходящ - над 100kW кво ще правя с толкова ток и още 200kW топлина - все пак вкъщи не е болница :-)
Идиалният вариант е двигател&генератор за ~1 киловат + климатик. Така цикълът е затворен - ще харчи газ за около 3 кВт, от тях 1.5 да кажем си останат топлина и 1 стане ток. От тока захранваш климатик и правиш 2-3 квт топлина. В крайна сметка плащаш 3, а получаваш към 4. Не е голяма далавера, но поне си независим - ако няма газ оставаш на ток с климатичето, ако няма ток си имаш генераторче... Пък ако няма и двете, ще консумираме повече ракийка да се стоплим ;-)

Съб Дек 13, 2008 1:41 pm
Профил

Мнение 
всъщност цялата идея може да се реализира без ток. Ще стане 2 в 1, т.е. две функции в едно устройство. Просто една микротурбина, като на реактивен двигател само че с размер колкото яйце.
И точно както при реактивен двигател налягането на изхода ще е много по-високо от входното (атмосферно). Така изгорелите газове докато са още с високо налагане се прекарват през радиатор. А на изхода на радиатора с клапан се изпуска налягането (и газовете). Това е едновременно и климатик и горелка, защото температурата се вдига веднъж от горенето, втори път от компресията.
Ако турбината е с високо кпд и се постигне високо налягане и ако радиаторът е добър, преди клапана да кажем имаме 10-20 атмосфери при 100С, то след клапана ще имаме 1 атмосфера, но с много ниска температура. Демек на изхода на системата въздухът ще е по-студен отколкото на входа ;-)

Съб Дек 13, 2008 2:07 pm
Профил

Мнение 
ето как са го направили новозеландците- 2 кВт ток, когенерация на топла вода, на газово гориво.
- колкото готварска печка
http://www.cibse.org/cibseimages/AC%20WhisperGen.jpg

Съб Дек 13, 2008 3:07 pm
Профил

Мнение 
Бе май малко са ви криви сметките с тая газ - смятали ли сте колко струва 1квч топлина от газ? Калорийността е около 13.8квч/кг ,а ако е с комин има и допълнителни загуби. Най-евтино е земносвързана термопомпа на ток но началната инвестиция е много голяма. Другото е изолацийка.
А това ,че гледали цените на петрола преди 9 месеца си е нагла лъжа - лятото гледаха цената предния ден на борсата. Иначе по тая логика сега цените трябва да са като тези през март , а април догодина да са най-високи защото пика им беше юни-юли. Въобще нашата икономика е тип "върхов детектор" с много голяма времеконтанта - много успешно ловим пиковите цени ама при спадовете хич ни няма.

Съб Дек 13, 2008 6:53 pm
Профил

Мнение 
А това как работи?
http://engineeringtv.com/blogs/etv/arch ... ngine.aspx

Чет Яну 15, 2009 11:15 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
kasparov написа:
Аз лично видях парна машина със звездообразно разположение на цилиндрите и едностранно действие на буталата ...
А вие ?
И съвсем естествено не обясняват как точно генерират налягането, което движи тая машинка.

Пет Яну 16, 2009 2:17 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение 
Леле :P http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_aircraft

Съб Яну 17, 2009 1:16 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 75 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5